مسببان وضعیت دریاچه ارومیه منتقدشدهاند
مسببان وضعیت دریاچه ارومیه منتقدشدهاند
1402/05/15
عصر اذربایجان- دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه گفت: برخی افراد که خودشان در خصوص مسائل مرتبط با دریاچه ارومیه مسئولیت داشتهاند، امروز با اهداف خاص و نیت مشخص، مغرضانه در مورد وضعیت دریاچه و برنامههای ستاد احیا اظهار نظر میکنند.
عصر اذربايجان- دبير کارگروه ملي نجات درياچه اروميه گفت: برخي افراد که خودشان در خصوص مسائل مرتبط با درياچه اروميه مسئوليت داشتهاند، امروز با اهداف خاص و نيت مشخص، مغرضانه در مورد وضعيت درياچه و برنامههاي ستاد احيا اظهار نظر ميکنند.
، محمدصادق معتمديان در شوراي اطلاعرساني استان، ظهار داشت: همگان مطلع هستند که وضعيت فعلي درياچه مربوط به اتفاقات يکي و دو سال اخير نيست و کارشناسان فرآيند کم آبي و خشک شدن درياچه را به 60 سال پيش تاکنون مرتبط مي دانند که از اواخر دهه 70 با توجه به شرايط اقليمي اين روند سريعتر شده است.
وي افزود: برخي عوامل انساني، دخالتهاي بشر، توسعه کشت محصولات پُر آب بر که با معيشت مردم گره خورده، باغات ميوه و مصارف بيش از نياز در بخش کشاورزي در حوضه آبريز مهمترين دلايل وضعيت فعلي درياچه است که باعث شده شرايط آن مناسب نباشد.
استاندار آذربايجانغربي، عنوان کرد: وجود 115 هزار باغ در حوضه آبريز درياچه، به همين تعداد چاه آب که بيش از 70 هزار حلقه آن غيرمجاز است و بدليل خلاهاي قانوني رها شده و کنترل و نظارتي بر آنها وجود ندارد از ديگر دلايل ايجاد وضعيت فعلي درياچه اروميه است.
وي ادامه داد: سياست دولت سيزدهم در حوزه احياي درياچه اروميه شفاف است و براساس اولويتها اقدامات پيش بيني شده در حال انجام است که براي اين منظور 26 برنامه نرم و سخت افزاري پيش بيني شده که در فاز اول رهاسازي آب به مقدار ساليانه 300 ميليون مترمکعب از طريق سد کاني سيب به درياچه و سپس افتتاح طرح تصفيه فاضلاب اروميه بود که انجام شد و در ادامه سد چپرآباد که اکنون در حال آبگيري است را داريم و هفته دولت به صورت رسمي افتتاح ميشود.
معتمديان ابراز داشت: جريانات مخالف نظام و دولت با مطرح کردن برخي مسايل بي پايه و اساس دنبال خودنمايي و استفاده از موضوع درياچه براي پيشبرد اهداف خاص سياسي و شخصي هستند لذا همه سعي و توان خود گذاشتهاند تا عملکرد دولت را در خصوص احياي درياچه زير سئوال ببرند در حاليکه خود مسببان وضع موجود هستند.
وي با اشاره به شرايط اقليمي که در دنيا، کشورمان و استان آذربايجان غربي حاکم شده است، خاطرنشان کرد: کاهش نزولات آسماني، برداشت بي رويه و خارج از کنترل آب در بخش کشاورزي و باغي، کاهش 80 درصدي ذخاير برف استان نسبت به سال زراعي قبل، گرماي هوا از جمله دلايلي است که به صورت طبيعي بر مشکلات درياچه افزوده است.
دبير کار گروه ملي نجات درياچه اروميه، يادآور شد: با توجه به شرايطي که وجود دارد براي بهبود وضعيت درياچه نياز به مشارکت مردم و جوامع محلي از جمله کشاورزان حوضه آبريز داريم البته با توجه به شرايط اقتصادي دنبال بازي کردن با زندگي مردم نيستيم و توقع نداريم در کوتاه مدت کشاورزان کشت محصولات پُر آب بر را متوقف کنند ولي انتظار داريم همکاري بيشتري براي احياي درياچه بتدريج با کشت جايگزين با خادمان خود در کارگروه نجات درياچه داشته باشند.
وي تاکيد کرد: مساحت درياچه اروميه پنج هزار و 400 کيلومتر است بنابراين مقدار آب رها شده و بارندگي کم بطور حتم نميتواند باعث احياي کامل آن شود البته با دستور رييس جمهور، دولت کارهايي که بر عهده دارد را انجام داده و در ادامه نيز دنبال ميکند ولي مردم هم بايد در مصرف آب بويژه بخش کشاورزي در حوضه آبريز صرفه جويي کنند تا در پاييز امسال با توجه به پيش بيني بارش بالاتر از نرم، رها سازي آب از ديگر منابع آبي و کاهش مصرف بخش کشاورزي، شاهد بهبود وضعيت نگين آبي آذربايجان باشيم.
منبع :