عصر آذربایجان

گزارش خبر

چرا کسي منتظر انتخابات نيست

چرا کسي منتظر انتخابات نيست

1402/03/02

گروه سياسي: مقايسه امروز با يک دهه پيش نشان مي‌دهد که قدرت و اختيارات نهادهاي انتخابي دولت و مجلس که پيش از آن هم به‌هيچ‌وجه قابل قبول نبود، به‌شدت کاهش يافته و تاسيس شوراهاي فراقانوني مختلف، عملا سياستگذاري و اجرا در بخش‌هاي مهمي از حکمراني را از حيطه نظارت و دخالت اين نهادها خارج کرده است. مسئله‌اي که خود متأثر از نظارت استصوابي و از اثر واقعي انداختن انتخابات است.

حسين نوراني نژاد

گروه سياسي: مقايسه امروز با يک دهه پيش نشان مي‌دهد که قدرت و اختيارات نهادهاي انتخابي دولت و مجلس که پيش از آن هم به‌هيچ‌وجه قابل قبول نبود، به‌شدت کاهش يافته و تاسيس شوراهاي فراقانوني مختلف، عملا سياستگذاري و اجرا در بخش‌هاي مهمي از حکمراني را از حيطه نظارت و دخالت اين نهادها خارج کرده است. مسئله‌اي که خود متأثر از نظارت استصوابي و از اثر واقعي انداختن انتخابات است.
اما امروز در مواجهه با حاکميت يکدست ناشي از دو انتخابات کم‌شور 1398 و 1400 کمتر کسي از راي ندادن خود پشيمان است و چه‌بسا برخي از مشارکت‌کنندگان در آن دو انتخابات احساس بيهودگي از آن تصميم خود دارند. چه چيزي باعث اين تغيير شرايط شده است؟ براي اين موضوع به چند عامل مي‌توان اشاره کرد.
يکي اينکه در دو انتخابات اخير، ردصلاحيت‌ها به نحوي بود که امکان انتخاب کانديداي حداقلي، حتي مانند سابق براي بسياري از سلايق فراهم نبود؛ موضوعي که اگر شرايط بسامان بود، حتما بايد به محاکمه و به پاسخگويي کشاندن مسببان اين خطاي بزرگ با پيامدهاي وسيع ملي و امنيتي مي‌کشيد.
نکته دوم به نااميدي بخش بزرگي از مردم نسبت به ظرفيت ساختار براي تغييرات دموکراتيک باز مي‌گردد. مقايسه امروز با يک دهه پيش نشان مي‌دهد که قدرت و اختيارات نهادهاي انتخابي دولت و مجلس که پيش از آن هم به‌هيچ‌وجه قابل قبول نبود، به‌شدت کاهش يافته و تاسيس شوراهاي فراقانوني مختلف، عملا سياستگذاري و اجرا در بخش‌هاي مهمي از حکمراني را از حيطه نظارت و دخالت اين نهادها خارج کرده است. مسئله‌اي که خود متأثر از نظارت استصوابي و از اثر واقعي انداختن انتخابات است چراکه با حضور چهره‌هاي ملي و قوي در اين نهادها، امکان اين انتقال به اين سادگي فراهم نبود. در واقع در ابتدا با گسيل نيروهاي کوتاه‌قامت به اين نهادها، آنها را تضعيف کردند و بعد لباس تازه‌اي در قواره کوتاه و نحيف آن برايش دوختند.
سوم اينکه، خروجي عملکرد مجلس دهم و فراکسيون اميد و دولت دوم آقاي روحاني به‌نحوي بود که شرايط نامناسب امروز هم حسرتي براي بازگشت به آن دوره باقي نگذاشته است. براي قياس بهتر مي‌توان به تفاوت‌هاي فاحش دوره احمدي‌نژاد با دوره اصلاحات و خاتمي اشاره کرد. آن زمان تفاوت در همه حوزه‌ها به قدري گويا بود که بسياري در پي تکرار و تداوم آن بودند.
 اصلي‌ترين دليل پرشوري انتخابات سال 88 و اقبال گسترده‌اي که به کانديداتوري آقاي خاتمي بود و سپس آقاي مهندس موسوي در امتداد آن خواست فهميده شد و البته خود نيز ابعاد ديگري بر آن افزود، در ياد ماندن آن تفاوت‌ها بود و اين باور که حضور جريان‌هاي مختلف در دولت و مجلس، تفاوت معناداري ايجاد مي‌کند. اما اين معنا در قياس بين خاطرات دولت دوم آقاي روحاني با شرايط دولت رئيسي ديده نمي‌شود.
در واقع شرايط بد امروز در ادامه بدتر شدن روز به روز شرايط از سال 96 به اين سو است که البته دولت رئيسي نشان داد توان چهار سال اول دولت روحاني را هم با وجود حمايت يکدست حاکميت ندارد. در واقع اين نکته به‌معناي يکي بودن توان بالقوه دولت دوم آقاي روحاني و دولت آقاي رئيسي نيست بلکه در خاطر مردم مانده که به گفته رئيس دولت وقت، برجام پس از ترامپ آماده اجرا بود، اما نگذاشتند.
يا ماجراهاي مربوط به ورود واکسن يا عدم حل مسئله حصر که شعار اصلي هواداران در ستادهاي انتخاباتي 96 بود يا فيلترينگ خارج از اراده دولت يا برخورد نهادهاي امنيتي با اصلي‌ترين فعالان راي‌آور براي روحاني و... که مجموعه اينها باعث اين ذهنيت درست يا غلط شد که دولت و مجلس چندان کاره‌اي نيستند و نيروهاي قوي‌تري از بيرون بر آنها احاطه دارند.
مديران و بروکرات‌هاي نيابتي اصلاح‌طلب و اعتدالي در دولت و مجلس هم به نحوي رفتار کردند که روز به روز بر شکاف آنها با کنشگران سياسي و دموکرات که باعث گسيل آنها به نهادهاي حاکميتي شده بودند، افزود و در نتيجه اعتماد مجدد به يقه‌سفيدهاي کم‌نام و نشان و تکرار سياست‌ورزي نيابتي را سخت کرد.
به اين دليل در دو انتخابات اخير و به خصوص انتخابات 1400 نظارت استصوابي تاثير مستقيم چنداني بر ميزان مشارکت مردم نداشت، چون اين سياست پيشتر اثرات منفي خود را در همه حوزه‌ها بر جا گذاشته بود.به گزارش عصر آذربايجان به نقل از خبرآنلاين،حال همه اين عوامل را کنار بگذاريم و فرض کنيم که امروز به‌جاي آقاي رئيسي، يکي ديگر از کانديداهاي متفاوت انتخابات 1400 رئيس‌جمهور مي‌شد. چه تفاوتي در شرايط مي‌کرد؟

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها