وعده پولکي دولت بجاي اسکان براي زلزلهزدهها
1398/08/28
گروه اجتماعي: جلسه ستاد بحران استان در حالي تشکيل شد که هر يک از مسئولين نظرات متفاوتي در نحوه اسکان آسيبديدگان زلزله ارائه ميکردند.
زلزله بامداد جمعه در شهرهاي ميانه و ترکمنچاي باعث آسيب و ايجاد خسارت به برخي منازل مسکوني مردم شده است، از همين رو آسيبديدگان اين زمينلرزه در خارج از منازل خود به سر ميبرند، با توجه به فرارسيدن فصل سرما، لزوم ساماندهي و اسکان موقت و دائمي زلزلهزدگان شايد اساسيترين انتظار آسيبديدگان زلزله ميباشد. اما همچنان مسئولين دولتي بر سر اينکه چادر بهتر است يا کانکس، به تفاهم نرسيدهاند.اسماعيل نجار رئيس ستاد مديريت بحران کشور شامگاه روز شنبه در جلسه ستاد بحران آذربايجان شرقي که در تبريز برگزار شد با تاکيد بر اينکه اسکان اضطراري اولويت مديريت بحران است، ادامه داد: جز چادر امکان ديگري براي اسکان اضطراري زلزله زدگان وجود ندارد و در اين شرايط استفاده از کانکس مشکلات متعددي مي تواند داشته باشد.
وي با تاکيد بر اينکه زلزله زدگان در خانه هاي ايمن استيجاري بايد مستقر شوند، افزود: اگر مکان هاي مناسبي براي اسکان زلزله زدگان وجود داشته باشد اين مورد بهترين گزينه است.
نجار با اشاره به اينکه تمام امکانات و خدمات در مناطق زلزله زده آذربايجان شرقي بسيج شده است، ادامه داد: هدايت و مديريت اين زلزله بر عهده مديران آذربايجان شرقي است ولي بايد تمام دستگاه ها از تهران نيز پاي کار بيايند و در مناطق زلزله زده حضور پيدا کنند چراکه هوا در حال سردشدن است و بايد اقدامات تسريع شود.
رئيس سازمان مديريت بحران کشور با تاکيد بر اينکه براي نوسازي و تعمير اماکن مسکوني و دامي وارد عمل شديم، گفت: تسهيلات مناسبي در نظر گرفته شده که به همه آسيب ديدگان در شهرها و روستاها پرداخت مي شود.وي با انتقاد از استقرار ماشين آلات سنگين در منطقه که نيازي به آنها نيست گفت: استقرار ماشين آلات سنگين در مناطق زلزله زده در صورت بي نيازي توجيه ندارد و بايد از منطقه خارج شود و از ماشين آلات سبک براي آواربرداري استفاده کنيم.
نجار با اشاره به اينکه اين زلزله 28 مصدوم سنگين داشت که در بيمارستان بستري هستند، گفت: ريزش ساختمان هاي منطقه خسارت جاني کمي در پي داشت ولي خسارت به خانه هاي روستاييان و واحدهاي دامي بالا بوده است.
عليرضا تابش رئيس بنياد مسکن انقلاب اسلامي هم در همين نشست اعلام کرد: براي تامين مسکن زلزله زدگان استان آذربايجان شرقي 10 ميليون تومان تسهيلات بلاعوض پرداخت خواهد شد.وي همچنين بکارگيري کانکس براي اسکان موقت زلزله زدگان را شيوه اي منسوخ، گران و زمانبر و نحوه استقرار آن را سخت دانسته و گفت: در زمان کنوني امکان تامين کانکس براي زلزله زدگان وجود ندارد.
بابک محبوب عليلو دادستان عمومي و انقلاب تبريز نيز درجلسه ستاد بحران استانداري آذربايجان شرقي گفت: به عنوان مدعيالعموم و حافظ حقوق مردم نميتوانم بپذيرم که تحت عنوان پرداخت پول از خودمان رفع تکليف کنيم.
وي افزود: در اختيار قرار دادن پول براي تهيه مسکن زلزله زدگان اتلاف سرمايه است و آن ها نمي توانند با اين مبلغ کم که رييس بنياد مسکن انقلاب اسلامي اعلام کرد: براي خود مسکن تهيه کنند.دادستان عمومي و انقلاب مرکز آذربايجان شرقي ياد آور شد: حوادث بايد درس عبرتي براي ما باشد تا بتوانيم با استفاده از تجربيات حاصل از آن در جهت پيشگيري و پيش بيني موارد مشابه آينده اقدام کنيم.
وي گفت: پس از تجربه زلزله هاي ورزقان، اهر و هريس، انتظار ميرفت بر اساس آسيب شناسي در مناطق روستايي، برنامه عملياتي قابل اجرا و مشخص داشته باشيم که اين امر با توجه به محدوديت و محذوريت محقق نشده است .
دادستان تبريز با اشاره به اصلاح قانون تشکيل سازمان مديريت پسماند بيان کرد: قانونگذار توجه ويژهاي به اين امر داشته و استدعا داريم بر مبناي اين قانون برنامه عملياتي براي بازسازي مساکن روستايي تدوين و اجرا شود.
عليلو در باره بيمه اجباري روستاييان هم گفت : بعد از حادثه به قدري هزينه ميکنيم که در برخي موارد شايسته و پاسخگو نيست، اي کاش برنامه داشته باشيم و قبل از وقوع حوادث نسبت به پوشش بيمه هاي روستائيان به ويژه بيمه دام و مسکن آنان تدبير و اقدام شود. از طرفي مديرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعي آذربايجان شرقي اعلام کرده بود: هيچ کدام از زلزله زدگان مشمول بيمه بيکاري نميشوند.
ميراحد حسيني اظهار کرد: پيش از اين معاون وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي اعلام کرده بود که کارگراني که در اثر زلزله، واحدهاي آنان آسيب ديدهاند بلافاصله تحت حمايت بيمه بيکاري قرار گرفته و مقرري به آنان پرداخت ميشود؛ ولي بعد از بررسيهاي به عمل آمده مشخص شد که هيچ کدام از زلزله زدگان شامل اين شرايط نبودند.وي ادامه داد: همچنين اگر کارخانجاتي به دليل خسارت تعطيل باشند در اين صورت کارگران مي توانند از بيمه بيکاري استفاده کنند؛ ولي خوشبختانه آسيبهايي به کارخانجات اين مناطق وارد نشده است.وي عنوان کرد: اگر کارگري مصدوم شده و داراي گواهي پزشکي باشد، هزينههاي آن ها از طريق سازمان تامين اجتماعي پرداخت خواهد شد.حسيني خاطرنشان کرد: کمک هاي لازم به زلزله زدگان از سوي اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعي استان انجام ميشود و بستههاي غذايي را در بين زلزله زدگان توزيع خواهيم کرد.محمدباقر هنربر، مديرکل مديريت بحراني استانداري آذربايجانشرقي در جلسه ستاد بحران اسکان، ابراز داشت: با توجه به سرماي هوا در مناطق زلزله زده، اسکان در چادرها غيرممکن است و استاندار و همچنين نماينده ولي فقيه در استان در بازديد از اين مناطق تاکيد کردند که براي اسکان زلزله زدگان، کانکس به صورت اتاق تهيه شود.وي افزود: در اين جلسه مقرر شد 6 ميليون تومان وام بلاعوض به زلزله زدگان پرداخت مي شود که اين رقم با رايزني استاندار آذربايجان شرقي و موافقت دولت به 10 ميليون تومان ارتقا پيدا کرد که از فردا قابل اجرا بوده و به دهياران ابلاغ شده است.هنربر خاطرنشان کرد: 5 ميليون تومان وام بلاعوض و 15 ميليون تومان وام کم بهره نيز به افرادي که واحدهاي مسکوني آن ها صدمه ديده، پرداخت خواهد شد تا نسبت به بازسازي آن اقدام کنند.
پورمحمدي استاندار آذربايجانشرقي از لزوم فراهم شدن نيازهاي اوليه زلزله زدگان خبرداد و نيازمندي مردم منطقه را به کمک هاي روزهاي آتي اعلام نمود. وي همچنين از نيازمندي استان به منابع مالي کافي براي بازسازي واحدهاي مسکوني آسيب ديده خبرداد.به گزارش عصرآذربايجان به نقل از آناج، آنچه تاکنون مشخص است، ازعدم تفاهم مسئولين در چگونگي اسکان موقت زلزلهزدگان حکايت دارد، شايد نحوه اسکان و امدادرساني در زلزله چند سال قبل ورزقان، هريس و اهر بتواند گرهگشاي جلسات ستاد مديريت بحران باشد.
منبع :