عصر آذربایجان

گزارش خبر

حاشيه نشيني نيم ميليون نفري در تبريز

حاشيه نشيني نيم ميليون نفري در تبريز

1402/09/05

گروه گزارش: شهر تبريز به عنوان يکي از بزرگترين کلانشهرهاي کشور با مشکل و ابرچالش »حاشيه نشيني« روبه رو است به طوري که نيم ميليون نفر در اين کلانشهر در مناطق حاشيه‌اي سکونت دارند.

محمدرضا علي اشرفي

 گروه  گزارش: شهر تبريز به عنوان يکي از بزرگترين کلانشهرهاي کشور با مشکل و ابرچالش »حاشيه نشيني« روبه رو است به طوري که نيم ميليون نفر در اين کلانشهر در مناطق حاشيه‌اي سکونت دارند.
حاشيه نشيني همواره يکي از معضلات جوامع شهري به حساب مي‌آيد که با خود مشکلات بي شماري را از نظر امنيت، اشتغال، مساال فرهنگي و اجتماعي به بار مي‌آورد.
متأسفانه افرادي که از روستاها و يا شهرهاي کوچک‌تر مهاجرت مي‌کنند و يا به دليل وضعيت نامناسب اقتصادي به ويژه مساله گراني مسکن نمي‌توانند در مراکز شهرها سکونت داشته باشند، در شهرهاي اقماري يا شهرک‌هايي که فاصله اندکي با شهرها دارند، سکني مي‌گزينند و عموماً دست به تصرف غيرقانوني در اراضي ملي مي‌زنند که اين خود مشکلات بسياري را براي جامعه شهري رقم مي‌زند.
آنچه بيش‌از پيش بايد مورد توجه قرار گيرد، اين است که پيدايش معضلي به نام حاشيه‌نشيني که در گذشته فقط در کلان شهرها ديده مي‌شد، امروزه به شهرهاي کوچک نيز سرايت کرده و آسيب‌هاي اجتماعي نظير فقر، بيکاري و اختلاف طبقاتي را به دنبال داشته است.
سکونت 85 درصد حاشيه نشينان آذربايجان_شرقي در حاشيه شهر تبريز
آذربايجان شرقي حدود 4 ميليون نفر جمعيت دارد که حدود 600 هزار نفر از اين جمعيت در مناطق حاشيه و بافت ناکارآمد زندگي مي‌کنند. اين استان متأسفانه مدت‌هاست با معضل حاشيه‌نشيني دست و پنجه نرم مي‌کند؛ شکل گيري حاشيه نشيني در شهر تبريز نيز به سال‌هاي پيش برمي گردد.نکته جالب توجه اينکه کلانشهر تبريز به تنهايي با حدود دو ميليون نفر جمعيت يعني نصف جمعيت استان، بيش از 500 هزار نفر يعني حدود ?? درصد حاشيه نشينان استان را در خود جاي داده است. وقوع زمين لرزه‌اي در حدود 6 ريشتر و يا بالاتر مي‌تواند جان نيم ميليون نفر را در تبريز به خطر اندازد.
به گفته استاندار آذربايجان شرقي در سطح شهر تبريز بيش از 500 هزار نفر حاشيه‌نشين و قريب به 100 هزار نفر نيز در چهار شهر ديگر استان سکونت دارند و 70 محله حاشيه نشين در استان وجود دارد که 18 محله در تبريز و مابقي در بقيه شهرستان‌ها است.به گفته عابدين خرم اقدام اساسي براي اين محلات شروع شده؛ مهاجرت معکوس آنها به حوزه روستايي که اشتغال و کشاورزي استان بايد اقتصادي شود و مقاوم سازي مسکن آنها و مسکن جديدي که بايد ساخته شود، از اقدامات دولت است که 7000 مسکن در داخل استان ساخته مي‌شود همچنين خيابان کشي، احداث مرکز بهداشت و برطرف کردن نيازهاي متناسب با هر منطقه در حال ساخت است.
ساماندهي حاشيه نشيني و بافت فرسوده نيازمند بازآفريني شهري است
رييس کميسيون شهرسازي شوراي شهر تبريز نيز اظهار داشت: حاشيه نشيني ابرچالش شهري دنيا است و نه تنها در ايران و تبريز، بلکه در کل دنيا وجود دارد، اگر آمار و ارقام را مرور کنيم، متوجه مي‌شويم از 8 و نيم ميليارد جمعيت کره زمين يک ميليارد و 300 ميليون نفر حاشيه نشين، زاغه نشين و کپرنشين هستند و سکونگاه‌هاي غير رسمي با عناوين مختلف توصيف شده‌اند.
فريدون بابايي اقدم ادامه داد: در تبريز شرايط توپوگرافي تعيين کننده بوده و اکثراً در دامنه کوه‌ها و تپه‌ها زندگي کرده و توپوگرافي در شکل گيري مناطق حاشيه نشين نقش مهمي دارد و اگر وضعيت زمين ساختي را نيز در نظر بگيريم، نگراني ما بدتر مي‌شود.وي افزود: از ?? ميليون نفر جمعيت کشور، 24 ميليون نفر حاشيه نشين هستند و در خانه‌هاي غير استاندارد در حاشيه شهر و بافت‌هاي فرسوده سکونت دارند که در شهرهاي مختلف اين وضعيت متفاوت بوده و سهم حاشيه نشيني متفاوت است.
بابايي اقدم خاطرنشان کرد: از يک ميليون و 800 نفر جمعيت تبريز 25 الي 30 درصد حاشيه نشينان را تشکيل مي‌دهند که بالغ بر 500 هزار نفر است که به استثناي محلات محدود مانند پارک بزرگ و حيدرآباد که عامل توپوگرافي نقش نداشته، در بقيه چون ضلع جنوبي اتوبان پاسداران و ضلع شمالي کسايي تمامي شاخصه‌هاي حاشيه نشيني نقش دارد.وي گفت: نگران کننده‌تر از آن ساخت و ساز غير مجاز است و حاشيه نشيني و بافت فرسوده نيازمند بازآفريني شهري هستند و اگر از آنها به عنوان ابر چالش شهري ياد مي‌کنيم بايد دغدغه بزرگ ما باشند.
همه نهادها براي رفع حاشيه نشيني بايد پاي کار باشند
وي خاطرنشان کرد: در طرح تفصيلي تبريز 49 هکتار منطقه پر خطر به عنوان فضاي سبز رنگ آميزي شده است؛ بنابراين بايد از زايش بافت مساله دار جلوگيري کرد و اجازه ندهيم جمعيت حاشيه نشيني افزايش يابد.
رييس کميسيون شهرسازي و معماري شوراي شهر تبريز يادآور شد: بارها در کميسيون شهرسازي شوراي شهر اين موضوع را مطرح کرديم، اما صرفاً نبايد دستور جلسه شورا و شهرداري باشد و همه بايد پاي کار باشند چراکه در اين زمينه در تبريز ضعف بزرگي داريم.
آخرين وضعيت پروژه نجات تبريز
شهردار تبريز نيز از اتمام فاز اول پروژه مسيرگشايي 45 متري انقلاب (پروژه نجات) خبر داد و گفت: خروج اين منطقه بزرگ از بن بست، موجب توسعه فعاليت حمل و نقل عمومي در اين محدوده خواهد شد.يعقوب هوشيار اظهار کرد: عمليات اجرايي اعم از تملک و تخريب در 800 متر اوليه اين پروژه به اتمام رسيده است.وي طول اين پروژه را 1600 متر عنوان کرد و افزود: برنامه اول در اين پروژه اجراي دو باند تندرو و باندهاي کندرو براي دسترسي محلات به اين مسير است.
هوشيار با اشاره به اتمام عمليات خاکبرداري گفت: اعتبار اوليه پروژه 40 ميليارد تومان است که در سه فاز طراحي شده است. فاز اول آن توسط شهرداري منطقه 10 تبريز در حال اجراست و شهرداري منطقه 1 نيز اجراي دو فاز ديگر آن را بر عهده گرفته است.
شهردار تبريز خاطرنشان کرد: در راستاي ساماندهي مناطق حاشيه‌نشين و پايدارسازي اين مناطق، احيا بافت‌هاي قديمي و فرسوده شهري، کمک به روان سازي ترافيک، خروج محلات و معابر شهري از بن بست چندين ساله و رفع خطر از محلات پروژه 45 متري انقلاب در حال اجراست.هوشيار يادآور شد: با توجه به اهميت پروژه‌هاي مسيرگشايي در کاهش محروميت محلات کم‌برخوردار، روند اجرايي تملک و آزادسازي املاک و واحدهاي واقع در مسير اين پروژه به طول 1600 متر و عرض 45 متر در حال انجام است که از مجموع 330 واحد مسکوني در اين مسير، 61 باب ملک مسکوني در فاز اول تملک و تخريب شده است.پروژه 45 متري انقلاب که از آن به عنوان پروژه نجات تبريز هم ياد مي‌شود، در متراکم‌ترين منطقه کم برخوردار و حاشيه نشين تبريز اجرا مي‌شود و خيابان انقلاب را به اتوبان پاسداران متصل مي‌کند و در مسير خود، از کوثر شرقي و »طرلان دره‌سي«نيز عبور مي‌کند.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از مهر،از جمله دلايل مهم گسترش مناطق حاشيه نشين مي‌توان به عدم نظارت کافي توسط ارگان‌هاي دولتي و جلوگيري از ساخت‌سازهاي غير مجاز اشاره کرد که در اين راستا متوليان و ارگان‌هاي ذيربط مي‌بايست اقداماتي جدي جهت برخورد با متخلفين لحاظ کنند، زيرا حل معضل حاشيه نشيني نيازمند عزم عمومي و همکاري و همراهي تمام نهادها و سازمان‌هاي مسؤول است و بدون وجود همکاري ميان نهادهاي مسئول نمي‌توان به نتيجه مطلوب دست يافت.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها