اشتغالزايي و کارآفريني در روستاها با کاشت گياهان دارويي
اشتغالزايي و کارآفريني در روستاها با کاشت گياهان دارويي
1400/10/19
گروه گزارش: سطح زير کشت گياهان دارويي در آذربايجان شرقي 3715 هکتار با توليد 12 هزار و 600تن بوده که باعث اصلاح الگوي کشت، اشتغال زايي و کارآفريني در روستاهاي استان شده است.
آناهيتا رحيمي
گروه گزارش: سطح زير کشت گياهان دارويي در آذربايجان شرقي 3715 هکتار با توليد 12 هزار و 600تن بوده که باعث اصلاح الگوي کشت، اشتغال زايي و کارآفريني در روستاهاي استان شده است.
سطح زير کشت کل گياهان دارويي در استان آذربايجان شرقي، 3715 هکتار است که شهرستانهاي مرند، اسکو، شبستر، خداآفرين، هوراند و تبريز به توليد 12600 تني آن دست يافتهاند.
از مهمترين اهداف کاشت گياهان دارويي در استان آذربايجان شرقي، اصلاح الگوي کشت، افزايش بهرهوري از منابع آبي موجود با کاشت گياهان دارويي، اشتغال زايي و کارآفريني در روستاها و همچنين تمايل جامعه به مصرف داروهايي با منشأ گياهي است.
آذربايجان قطب توليد گياهان دارويي
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي گفت: عمده گياهان دارويي توليد شده علفي چند ساله و يک ساله در استان آذربايجان شرقي، نظير زيره سبز، بالنگو، سياهدانه، موسير، رازک، نعناع فلفلي، بادرنجبويه، رازيانه، شاهسپرم، خاکشير، آويشن، اسطوخودوس، به ليمو، رزماري، زوفا، گاو زبان و … در سطح 744 هکتار است.
اکبر فتحي ادامه داد: علاوه بر موارد نام برده شده، بوتهاي، درختچهاي و درختي نظير زرشک، سماق، عناب، زغال اخته، سنجد در سطح 1022 هکتار و همچنين توسعه کاشت موسير در سال 1399 براي اولين بار به مساحت حدوداً 2 هکتار در استان آذربايجان شرقي را نيز ميتوان نام برد.
وي افزود: شهرستان مرند با نوع گياه دارويي زعفران در 201 هکتار سطح زير کشت و با توليد 1124 کيلوگرم و شهرستان اسکو با نوع گياه دارويي گل محمدي با 710 هکتار سطح زير کشت و با توليد 2144 تن و هم چنين با نوع گياه دارويي زيره سبز با 35 هکتار سطح زيرکشت و با توليد 24 تن است.
کاشت زيره سبز در شهرستان شبستر
فتحي بيان کرد: شهرستان شبستر با نوع گياه دارويي زيره سبز با 42 هکتار سطح زير کشت و با توليد 21 تن و همچنين با نوع گياه دارويي زرشک سياه با 54 هکتار سطح زير کشت و با توليد 43 تن در استان آذربايجان شرقي است.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي افزود: شهرستان خداآفرين با نوع گياه دارويي کنجد سياه با 207 هکتار سطح زيرکشت و توليد 192 تن و همچنين با نوع گياه دارويي زغال اخته با 71 هکتار سطح زيرکشت و با 500 تن در استان آذربايجان شرقي است.
وي گفت: شهرستان هوراند نيز با نوع گياه دارويي سماق با 158 سطح زير کشت، توليد 124 تني را به خود اختصاص داده است.
فتحي ادامه داد: شهرستان تبريز با نوع گياه دارويي شاهسپرم با 17 هکتار سطح زير کشت، توليد 204 تني را به خود اختصاص داده است و همچنين شهرستان کليبر با نوع گياه دارويي زغال اخته با 210 هکتار سطح زيرکشت، توليد 1240 تني را داراست.وي افزود: استان آذربايجان شرقي با داشتن 450 گونه گياهان دارويي يکي از غنيترين استانها در سطح کشور ميباشد که اين ميزان در حدود 25% گونههاي شناسايي شده استان ميباشد.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي توضيح داد: برنامه ابلاغي گياهان دارويي، 807 هکتار با برنامه اجرا شده (سطح زير کشت، ??? هکتار و توسعه ??? هکتار)، برنامه ابلاغي گل محمدي، 156 هکتار و برنامه اجرا شده (توسعه) 142 هکتار، برنامه ابلاغي زعفران، 80 هکتار و برنامه اجرا شده (توسعه) 37 هکتار است.وي ادامه داد: برنامه الگويي طرح توسعه گياهان دارويي از محل اعتبارات احياي درياچه اروميه و يارانه نهال گياهان دارويي در سال 1398 به مبلغ 3.630 ميليون ريال جهت توسعه گياهان دارويي در حوضه درياچه اروميه تخصيص يافته که از اين مبلغ 1597 ميليون ريال در کاشت بهاره جهت خريد بذر و نشا و قيم (سياه دانه، رازک، آويشن) در شهرستانهاي حوزه درياچه اروميه (تبريز، اسکو، شبستر، بناب، عجب شير، مراغه) در سطح 7/19هکتار هزينه شده و مبلغ 2033 ميليون ريال در کاشت پاييزه (موسير، آويشن، سياهدانه) در سطح حدوداً 25 هکتار هزينه شد.
فتحي افزود: از اعتبارات يارانه نهال گياهان دارويي مبلغ 80 ميليون ريال در سطح 5/11 هکتار در شهرستانهاي خداآفرين، مرند، عجب شير، اسکو و بستان آباد جهت کاشت زيره سبز و سياه دانه در کاشت بهاره و پاييزه اختصاص يافته است.
توسعه کشت گياهان دارويي
وي گفت: مبلغ 300 ميليون تومان جهت توسعه گياهان دارويي در اراضي شيب دار و ديم، مبلغ 100 ميليون تومان از محل اعتبارات احياي درياچه اروميه جهت توسعه گياهان دارويي در حوضه درياچه اروميه و مبلغ ? ميليون تومان از محل اعتبارات يارانه نهال جهت توسعه گياهان دارويي در شرايط آبي در مرحله اول تخصيص يافته است.
فتحي بيان کرد: از جمله اقدامات انجام يافته جهت توسعه گياهان دارويي با اعتبارات تخصيص يافته در سال زراعي 1400-1399، انجام برش شهرستاني اعتبارات بر اساس گونههاي گياهي ابلاغ شده (بالنگو، گل راعي، گل گاو زبان، زيره سبز، آويشن، زوفا، رازيانه، زنيان، سياه دانه، انيسون، سنبل الطيب، بادرنجبويه، اسطوخودوس، رزماري) از دفتر گياهان دارويي معاونت باغباني و بررسي سازگاري گياهان دارويي ابلاغ شده با شرايط اکولوژيکي شهرستانها، انجام مراحل عقد قرارداد با گلخانه فدک در خسروشاه جهت خريد و توليد و توزيع بذور و نشا گياهان دارويي، مکان يابي توسط کارشناسان باغباني مديريت شهرستانها جهت توسعه کاشت گياهان دارويي، توزيع نشا و بذور گياهان دارويي مذکور در شهرستانها و نظارت و توصيههاي فني لازم جهت کاشت اصولي نهادههاي توزيع شده از محل اعتبارات حوزه درياچه اروميه و اراضي شيب دار و ديم در سطح حدوداً 95 هکتار است.
پرداخت تسهيلات براي کاشت گياهان دارويي
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي افزود: در سال 98 تعداد 37 فقره پرونده گياهان دارويي در سطح 4/96 هکتار به مبلغ 35515 ميليون ريال ثبت شده در سامانه سيتا جهت جذب تسهيلات تصويب شده و توسط بانکهاي عامل به 21 فقره پرونده مبلغ 14136 ميليون ريال پرداخت شده است.
فتحي ادامه داد: در سال 99 تعداد 17 فقره پرونده در سطح 26 هکتار به مبلغ 15920 ميليون ريال در سامانه سيتا از محل تسهيلات تبصره 18 به کارگروه استاني معرفي گرديده است و به دليل عدم تخصيص اعتبار، تصويب نشده است.
وي گفت: در سال 1400 تخصيص اعتبار تحت عنوان کمکهاي فني و اعتباري گياهان دارويي تبصره 18 قانون بودجه جهت اعطاي تسهيلات کم بهره (4%) به توسعه گياهان دارويي توسط صندوق کارآفريني اميد صورت پذيرفته است.
فتحي افزود: رسيدن به خودکفايي اقتصادي با توسعه کشت و صنعت فرآوري گياهان دارويي و عدم نياز به واردات گونههاي مختلف گياهان دارويي، توسعه اشتغال و ايجاد فرصتهاي شغلي مناسب، توسعه پايدار گياهان دارويي و استفاده از فناوريهاي نوين در جهت بهبود توليد و فرآوري گياهان دارويي، توليد انبوه گياهان دارويي بومي براي تأمين نيازهاي داخلي توليد داروهاي گياهي و توسعه صادرات غير نفتي و افزايش ارزآوري براي کشور است.وي ديگر اهداف توسعه گياهان دارويي را چنين برشمرد: برنامه ريزي در جهت بهينه سازي و توليد صنعتي گياهان دارويي، توسعه کشت گياهان دارويي براساس تنوع اقليمي وگونهاي، شناسايي و احيا مزارع تيپيک در عرصههاي منابع طبيعي با همکاري اداره کل منابع طبيعي استان و هماهنگي با شرکتهاي توليدي و فرآوري جهت عقد قرارداد با بهره برداران براساس خريد توافقي ميباشد.
چالشهاي موجود در توسعه گياهان دارويي
فتحي در پاسخ به سوال مبني بر چالشهاي موجود در توسعه گياهان دارويي پاسخ داد: عدم توليد نشا و بذر اکثر گياهان دارويي جهت توسعه در استان و حمل از ساير استانها، بهرهبرداران و کارشناسان را با مشکلات عديدهاي از جمله از بين رفتن گيرايي نشاهاي حمل شده به علت حمل در شرايط نامناسب و عدم سازگاري رقمهاي حمل شده با آب و هواي استان مواجه کرده است.وي در ادامه گفت: عدم خريد تضميني محصولات گياهان دارويي، منجر به از بين رفتن انگيزه بهره برداران جهت توسعه گياهان دارويي نيز ميشود.
3715 هکتار سطح زيرکشت گياهان دارويي در آذربايجان شرقي
مدير امور باغباني سازمان جهاد کشاورزي نيز گفت: سطح زير کشت کل گياهان دارويي، گل محمدي و زعفران در استان آذربايجان شرقي، 3715 هکتار با توليد 12600 تن است.
محمد باقر بي پروا ادامه داد: 21 واحد فرآوري و بسته بندي گياهان دارويي با درآمدزايي در هکتار به صورت ميانگين، 45 ميليون تومان در سطح استان آذربايجان شرقي وجود دارد.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از مهر،وي افزود: هدف از کاشت گياهان دارويي، اصلاح الگوي کشت و افزايش بهرهوري از منابع آبي موجود با کاشت گياهان دارويي کم آب بر و ارزش افزوده بالا در مواد فرآوري شده و صنايع تبديلي است.بي پروا گفت: از ديگر اهداف کاشت گياهان دارويي، بازار صادراتي مهم در جهان و ارز آوري بالا در صادرات غيرنفتي، اشتغال زايي و کارآفريني در روستاها و تمايل جامعه به مصرف داروهايي با منشأ گياهي ميتوان اشاره کرد.کاشت گياهان دارويي در استان آذربايجان شرقي با چشم انداز رسيدن به خودکفايي اقتصادي و توليد انبوه گياهان دارويي بومي و توسعه صادرات غيرنفتي و همچنين افزايش ارز آوري براي کشور، ادامه دارد.
منبع :