بازخواني وقايع تاريخي بهمنماه تبريز
1398/11/15
گروه گزارش: آذربايجان، به ويژه تبريز همواره به اولين بودن و پيشگام بودن در تاريخ ايران عزيز شهره بوده است.
1بهمن 1320 - زادروز استاد اسفنديار قره باغي
همه ما استاد قره باغي را با سمفوني ماندگار مرگ بر آمريکا ميشناسيم. استاد قره باغي موسيقيدان و رهبر ارکستر و خواننده بزرگ اوپراي ايران است.استاد به خاطر سرودههاي ملي جذب سازمان صدا و سيما شد و ماحصل فعاليتهاي او در صدا و سيما نزديک به 850 سرود در زمينه دفاع مقدس و ارزشهاي انقلاب و ضد استکباري است.
2 بهمن 1357 - تظاهرات کم نظير مردم تبريز عليه شاه در آستانه ورود امام خميني به ايران با نزديک شدن به پيروزي انقلاب اسلامي و اعلام خبر ورود امام خميني به کشور، مردم تبريز در اطراف مجسمههاي به زير کشيده شده شاه، دست به تظاهرات شورانگيز زدند و تمثال بسيار بزرگي از امام خميني رحمه الله را در ساختمان شهرداري تبريز نصب کردند.
4بهمن 1291 - تبريز اولين شهر داراي تراموا يا قونقا
قرارداد احداث راه آهن طبق پيمان منعقده در اين تاريخ بين وثوقالدوله و نماينده بانک استقراضي روس امضاء شد.قونقا يا تراموا گونه اي از قطار شهري است که نزديک به 200 سال پيش ابتدا در اتريش و به طور همزمان در روسيه به کار افتاد و بعد ها در سراسر دنيا رايج شد.تبريز نخستين شهر ايران بود که صاحب چنين سيستم حمل و نقل شهري ميشد.
6 بهمن 1293 - آغاز جنگ روس و عثماني در آذربايجان
با آغاز جنگ جهاني اول و علي رغم اعلام بيطرفي ايران در اين جنگ، سپاه عثماني در اوايل دي ماه وارد آذربايجان شد و پس از تجاوز عثماني، دولت روسيه نيز قواي خود را وارد ايران کرد.در چنين روزي بر سر تصرف شهرهاي ايران جنگ سختي بين دو طرف در خاک ايران اتفاق افتاد و با شکست عثماني به پايان رسيد و سپاه روس چند سال در تبريز و آذربايجان مشغول جنايت و غارتگري شد.
7 بهمن 1362 - سالروز شهادت شهيد مرتضي ياغچيان
سردار مرتضي ياغچيان، سردار دوران دفاع مقدس و قائممقام فرماندهي لشکر مکانيزه 31 عاشورا در عمليات خيبر به درجه رفيع شهادت رسيد.اين شهيد والامقام يکي از سرداران رشيد و بنام آذربايجان بود که همچنان نامش بر سر زبانهاست.
9 بهمن 1281 - انتشار اولين مجله گنجينه فنون در تبريز
اولين شماره مجله مترقي و پيشرو گنجينه فنون در تبريز انتشار يافت. گفته ميشود اين نخستين نشريه علمي بود که در ايران به صورت مجله چاپ شد که با مديريت محمد علي خان تربيت اداره ميشد.
14 بهمن 1381 - درگذشت پدر علم نوين جراحي ايران
پرفسور يحيي عدل پدر علم نوين جراحي ايران در سن 94سالگي چشم از جهان فرو بست.
وي در سن 30 سالگي موفق به اخذ درجه پرفسوري از دانشکده پزشکي دانشگاه پاريس شد و به ايران بازگشت.
15 بهمن 1292 - انتشار اولين جريده اسلامي ايران در تبريز
اولين شماره هفته نامه ديني و فرهنگي جريده اسلامي در تبريزانتشار يافت.
16 بهمن 1357 - درخواست مردم براي استعفاي نمايندگان تبريز
گروه کثيري از مردم تبريز ضمن تظاهرات و راهپيمايي در خيابان امام خميني و محوطه دانشگاه اين شهر خواستار استعفاي نمايندگان تبريز از مجلس شوراي ملي و مجلس سنا شدند.کمتر از يک هفته بعد، انقلاب اسلامي مردم ايران به پيروزي رسيد.
18 بهمن1287 - قحطي در تبريز
به دنبال قحطي و کمبود آذوقه در تبريز راتيس لا، کنسول انگليس در تبريز طي نامه اي به جرج بارکلي نوشت که تبريز عملا محاصره شده و هيچ آذوقه اي نميتواند وارد شهر شود.اين اقدام باعث شد مردم به گياه خواري روي آورند که در اين ايام، خوراک مردم و بينوايان يونجه شده بود، لذا در چنين ايامي بود که به دليل تن ندادن مردم تبريز به ذلت، انگليسيها القاب زشتي را به اين مردم نسبت دادند و هنوز برخي از نادانان و غربزدگان اين اصطلاحات انگليسي را تکرار ميکنند.به گزارش عصرآذربايجان به نقل از تسنيم، *نيمه دوم وقايع تاريخي تبريز در بهمن ماه، از جمله واقعه تاريخي 29 بهمن تبريز در بخش دوم اين گزارش منتشر ميشود.
منبع :