خطر مرگ بامصرف قارچ های سمی
1399/01/26
همه ساله با آغاز فصل بهار و رویش قارچ های سمی خطر مرگ و میر و نیز مسمومیت ناشی از استفاده از این قارچ ها افزایش می یابد.
قارچهاي سمي و خودرو در طبيعت از لحاظ ظاهري شباهت زيادي به قارچهاي خوراکي دارند و تشخيص آنها، توسط افراد عادي ميسر نيست به همين دليل همواره در فصل بهار با تعداد زيادي از اين مسموميتها در سطح کشور و به تبع آن آذربايجان غربي مواجه هستيم.
طي سالهاي اخير به خصوص سال گذشته شاهد افزايش مسموميت ناشي از استفاده از اين قارچهاي خودرو در کشور و استان بوديم و امسال نيز با بارشهاي مناسب و افزايش رويش اين قارچها پيش بيني ميشود عدهاي بي توجه به اين مسائل دچار مسموميت شوند.
همه ساله استقبال مردم از گياهان کوهي در کنار آن قارچهاي خودرو موجب بروز مشکلاتي در اين خصوص شده و چون تشخيص اين قارچهاي سمي از غيرسمي بسيار سخت است بيم آن ميرود امسال نيز با اين مشکل مواجه شويم که ضرورت آگاهي و مراقبت مردم را طلب ميکند.
*مردم مراقب قارچهاي خودرو در فصل بهار باشند
رئيس سازمان جهاد کشاورزي در خصوص رويش قارچهاي خودرو و سمي همزمان با فصل بهار در استان گفت: با توجه به رويش گياهان کوهي و نيز قارچهاي وحشي همزمان با فصل بهار مردم علاقه زيادي به حضور در طبيعت و استفاده از گياهان و قارچها دارند، در حالي که استفاده از قارچهاي وحشي و سمي ميتواند مسموميت و حتي مرگ و مير را به همراه داشته باشد.
رسول جليلي با بيان اينکه هر چند تعداد قارچهاي سمي کم است اما به دليل شباهت ظاهري زياد اين قارچها با قارچهاي سمي همه ساله موجب بروز مسموميتهاي زيادي در کشور و حتي استان ميشود افزود: از طريق ويژگيهاي ظاهري، بو و رنگ قارچ نميتوان به طور قطعي سمي و غير سمي بودن آن را تشخيص داد و کوچکترين اشتباهي در تشخيص ممکن است منجر به مرگ يا آسيبهاي جدي به اعضاي بدن شود.
وي ادامه داد: با توجه به ادامه فصل رويش اينگونه قارچها در عرصههاي جنگلي و مرتعي کشور تا اواخر خردادماه سال جاري و عدم امکان تشخيص قارچهاي خودرو سمي و غير سمي، توصيه ميکنيم کليه مصرف کنندگان، قارچهاي خوراکي موردنياز خود را به صورت بسته بندي شده برچسب دار و داراي پروانه بهره برداري از وزارت جهاد کشاورزي که در مراکز و فروشگاه هاي معتبر کشور عرضه ميشوند، کنند.
*توليد 2000 تن قارچ خوراکي در آذربايجان غربي
جليلي از وجود 12 واحد توليدي صنعتي قارچ خوراکي در استان خبر داد و گفت: از اين تعداد 10 واحد توليدي فعال بوده و سالانه بيش از دو هزار تن قارچ خوراکي در استان توليد و روانه بازارهاي مصرف ميکنند.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي با اشاره به فعاليت 60 تا 65 واحد نيمه صنعتي و خانگي در زمينه پرورش قارچ خوراکي در استان نيز خبر داد و اظهارکرد: اين واحدها به اندازه کافي نياز استان در زمينه قارچ را تأمين و حتي قادر به صدور به استانهاي همسايه نيز هستند.
جليلي با توصيه اکيد به مردم براي حضور در خانه به دليل شيوع ويروس کرونا عنوان کرد: بر خلاف باور عموم مردم مبني بر حضور در طبيعت و در امان ماندن از بيماري ويروس کرونا در همه جا ميتواند موجب ابتلاء شود در اين راستا توصيه ميشود مردم براي سلامت بيشتر حتماً در خانه بمانند.
*شهروندان از مصرف قارچهاي خودرو پرهيز کنند
رئيس مرکز حوادث و فوريتهاي پزشکي آذربايجان غربي نيز با اشاره به گرايش مردم طي سالهاي اخير به استفاده از قارچهاي رويشي در طبيعت گفت: تشخيص اين قارچها از قارچهاي خوراکي به راحتي امکانپذير نيست و مصرف آن نه تنها مسموميت بلکه تا خطر مرگ نيز پيش ميرود.
باقر بهرامي با بيان اينکه سال گذشته بيش از 35 نفر در استان در اثر استفاده از قارچهاي رويشي و وحشي در طبيعت مسموم شدند اظهارکرد: به علت بارش مناسب باران، قارچهاي سمي در مراتع، دامنه کوهها و زمينهاي کشاورزي رشد کرده اما بخش قابل توجهي از آنها سمي و غيرقابل استفاده است.
وي با بيان اينکه امسال نيز به دليل شيوع بيماري کرونا حضور در طبيعت و بيرون از منزل به همراه استفاده نادرست از گياهان کوهي به خصوص قارچهاي رويشي موجب بروز مشکلات و مسموميتهاي شديد در مردم ميشود اضافه کرد: علائم مسموميت با قارچ همچون ساير مسموميتها با مشکلات گوارشي مانند شکم درد، اسهال و استفراغ شديد آغاز شده و با آسيب رساندن به کبد و کليهها در مواردي منجر به مرگ ميشود.
وي با اشاره به اينکه علائم مسموميت با قارچ سمي از 20 دقيقه تا چهار ساعت پس از خوردن مشاهده ميشود گفت: حالت تهوع، استفراغ، گرفتگي عضلات، اسهال، کاهش سطح هوشياري، تنگي نفس، يرقان، تشنج و بيحالي يا ضعف از نشانههاي مسموميت با قارچ سمي است.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از مهر، رويش قارچهاي وحشي تا اواخر خردادماه در طبيعت ادامه دارد چه بهتر که از اولين روزهاي ابتدايي سال با افزايش آگاهي و اطلاع رساني در زمينه مصرف اين قارچها زمينه عدم استفاده از اين قارچها را فراهم کنيم.
منبع :