غیرقابل استفاده شدن اراضی و باغهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه
غیرقابل استفاده شدن اراضی و باغهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه
1399/06/03
عصر آذربایجان- رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی از غیرقابل استفاده شدن اراضی و باغهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه خبر داد.
عصر آذربايجان- رئيس سازمان جهادکشاورزي استان آذربايجان شرقي از غيرقابل استفاده شدن اراضي و باغهاي حوضه آبريز درياچه اروميه خبر داد.
اکبر فتحي در گفت وگو با خبرنگاران اظهار داشت: تأمين امنيت غذايي در واقع تأمين غذاي کافي و سالم براي جمعيت رو به رشد کشور و قطع وابستگي از کشورهاي خارجي و بيگانگان است براي حصول به اين نتيجه عوامل زيادي از جمله عامل انساني به عنوان عامل اصلي اين پروسه که همان کشاورزان زحمتکش و پرتلاش هستند و عوامل پشتيباني اعتباري، تسهيلاتي و هم پشتيبانيهاي فني دولت که در بخش کشاورزي از اهميت ويژه اي برخوردارند، دخيل بوده و ايفا نقش ميکنند.
وي ادامه داد: عوامل فني اين پروسه بخش ترويج کشاورزي سازمان است که همگام و هم رديف کشاورزان در کنار اين عزيزان تلاش ميکنند تا يافتههاي نوين و مدرن کشاورزي را با دانش بومي و تجربيات کشاورزان تلفيق کنند و با هزينه کمتر، محصول بيشتر و با کيفيت تري توليد کنند.
فتحي با اشاره به موضوع محدوديت منابع طبيعي از جمله آب و خاک، اظهار کرد: در حال حاضر منابع آبي و خاک رو به کاهش است، اراضي زراعي و باغي استان به دليل مشکلات پيش آمده در حوضه آبريز درياچه اروميه در حال کاهش و غيرقابل استفاده براي کشاورزي است بنابراين کارشناسان و مروجان کشاورزي با استفاده از دانش روز و روشهاي تازه و با همکاري کشاورزان و پشتيباني فني در حوزه کانالهاي آبياري، شبکههاي آبياري و تعويض سيستمهاي آبياري از سنتي به مکانيزه و مدرن، در تلاشند تا اين پروسه را پيش برده و با استفاده کمتر از منابع آبي محصول بيشتري را توليد و به بازار عرضه کنند.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي با بيان اين نکته که الگوي کشت کشوري تدوين و ابلاغ شده است و در همايش آغاز سال زراعي 1400-1399از آن رونمايي به عمل آمد، اضافه کرد: طبق الگوي کشت و مصرف آب کشاورزي در استان آذربايجان شرقي، محصولات پرآب بر از جمله پياز، سيب زميني و گوجه فرنگي با توجه به شرايط استان در اولويت توليد قرار ندارند.
وي افزايش تعرفههاي سازمان آب منطقهاي آذربايجان شرقي در خصوص کشت برنج در شهرستان ميانه را در اين راستا دانست و گفت: کشت برنج در استان با توجه به محدوديت منابع آبي توجيه اقتصادي نداشته و افزايش تعرفههاي آب منطقهاي بر اين اساس ميباشد.
فتحي ادامه داد: الگوهاي کشت براي توليد هر محصول بايد توجيه پذير باشند، عوامل زيادي در توجيه الگو منجمله شرايط آب و هوايي، خاک و شرايط اقتصادي دخيل بوده و تأثيرگذار هستند.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان با بيان اينکه دانه روغني کلزا هم به لحاظ نياز مبرم کشور به روغن و هم به لحاظ تأمين نهادههاي دام و طيور، مورد توجه ويژه وزارت جهادکشاورزي قرار گرفته است، ادامه داد: کاشت کلزا در سطح کشور جهت استحصال روغن کلزا که مناسب مصرف خوراکي است و همچنين کنجاله آن بهترين جايگزين براي کنجاله سويا ميباشد جزو سياستهاي اصلي وزارت جهادکشاورزي بوده و قرار است تا حداقل ?? درصد روغن مورد نياز کشور در داخل توليد شود.
وي با خاطرنشان کردن اين نکته که توسعه گلخانهها و افزايش محصولات گلخانهاي اولويت بعدي وزارت جهادکشاورزي و سازمان جهاد کشاورزي استان است، عنوان کرد: سبزي و صيفي جات محصولات پر آب بر هستند، به عنوان مثال کاشت گوجه فرنگي در فضاي باز در يک هکتار با برداشت 40تني به 20هزار مترمکعب آب نياز دارد در حالي که در فضاي بسته و گلخانهاي با مصرف 10هزار مترمکعب آب يعني نصف ميزان آب مصرفي در فضاي باز، ميتوان 400تن محصول از هر هکتار برداشت کرد.
فتحي در خصوص خريدهاي تضميني سازمان جهاد کشاورزي استان نيز گفت: مؤثرترين موضوع در ارتباط با کارآمدتر کردن بازرگاني محصولات کشاورزي مبحث عرضه و تقاضا ميباشد، الگوي کشت در راستاي الگوي مصرف قرار دارد بنابراين کشاورزان بايد در وهله اول در امر تصميم سازي نسبت به بازار مصرف، بازار تقاضا را بدرستي برآورد و کشت محصولات زراعي باغي را با توجه به تقاضاي بازار اولويت بندي نمايند.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان، افزود: رسالت سازمان تعاون روستايي استان آذربايجان شرقي صرفاً در اين راستا تعريف و تبيين شده است اگر کشاورزان به توصيههاي سازمان تعاون روستايي، مروجين کشاورزي و شرکتهاي کشاورزي به طور دقيق توجه و رعايت کنند در اين صورت قيمتها تحت تأثير شرايط عرضه و تقاضا متعادلتر خواهد شد.
وي تاکيد کرد: خريد تضميني برخلاف تصور کشاورزان آخرين نقطه است، در خريد تضميني کف قيمت لحاظ ميشود؛ هزينه تمام شده محصول بعلاوه 5درصد سود محاسبه و خريد تضميني صورت ميگيرد تا کشاورز متضرر نشود خريد تضميني فقط در راستاي حمايت از کشاورز و توليدکننده در شرايطي که محصول مازاد بر مصرف در دست کشاورزان و توليدکنندگان بلاتکليف مانده، انجام ميگردد.
منبع :