حوضه دریاچه ارومیه با بحران خاک روبه رو است
حوضه دریاچه ارومیه با بحران خاک روبه رو است
1399/09/16
عصر آذربایجان - رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی گفت: متاسفانه در حوضه دریاچه ارومیه در کنار موضوع آب با بحران خاک نیز روبه رو هستیم.
عصر آذربايجان - رئيس سازمان جهادکشاورزي آذربايجانشرقي گفت: متاسفانه در حوضه درياچه اروميه در کنار موضوع آب با بحران خاک نيز روبه رو هستيم.
اکبر فتحي در جلسه کميته برگزاري هفته خاک سازمان جهاد کشاورزي استان با اشاره به اهميت موضوع بحران خاک، اظهار کرد: اهميت خاک نسبت به ساير نهادههاي توليد آن چنانکه بايد مورد توجه قرار نگرفته است، البته مطالبه عمومي در اين خصوص باعث شد تا در سال ?? شاهد تصويب و ابلاغ قانون "حفاظت از خاک" در کشور باشيم.
وي افزود: در اين قانون چگونگي استفاده از خاک بهعنوان بستر توليد در تمامي حوزهها به خصوص بخش کشاورزي بهطور صريح بيان شده است.
فتحي با بيان اينکه کشاورزي با خاک مرغوب و حاصلخيز ارتباط مستقيمي دارد، گفت: بخش کشاورزي مجبور است تا نسبت به سلامتي و حاصلخيزي خاک چارهاي بيانديشد و اقداماتي را در اين راستا انجام دهد.
وي با بيان ايکه اکنون افکار عمومي نسبت به وضعيت بحراني آب قانع شده و آن را پذيرفته است، تصريح کرد: مردم بايد بدانند که بحران خاک و وضعيت کنوني اين نهاده توليد در کشور همپاي بحران آب بوده و اين مشکل بايد هر چه بيشتر مطرح شود؛ اگر يک روز در سال به عنوان روز جهاني خاک نامگذاري شده، بيانگر اين است که دنيا به اين پي برده که بايد از خاک شديداً محافظت و مراقبت شود.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان ادامه داد: همچنين اين هفته زمان خوبي براي بيان اين موضوع است؛ نبايد منتظر تخصيص اعتبارات دولتي باشيم و بيشتر مردم را به سمت سرمايهگذاري در موضوع تثبيت خاک سوق دهيم.
وي با اشاره به اينکه خاک، محل نگهداري آب است، متذکر شد: سالانه در کشورهايي همچون ايران، مبالغ هنگفتي بابت سدسازي صرف ميشود و از طرفي نيز با افزايش تبخير آب مواجه هستيم بهطوريکه ميزان تبخير در کشور سه برابر متوسط جهاني است؛ در حالي که اگر مواد آلي خاک به درستي حفظ و نگهداري شود، نيازي به سدسازي در اغلب موارد وجود نخواهد داشت.
فتحي با بيان اينکه خاک در معرض انواع تهديدها همچون فرسايش و آلودگي بيان داشت: وقتي تعداد دام بيش از ظرفيت مرتع باشد، منجر به بهم خوردن تعادل دام و مرتع شده و خاک قدرت حفظ رطوبت را از دست ميدهد که در نهايت با کمترين بارندگي، شاهد وقوع سيل و شستشوي لايه بالايي خاک خواهيم بود.
وي با اشاره به اهميت فرهنگسازي در جهت پي بردن به اهميت بحران خاک، گفت: با انجام اقداماتي، ميتوان افکار عمومي را نسبت به اين موضوع حساس کرد تا در اذهان جامعه روستايي، عشايري و دامداري تلقين شود که اگر ميخواهيم در مقابل فرسايش بايستيم تا تعادل دام و مرتع حفظ شود، فقط در راستاي حفظ و صيانت از حقوق دامدار است.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان متذکر شد: اگر بهرهبرداري از منابع به شکل کنوني تداوم يابد در آينده هيچيک از اين منابع باقي نخواهد ماند و در واقع ضرر اصلي به توليدکننده خواهد رسيد.
منبع :