از چالشهای حیات وحش آذربایجان غربی چه می دانید؟
از چالشهای حیات وحش آذربایجان غربی چه می دانید؟
1399/06/24
عصر آذربایجان : رئیس اداره حیات وحش حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی از شناسایی ۳۶۰ گونه پستاندار و پرنده در معرض خطر در حیات وحش استان خبرداد.
عصر آذربايجان : رئيس اداره حيات وحش حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي از شناسايي ??? گونه پستاندار و پرنده در معرض خطر در حيات وحش استان خبرداد.
اميد يوسفي با بيان اينکه بر اساس مطالعات و بررسي هاي انجام يافته توسط اداره کل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي در سالهاي اخيربالغ بر 58 گونه پستاندار، 302 گونه پرنده و بيش از 25 گونه خزنده و دوزيست زيست مي کنند، تصريح کرد: تا کنون تعداد 17 گونه پستاندار، 18 گونه پرنده و4 گونه از گروه دوزيستان وخزندگان استان در رده هاي مختلف ليست قرمز اتحاديه جهاني حفاظت از گونه ها (IUCN) شناسايي شده است.
وي در ادامه با بيان اينکه ازجمله گونه هاي پستاندار شاخص در معرض خطر مي توان به گونه هاي پلنگ ، شنگ ، گوزن زرد ايراني و سمندر آذربايجاني و کردستاني و ميش مرغ، غاز پيشاني سفيد کوچک، خرس قهوه اي است، گفت: عروس غاز، اردک مرمري، بالابان، عقاب تالابي واردک بلوطي از جمله پرندگان در معرض خطر و سمندر آذربايجاني، سمندر کردستاني،افعي البرزي ولاک پشت مهميزدار از خزنگان و دوزيستان در معرض خطر انقراض هستند.
يوسفي تاکيد کرد: توسعه بي رويه فعاليتهاي اقتصادي از يکسو و اتکاي بلاواسطه معيشتي قشر کثيري از جمعيت رو به رشد جهان به طبيعت از سوي ديگر روز به روز از تنوع طبيعي اکوسيستم ها و زيستگاهها مي کاهد و محدوديت هاي بيشتري براي زندگي و بقا حيات وحش فراهم کرده و همين طور عرصه هاي زيستي آنها را تنگ تر مي کند.
وي با بيان اينکه آذربايجان غربي با احتساب درياچه اروميه مساحتي معادل 4355 کيلومتر مربع بوده که با مجموع دو قلمرو خاکي و آبي در شمال غربي کشور پهناور ايران قرار گرفته است، اظهار کرد: اين استان به لحاظ برخورداري از شرايط خاص توپوگرافي ، پوشش گياهي غني و منابع آبي فراوان داراي زيستگاههاي مناسبي براي گونه هاي مختلف حيات وحش است و از نظر اقليمي نيزعمدتاًتحت تاثير اقليم نيمه مديترانه اي با ريزش هاي جوي معادل 400 – 300 ميلي متر در سال است.
يوسفي با اشاره به اينکه از کل مساحت استان ، 540700 هکتار را درياچه اروميه و مابقي آنرا محيط هاي خشکي شامل مي شود، يادآور شد: بر اساس آخرين اطلاعات ماهواره اي از کل اراضي خشکي استان حدود 174 هزار هکتار جنگل ( 5 % ) و 2516584 هکتار مرتع ( 65 % ) و مابقي آن را ساير عرصه ها مشتمل برعرصه هاي کشاورزي ، راهها ، مراکز مسکوني و ... تشکيل مي دهد.
رئيس اداره حيات وحش حفاظت محيط زيست استان با تاکيد براينکه تلفيق عوامل اقليمي و شرايط جغرافيايي سبب شده است تا تنوع زيستگاهي کم نظيري از تالابها و دشتها تا جنگلها و تپه ماهورها و مناطق کوهستاني را در اين استان شاهد باشيم، اظهارکرد: همين تنوع زيستگاهي سبب بوجود آمدن مامني مناسب براي زيست گونه هاي مختلف جانوران شده است اما بدليل خودخواهيها و استفاده هاي افراطي بشر از طبيعت و منابع طبيعي و تخريب زيستگاههاي مناسب حيات وحش و حساسيت ذاتي برخي از گونه ها و همچنين برخي رخدادهاي طبيعي ، حيات و زيست بسياري از زيستمندان را با خطر مواجه ساخته و در زمره گونه هاي در معرض انقراض و تهديد قرارگرفته اند.
يوسفي با اشاره به مهمترين چالش هاي مرتبط با حيات وحش در استان گفت: براساس مطالعات انجام شده، افزايش تعارضات در زيستگاههاي حيات وحش، جزيره اي شدن زيستگاههاي حيات وحش، کمبود امکانات و تجهيزات و نيروي متخصص و اعتبارات و افزايش گونه هاي مهاجم و يا زيانکار در زيستگاههاي حساس از جمله اين چالشها و مشکلات موجود حيات وحش استان است.
وي با اشاره به مهمترين اقدامات صورت پذيرفته توسط سازمان حفاظت محيط زيست استان خاطر نشان کرد: افزايش امکان پايش آنلاين مناطق حساس با استفاده از دوربين هاي مدار بسته، افزايش تعداد نيروهاي محيط بان،افزايش تعداد پاسگاههاي محيط باني، پايش دقيق و بررسي کارشناسي مناطق در جهت شناسايي تعارضات و کاهش اثرات تعارضات، اجراي برنامه هاي ملي حفاظت از گونه هاي جانوري، افزايش مناطق تحت مديريت و مناطق شکار ممنوع، افزايش تعداد ادارات و واحد هاي اداري شهرستاني و برگزاري جلسات، مراسمات و همايش در سطوح منطقه اي، ملي و بين المللي جهت تبيين راهکارهاي مناسب در جهت حفاظت از مناطق و تنوع زيستي از جمله اقدامات صورت رفته است.
منبع :