يکي از چالشهاي موجود در سر راه پيشرفت استانها توجه به سرمايهگذاريها و صنايع فعال در آن مناطق است اما با اين حال نواحي محروم يکي از گزارههاي مورد توجه است و بدون محروميتزدايي از مناطق محروم در هر استاني نميتوان ادعاي توسعه همه جانبه به ويژه در حوزه اقتصادي داشت.
از سالهاي گذشته مشوقهاي مختلفي همچون معافيت مالياتي در راستاي توسعه مناطق محروم کشور در دستور کار دولتها قرار گرفت اما متاسفانه در اين ميان وجود موانع و کمبود امکانات در مناطق کم برخوردار، سدي بزرگ بر سر راه سرمايهگذاري شده است.
موانعي که وجودشان سبب شد تا مشوقهاي سرمايهگذاري آن گونه که بايد به چشم سرمايهگذار نيامده و به قول معروف عطايش را به لقايش ببخشد اما اسير مسائل و مشکلات راهاندازي يک واحد توليدي در منطقهاي بي آب و برق و امکانات نباشد.
استان زنجان هم مانند بسياري از استانهاي کشور از اين قافله محروميت عقب نمانده و برخي از مناطق آن براي اندکي توسعه و پيشرفت اقتصادي نياز به توجه مسئولان امر دارند.
از جمله مناطق کمتر برخوردار در استان زنجان شهرستان "خدابنده" است، اين شهرستان در جنوب شرقي استان واقع شده و داراي چهار بخش است که ظرفيتهاي بسيار خوبي به ويژه در حوزه کشاورزي و گردشگري دارد اما متاسفانه آن گونه که بايد در مسير توسعه حرکت نکرده و از همسايگانش جا مانده است.
حال بسياري از سرمايهگذاران به خاطر اين مشوقها درصدد راهاندازي واحدهاي توليدي در اين منطقه برميآيند اما در ميانه راه با واقعيتي روبهرو ميشوند که نتيجه آن گريز سرمايهگذاران از منطقه ميشود.
معافيت 20 ساله خدابنده
سيد البرز حسيني نماينده مردم خدابنده در مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با تسنيم ضمن تاکيد بر اينکه اگر فردي در شهرستان خدابنده سرمايهگذاري کند، 20 سال از ماليات معاف خواهد بود افزود: اما زماني که سرمايهگذار وارد شهرستان ميشود چرخه اداري او را نااميد از ادامه کار ميکند.
وي تصريح کرد: يکي از بزرگترين مشکل سرمايهگذاران در خدابنده، حوزه "آب" است و مسئولان اعلام ميکنند منطقه ممنوعه بوده و اجازه سرمايهگذاري نيست در حالي که ممکن است طرح مورد نظر مراجعهکننده، نيازي به آب نداشته باشد.
نماينده مردم خدابنده در مجلس شوراي اسلامي همچنين تاکيد کرد: از سويي پستهاي برق و برخي امکانات که نياز صنايع را تامين ميکنند، در شهرستان خدابنده وجود ندارد و ما در يک چرخه باطل گير کردهايم.
وي با بيان اينکه شهرستان خدابنده در حوزههاي مختلف کشاورزي، صنعت و معدن و صنايع دستي داراي ظرفيتهاي بسيار خوبي است گفت: بايد بسترهاي لازم براي ورود سرمايهگذار به شهرستان خدابنده فراهم شود و بخش دولتي حمايت لازم از سرمايهگذاران را داشته باشد تا شاهد رونق اشتغال و اقتصاد در استان و شهرستان خدابنده باشيم.
حسيني با بيان اينکه بدون تعارف بايد گفت که در حوزه صنعت و به ويژه "توليد" موانعي وجود دارد ادامه داد: با بررسيهاي صورت گرفته متاسفانه 70 درصد از درآمد کشاورزان خدابنده، از استان خارج و صرف امور سرمايهگذاري چون ملک در ديگر استانها ميشود، اقتصاد خدابنده چندان پويا نبوده و بايد برنامهريزيها با محوريت توسعه متوازن شهرستان در حوزههاي داراي ظرفيت متمرکز شود.
از سوي ديگر محمود ضرابي نايب رئيس اتاق بازرگاني استان زنجان نيز در اين زمينه ضمن اذعان بر اينکه متاسفانه هيچ يک از مشوقهاي سرمايهگذاري واقعي نبوده و به درستي اجرا نميشود اظهار داشت: وقتي يک سرمايهگذار يا صنعتگر وارد عرصه ميشود، اين مشوقها کمکي به وي نميکنند.
وي با اشاره به اينکه بر اساس قانون اگر در مناطق محروم واحد توليدي راهاندازي شود آن واحد به مدت 10 سال معاف از ماليات خواهد بود تصريح کرد: اما سرمايهگذار وقتي مراجعه ميکند با عدم امکانات در مناطق محروم روبهرو ميشود، اين در حالي است که مانعتراشيهاي ارگانها و سازمانهاي مختلف همچون سد بزرگي مقابل سرمايهگذاران قرار دارد.
نايب رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي استان زنجان عدم شفافيت در اعمال معافيت مالياتي و پروسههاي طولاني براي صدور مجوزها را از مهمترين مشکلات سرمايهگذاران براي راهاندازي واحدهاي توليدي و صنعتي در استان زنجان عنوان کرد و گفت: کمبود نقدينگي مهمترين دغدغه يک توليدکننده است.
آنچه مسلم است پيشروي در مسير توسعه پايدار و روش متوازن، يک منطقه را در شرايط رقابت قرار ميدهد و اين رقابتها خود عامل مهمي در توسعه اقتصادي و سرمايهگذاري محسوب ميشوند اما بسترسازي براي حمايت در اين مسير اهميت بالايي دارد و در اين راستا بايد زيرساختهاي لازم براي سرمايهگذاري فراهم شود.