عصر آذربایجان

گزارش خبر

فاجعه است که تاييد افراد بر اساس مصالح باشد

فاجعه است که تاييد افراد بر اساس مصالح باشد

1402/11/15

گروه سياسي: محمدعلي ابطحي گفت: »قاعده رد صلاحيت‌هاي تعجب انگيز و قابل توجه در عمده انتخابات وجود داشته و دارد. اتفاقا در چند مورد اخير، رهبري از پيش هشدار‌هايي داده بودند، اما متاسفانه اين هشدار‌ها چندان مورد توجه قرار نگرفت.

گروه سياسي: محمدعلي ابطحي گفت: »قاعده رد صلاحيت‌هاي تعجب انگيز و قابل توجه در عمده انتخابات وجود داشته و دارد. اتفاقا در چند مورد اخير، رهبري از پيش هشدار‌هايي داده بودند، اما متاسفانه اين هشدار‌ها چندان مورد توجه قرار نگرفت.

در همين مورد رد صلاحيت آقاي روحاني، تناسبي بين خواست‌هاي رهبري درباره ميزان مشارکت حداکثري و عملکرد شوراي نگهبان، وجود ندارد. شوراي نگهبان وظيفه شرعي خود را به شکلي که تشخيص داده انجام مي‌دهد و انتخابات را بر اساس مسائل عقيدتي و سياسي تنظيم مي‌کند.

اين يک بحران، مشکل و حتي يک فاجعه است که تاييد افراد بر اساس »مصالح«باشد. درباره آقاي هاشمي رفسنجاني نيز به صراحت گفته شده بود که ما مي‌دانستيم آقاي هاشمي رفسنجاني راي مي‌آورد و به مصلحت نيست تاييد صلاحيت شود. اما اين نوع مصلحت انديشي ها، به اصل انتخابات، مردم سالاري و مشارکت مردم، ضربه مي‌زند و اکنون آقاي روحاني هم يکي از مصاديق اصلي اين نوع مصلحت انديشي شده است.«
مسئله رد صلاحيت حسن روحاني، کانديداي ششمين دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبري، يکي از موضوعات پربحث در فضاي سياسي ايران شده است. حسن روحاني در کارنامه فعاليت سياسي خود، سابقه دبيري شوراي عالي امنيت ملي و رياست تيم هسته‌اي و مذاکره‌کننده? ارشد ايران با سه کشور اروپايي آلمان، فرانسه و انگلستان درباره? برنامه هسته‌اي ايران را دارد. او عضو شوراي عالي امنيت ملي و رييس مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز بوده‌است.فارغ از تمامي پست و مقام‌هاي روحاني، شايد 8 سال رياست جمهوري وي در دولت‌هاي يازدهم و دوازدهم، از مهمترين و به يادماندني‌ترين عنواين شغلي او در دوران کار حرفه‌اي است. روحاني در بيانيه‌اي نسبت به اين اتفاق واکنش نشان داد و نوشت؛ با وجود اينکه احتمال مي‌داده رد صلاحيت شود خود را در معرض حملات و تعرضات قرار داده است.
روحاني در بخش ديگري از اين بيانيه نوشته است: »شوراي نگهبان به جاي آنکه با مصوبه اخير خلاف قانون اساسي مجلس که حق انتخاب مردم در انتخابات را محدود مي‌کرد، مخالفت کند، با تأييد آن مصوبه و صحه گذاشتن بر اقدامات غيرقانوني هيأت‌هاي اجرايي و نظارت، عملاً جريان مأيوس‌سازي مردم از انتخابات را تقويت کرد و نه فقط در گفته صريح سخنگوي اين شورا، که در عمل هم، خود را نسبت به مشارکت حداکثري مردم در انتخابات، بي‌مسئوليت نشان داد. اين واقعيت تلخ، در تضاد روشن با خواست رهبري است که زمينه‌سازي براي مشارکت حداکثري در انتخابات را وظيفه همه نهاد‌ها برشمردند.«برخي از کارشناسان و فعالان سياست داخلي کشور نسبت به اين اقدام شوراي نگهبان نظر منفي دارند. حجت الاسلام حسين انصاري‌راد، فعال سياسي اصلاح طلب، در اين باره گفت:»رد صلاحيت‌هاي شوراي نگهبان، سابقه طولاني دارد و حقيقتا يکي از ضعف‌هاي مديريتي کشور از مدت‌هاي طولاني به ويژه از مجلس هفتم تا به امروز است. واقعا از هيچ جهتي معنا، مفهوم، حکمت و درايتي در اين قضيه وجود ندارد. ردصلاحيت‌ها بزرگترين ضربه‌اي است که بر بنياد مديريت کشور وارد شده و متأسفانه همچنان ادامه دارد.«
برخي نيز اين اتفاق را عادي تلقي کرده و معتقدند حسن روحاني بايد از تصميم شوراي نگهبان تمکين کند، حميد رسايي، نماينده پيشين مجلس و عضو جبهه پايداري در شبکه اجتماعي ايکس نوشت: »شنيدن خبر ردصلاحيت حسن روحاني براي نمايندگي مجلس خبرگان از طرف شوراي نگهبان با توجه به مستندات، عملکرد و مواضعش اصلا عجيب نبود. اين اتفاق بديهي بود. بله اگر تأييد مي‌شد بايد به خيلي چيز‌ها شک مي‌کرديم. حالا بايد براي محاکمه روحاني و روشن شدن برخي ابهامات روزشماري کنيم.«، روحاني در بخشي از بيانيه خود، با اشاره به سوابقش در مسئوليت‌هاي مختلف در کشور پرسيده است به کدام دليل قانوني صلاحيت وي را زير سوال برده اند و افزوده است اگر نيت جانبدارانه سياسي نداريد و از ترس رأي‌آوري او خود دست به کار حذف پيشاپيش نشده‌ايد، چرا اين دلايل را با مردم در ميان نمي‌گذاريد؟
با توجه به اين شرايط پرسش‌هايي مطرح است از جمله اين که چرا حسن روحاني رد صلاحيت شده است و اين رد صلاحيت چه تبعاتي در آينده سياست کشور خواهد داشت؟ محمدعلي ابطحي، فعال سياسي اصلاح طلب و حسين کنعاني مقدم، فعال سياسي اصولگرا به اين پرسش‌ها پاسخ داده اند:
شوراي نگهبان نمي‌تواند يک بام و دو هوا باشد
حسين کنعاني مقدم گفت: »بهتر بود شوراي نگهبان، دلايل رد صلاحيت حسن روحاني را با توجه به سوابق طولاني ايشان در نمايندگي مجلس و شوراي امنيت ملي، مجمع تشخيص و خبرگان رهبري، تشريح مي‌کردند تا افکار عمومي نسبت به اين رفتار آگاه شود. بسياري از افراد توقع داشتند، زماني که آقاي روحاني در مسند رياست جمهوري قرار داشت، در يک دادگاه، درباره اقداماتي که انجام داده بود، پاسخگو مي‌شد.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از فرارو، اما متاسفانه چنين مکانيسمي در کشور ما وجود ندارد و هر شخصي بايد 8 سال رياست جمهوري را در اختيار بگيرد و پاسخگوي اقدامات خود نزد افکار عمومي نباشد. به نظر مي‌رسد شوراي نگهبان، با توجه به عملکرد ايشان در مسند رياست جمهوري، اقدام به چنين کاري کرده است. خود آقاي روحاني با همين مکانيسم، سال‌ها بر مسند قدرت در نهاد‌هاي مختلف بوده و پرسش اين است که چرا در آن دوران، اعتراضي به رد صلاحيت‌ها نکرد. حتي در دوره‌اي که آقاي هاشمي رفسنجاني رد صلاحيت شد، ما از آقاي روحاني خاطره‌اي نداريم که اعتراض کرده باشد و مثل اکنون که بيانيه داده، بيانيه داده باشد. آقاي روحاني تلاش مي‌کرد يک پدر روحاني براي نيرو‌هاي معتدل و اصلاح طلب و جريانات سياسي در کشور باشد که با توجه به اين ردصلاحيت ها، به نظر مي‌رسد مسيري که تعيين کرده بود، مسدود شده است«
وي افزود: »شوراي نگهبان نمي‌تواند يک بام و دو هوا باشد. همانطور که به آقاي لاريجاني نامه نوشتند و آقاي لاريجاني هم اين نامه را در افکار عمومي ارائه کرد، در قبال آقاي روحاني نيز بهتر بود همين رفتار انجام مي‌شد و نمي‌شود که در قبال يک موضوع مشخص، چند برخورد گوناگون را شاهد باشيم. به هر حال اين موضوع در ذهن مردم بسيار مهم است که آقاي روحاني به چه دليلي رد صلاحيت شده است. در چنين شرايطي، فکر مي‌کنم آقاي روحاني مي‌تواند از حکم حکومتي استفاده کند. اصولا حساسيت‌هاي پيرامون مجلس خبرگان، بسيار بيشتر از مجلس شوراي اسلامي است و با توجه به اين که تعداد نامزد‌ها بسيار نزديک به حد نصابي است که بايد انتخاب شوند، هرچه تعداد نامزد‌ها بيشتر شود، موضوع انتخاب و مشارکت سياسي براي مردم نيز، بيشتر مي‌شود. عدم حضور آقاي روحاني و طيف طرفدار وي در انتخابات خبرگان، مي‌تواند به مشارکت سياسي صدمه بزند. معتقدم آقاي روحاني مي‌توانست پيش از آن که شوراي نگهبان به اتفاق نظر برسند، مسئله و مشکل را حل مي‌کرد، اما اين کار را نکرد و با بيانيه‌اي که داد راه را براي حکم حکومتي نيز مسدود کرد.«
فاجعه است که تاييد افراد بر اساس »مصالح« باشد
محمدعلي ابطحي گفت: »قاعده رد صلاحيت‌هاي تعجب انگيز و قابل توجه در عمده انتخابات وجود داشته و دارد. اتفاقا در چند مورد اخير، رهبري از پيش هشدار‌هايي داده بودند، اما متاسفانه اين هشدار‌ها چندان مورد توجه قرار نگرفت. در همين مورد رد صلاحيت آقاي روحاني، تناسبي بين خواست‌هاي رهبري درباره ميزان مشارکت حداکثري و عملکرد شوراي نگهبان، وجود ندارد. شوراي نگهبان وظيفه شرعي خود را به شکلي که تشخيص داده انجام مي‌دهد و انتخابات را بر اساس مسائل عقيدتي و سياسي تنظيم مي‌کند. اين يک بحران، مشکل و حتي يک فاجعه است که تاييد افراد بر اساس »مصالح« باشد. درباره آقاي هاشمي رفسنجاني نيز به صراحت گفته شده بود که ما مي‌دانستيم آقاي هاشمي رفسنجاني راي مي‌آورد و به مصلحت نيست تاييد صلاحيت شود. اما اين نوع مصلحت انديشي ها، به اصل انتخابات، مردم سالاري و مشارکت مردم، ضربه مي‌زند و اکنون آقاي روحاني هم يکي از مصاديق اصلي اين نوع مصلحت انديشي شده است.«
وي افزود: »اين که گفته مي‌شود، چون آقاي روحاني، خط مشي آقاي هاشمي رفسنجاني را ادامه مي‌دهند، رد صلاحيت شده اند، به معناي همين مصلحت انديشي‌هايي است که اشاره کردم. اين در حاليست که بايد مسائل کشور، بر اساس امور قانوني و حکومت داري قانوني پيش برود. حکمراني بر اساس مصلحت انديشي يک جمع درست نيست، بلکه بايد بر اساس مصالح مردم انجام شود. اين که بگوييم؛ »چون اين‌ها راي مي‌آورند رد صلاحيتشان کنيم« مي‌شود ضديت با جمهوريت. صحبت از »پياده شدن برخي از افراد از قطار انقلاب«، تعبيري نيست که من موافقت چنداني با آن داشته باشم، انقلاب، قطاري نيست که لوکوموتيو آن به دست عده‌اي باشد که حاکم هستند. انقلاب يک جريان و انديشه فکري بود که در بستر زمان جاري شد و آرمان‌هايي بسيار مهم نيز داشت که توجه يک نسل را در آن دوران به خود جلب کرد؛ من همان آرمان‌ها را انقلاب مي‌دانم.«
اين فعال سياسي اصلاح طلب گفت: »اصلا تمام اين اتفاق يعني »خالص سازي». خالص سازي‌ها اتفاقا بيشتر »ناخالصي ها« را پررنگ مي‌کند تا خالص‌ها را. اگر اکنون مديريت حاکميت کشور مبتني بر خالص سازي باشد، اين مسير بيشتر به تهي سازي منجر مي‌شود؛ تهي سازي جريان حاکميت کشور از مردم و نه خالص سازي. من معتقدم جامعه بايد به يک حس اعتماد درباره گروهي که قاضي و تصميم گير در رابطه با تاييد صلاحيت‌ها هستند برسد. اما اکنون اين اعتماد وجود ندارد. اگر در آقاي روحاني، عدم صلاحيت وجود داشته، شوراي نگهبان بايد استعفا مي‌داد چرا که براي 8 سال رياست جمهوري و گرفتن زمام اين کشور به ايشان تاييد صلاحت داده است. نمي‌شود که يک شخص، 8 سال صلاحيت داشته باشد که بزرگ‌ترين قوه يک کشور را در اختيار داشته باشد و مورد تاييد رهبري انقلاب قرار داشته باشد و بعد، براي مجلس خبرگان تاييد صلاحيت نشود. اين نوع تناقضات است که افکار جامعه را مشوش مي‌کند و تشويش اذهان عمومي را رقم مي‌زند. جامعه‌اي که ذهن مشوش دارد، اقبالي به انتخابات ندارد و نظر رهبري که افزايش مشارکت است نيز تامين نمي‌شود.«وي افزود: »آن‌هايي که به دنبال تشکيل دادگاه براي آقاي روحاني هستند، رفتارشان جديد نيست و اين نوعي از درگيري‌ها و نزاع‌هاي سياسي است. اين نوع رفتار‌ها توسط افراطيون اعمال مي‌شود و هميشه هم هر آسيبي که کشور ما ديده از افراطي گري ديده است. اين افراطي گري‌ها را نيز مي‌توان در چهره‌هاي مختلفي ديد«

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها