نکات ضروري براي ورزش در افراد داراي اضافه وزن
1398/10/08
گروه گزارش: يک متخصص پزشکي ورزشي با اشاره به چالشهاي ورزش در افراد داراي اضافه وزن، بر رعايت نکاتي ضروري براي پيشگيري از بروز عوارض در اين دسته از افراد تاکيد کرد.
دکتر محمد حسبي با بيان اينکه افراد داراي اضافه وزن در هنگام ورزش با چالشهاي مختلفي مواجه ميشوند، گفت: به عنوان نمونه افراد داراي مشکلات اسکلتي - عضلاني در هنگام ورزش با دردهايي روبرو ميشوند که انجام حرکت ورزشي را براي آنها سخت و مشکل ميکند.
بنابراين تدوين برنامه ورزشي مناسب براي اين دسته از افراد ضروري است.
وي در خصوص برنامههاي ورزشي مناسب براي افراد داراي مشکلات اسکلتي-عضلاني، گفت: انجام حرکات ورزشي براي اين دسته از افراد بايد آرامتر و در مدت زمان کوتاهتري انجام شود؛ چراکه بدن بايد خود را با شرايط جديد متناسب کرده و در کل بايد از تمهيداتي استفاده شود تا ميزان فشار بر روي مفاصل به حداقل ممکن برسد.
حسبي با بيان اينکه نوع ورزش در کاهش فشار به اسکلت و عضلات بدن تاثيرگذار است، ادامه داد: به عنوان مثال حرکات کششي، فشار کمتري به سيستم اسکلتي-عضلاني وارد ميکند و يا استفاده از دوچرخه ثابت به جاي تردميل باعث کاهش بار وزن بر زانوها خواهد شد.
البته ممکن است انجام اين حرکات ورزشي براي افراد داراي مشکلات زانو و يا کشکک پا مناسب نباشد. بنابراين استفاده از روشهاي آب درماني براي اين افراد مطلوبتر است؛ چرا که فشار کمتري بر مفاصل وارد ميکند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي در رابطه با درمان چاقي از طريق ورزش، اضافه کرد: ورزش، رژيم غذايي مناسب و در کل سبک زندگي سالم، اساس و پايه کنترل وزن است که اگر اين روش کافي نباشد، روشهاي درمان دارويي و يا تهاجمي مانند عملهاي جراحي نيز استفاده ميشود.
اين متخصص پزشکي ورزشي با بيان اينکه نميتوان رژيم درماني و فعاليت بدني را از پروسه کنترل وزن حذف کرد، گفت: در هر شرايطي ميتوان براي رفع محدوديتها راه حل مناسبي کشف کرد. به عنوان مثال در افراد داراي فشار خون بايد به نوع ورزش و محدوديتهاي مورد نياز آن توجه شود.
حسبي در خصوص تاثير و عوارض دستگاههاي الکتريکي براي کاهش وزن، عنوان کرد: نميتوان در اين رابطه يک نظر کلي داد؛ چراکه ممکن است برخي از اين دستگاهها موثر بوده و برخي ديگر صرفا جنبههاي اقتصادي داشته باشند و بيش از آنکه موثر باشند تنها جنبه تبليغاتي دارند. بنابراين، هنگام استفاده از دستگاههاي ورزشي بايد تحقيقات لازم جهت آگاهي از تاثيرات ثابت دستگاه انجام شود.
اين عضو هيات علمي دانشگاه در خاتمه با تاکيد بر اهميت ورزش و فعاليتهاي بدني در کنترل و کاهش وزن، تصريح کرد: فعاليت بدني بدون نياز به هيچ تجهيزات کمک کنندهاي وگاهي با يک پيادهروي ساده محقق ميشود. بنابراين ميتوان با يک برنامهريزي مناسب و تحت نظر پزشک متخصص بهينهترين نتيجه را کسب کرد.
افرادي که چاقي مفرط دارند حساستر هستند و ورزش براي آنها سختتر است. زماني که فردي اضافه وزن دارد سختتر حرکت ميکند.سوخت و ساز و ترشح هورمونها در بدن افراد چاق با افراد عادي متفاوت است. معمولا افراد چاق نميتوانند توصيههاي ورزشي که به افراد عادي ميشود را انجام دهند. بنابراين بهتر است که اين افراد تحت نظر مربي و در باشگاه ورزش کنند تا احتمال آسيبديدگي آنها کمتر شود.
منبع :