باغداران مرندی نسبت به تعویض تاج درختان گردو اقدام کنند
باغداران مرندی نسبت به تعویض تاج درختان گردو اقدام کنند
1399/02/17
عصر آذربایجان- مدیر جهادکشاورزی شهرستان مرند با بیان اینکه عدم مدیریت صحیح باغ های گردو در شهرستان باعث وارد شدن خسارات سنگین مالی به باغداران شده است، گفت: باغداران نسبت به تعویض تاج و سرشاخه درختان گردو اقدام کنند.
عصر آذربايجان- مدير جهادکشاورزي شهرستان مرند با بيان اينکه عدم مديريت صحيح باغ هاي گردو در شهرستان باعث وارد شدن خسارات سنگين مالي به باغداران شده است، گفت: باغداران نسبت به تعويض تاج و سرشاخه درختان گردو اقدام کنند.
منوچهر رحماني اظهار کرد: تعويض تاج درختان گردو، يکي از راهکارهاي نجات باغهاي شهرستان مرند و حرکت به سوي توليد پايدار و محصول باکيفيت است.
وي، با بيان اينکه گردو يکي از مهم ترين محصولات خشکباري ايران است، افزود: براي داشتن يک توليد مناسب و اقتصادي در باغ هاي بذري از قبل کاشته شده اين محصول، تنها گزينه سريع و باصرفه جهت اصلاح درختان بذري، اجراي عمليات پيوند از طريق تعويض تاج يا سرشاخه کاري با ارقام اصلاح شده روز دنيا مي باشد.
رحماني، با اشاره به اينکه مساحت کل باغ هاي شهرستان مرند بيش از ?? هزار هکتار است، گفت: از اين ميزان، باغات سيب در سطح سه هزار هکتار، زردآلو سه هزار هکتار و از لحاظ توليد گرد و داراي رتبه سوم با سطحي بيش از يکهزار هکتار با متوسط عملکرد ? هزار و ??? کيلوگرم در هر هکتار است و سالانه حدود ?? هزار تن گردو در شهرستان مرند توليد مي شود.
مدير جهادکشاورزي شهرستان مرند اظهار کرد: به منظور افزايش عملکرد و مقاوم سازي درختان بومي و فاقد عملکرد مناسب با هرس سنگين شديد، تاج درخت گردو، تعويض و با استفاده از پيوندک هايي که از ارقام خوش بار و دير برگ تهيه شده، از طريق پيوند سرشاخه طي يک تا دو سال تاج درخت عوض مي شود و پايه هاي قديمي داراي شاخه هاي جوان، مقاوم و با عملکرد مطلوب مي شوند.
وي با بيان اينکه تعويض تاج باغات نابالغ بايد نسبت به بالغ از اولويت بيشتري برخوردار باشد، افزود: چون درختان در مرحله نابالغ به باردهي نرسيدهاند، حذف يا کاهش محصول ناشي از تعويض تاج ناچيز است و با توجه به اينکه حجم تاج درخت کم بوده و نيز قطر شاخهها کوچک است از اين رو هزينههاي اجرايي آن نيز کمتر است.
رحماني تاکيد کرد: در اين مسير بايد فراموش نکنيم که قدرت رشد نبات در دوران قبل از بلوغ درخت زياد بوده و درصد گيرايي پيوندها بالا است.
مدير جهادکشاورزي شهرستان مرند خاطر نشان کرد: سرماي ديررس و بارندگي هاي بهاره (همزمان با گلدهي)، شيوع آفات به خصوص چوبخوارها (آفت کرم خراط يا فري)، آلودگي درختان گردو به بيماري قارچي آنتراکنوز و بلايت باکتريايي تهديدي جدي براي توليد گردو بوده که طي سال هاي اخير باعث خشکيدگي يا زوال تدريجي درختان گردو و کاهش شديد محصول گردو در شهرستان شده است.
وي گفت: اين عوامل خسارت زا در اکثر باغات گردوي شهرستان به خصوص باغات قديمي توسعه يافته و عدم مديريت صحيح باغ هاي گردو باعث وارد شدن خسارات سنگين مالي به باغداران شده است.
رحماني با بيان اينکه بهره برداران و توليدکنندگان محصول گردو در مناطق مختلف شهرستان مرند بيشتر از ارقام بذري و محلي استفاده کرده اند که از تنوع ژنتيکي بالا و عدم يکنواختي و حساسيت به آفات و بيماري ها برخوردار هستند، افزود: عمده درختان گردوي شهرستان مرند زود برگ ده و حساس در مقابل سرماي ديررس بهاره هستند و در سال هاي اخير به علت وقوع سرماي ديررس بهاره آسيب ديده و عملکرد آنها به طور قابل ملاحظه اي کاهش يافته است.
وي گفت: متاسفانه درختان گردو فاقد تغذيه متعادل به خصوص کوددهي پتاس و فسفر بوده و لذا در برابر سرمازدگي و آفات حساس تر شده اند و ارقام غالب کشت شده گردو در شهرستان مرند از نوع بذرهاي اصلاح نژاد شده نيست.
مدير جهادکشاورزي شهرستان مرند تاکيد نمود: واقعيت اين است که هيچ حرکتي بدون داشتن تحقيقات و مطالعه همه جانبه به نتيجه مطلوب نمي رسد و يکي از اهداف سازمان جهادکشاورزي استان و مديريت جهادکشاورزي شهرستان، اصلاح نژاد است تا ارقامي با بازدهي بالا و مقاوم توليد کنند.
منبع :