جدال نابرابر تدبير با سوداگري در زمين مسکن
گزارش//
1399/04/08
گروه اقتصادي: بازار داغ خريد و فروش فيش زمين و آگهيهاي پيشفروش واحدهاي مسکوني، تعاونيهاي مسکن و خانههاي خالي که هر روز به تعدادشان افزوده شده و متقاضيان مسکني که روزانه بر تعداد آنها اضافه ميشود و نيز سودهاي کلاني که تنها چند نفر محدوده دلال، از سوداگري بازار مسکن در زنجان به جيب زده و معادلات حوزه مسکن را در اين استان بههم ميريزند، همه اينها قصه پرغصه زمين و مسکن در زنجان است.
گروه اقتصادي: بازار داغ خريد و فروش فيش زمين و آگهيهاي پيشفروش واحدهاي مسکوني، تعاونيهاي مسکن و خانههاي خالي که هر روز به تعدادشان افزوده شده و متقاضيان مسکني که روزانه بر تعداد آنها اضافه ميشود و نيز سودهاي کلاني که تنها چند نفر محدوده دلال، از سوداگري بازار مسکن در زنجان به جيب زده و معادلات حوزه مسکن را در اين استان بههم ميريزند، همه اينها قصه پرغصه زمين و مسکن در زنجان است.
مديرکل راه و شهرسازي استان زنجان با بيان اينکه اين روزها فرآيند معاملاتي که در حوزه مسکن انجام ميشود، بيشتر توسط سرمايهگذاران و برجسازان صورت ميگيرد ميگويد: اين بدان معني است که مصرفکنندهاي که نياز واقعي به مسکن دارد جايي در اين سرمايهگذاري ندارد.
مسعود بياتمنش با اشاره به اينکه شرايط امروز مسکن باعث شده است تا بازار مسکن تحت تاثير قرار گرفته و افرادي که به دنبال تهيه مسکن هستند، با مشکل جدي مواجه شوند مهمترين مسئله در رفع مشکلات حوزه مسکن را سياستگذاري صحيح دولت دانسته و افزود: يکي از اين سياستها، بحث تعيين ماليات براي زمينهاي مازاد و خانههاي خالي است.
وي گفت: معتقديم دولت بايد در زمينه توليد مسکن حضور جدي داشته باشد و بيترديد اين کار باعث خواهد شد تا تعادل در بازار تقاضا و عرضه مسکن ايجاد شود که متاسفانه آغاز ديرهنگام اين موضوع از سوي دولت باعث شد تا اين تعادل از بين برود.
وقتي توليد مسکن جاي خود را به دلالي ميدهد
کاري که اين روزها شرکتهاي تعاوني مسکن در زنجان انجام ميدهند، دلالي در اين عرصه بوده و کاري به توليد مسکن که وظيفه ذاتي آنها است، ندارند.
مديرکل راه و شهرسازي استان زنجان نيز در اين خصوص تصريح ميکند: عمده کار اين شرکتها را بايد در قالب عرضه فيش و زمين خلاصه کرد، اين در حالي است که کار اصلي اين شرکتها، توليد مسکن و تحويل آن به اعضاي خود است، در حالي که امروز شرکتهاي تعاوني حوزه مسکن، کار دلالي و بنگاهداري را به جاي توليد مسکن در پيش گرفتهاند.
بياتمنش با اشاره به روند صعودي قيمت زمين و مسکن در زنجان نسبت به استانهاي همجوار، اظهار ميکند: اينکه قيمت زمين و مسکن در زنجان نسبت به استانهاي همجوار بالاتر است، موضوعي است که پايه و اساس آن به دو دهه پيش بازميگردد و اگر در کل کشور آهنگ رشد قيمت زمين و مسکن صد درصد باشد.
ميتوان گفت که اين موضوع در زنجان بيش از 100 درصد رشد داشته و نبود نظارت دقيق و کافي و نيز فعاليت خارج از وظايف ذاتي شرکتهاي تعاوني مسکن و بنگاههاي معاملاتي و … بر اين مشکلات دامن زده است.
سوداگري؛ پلکاني براي بالا رفتن قيمت زمين و مسکن
اين روزها همه کارشناسان حوزه زمين و مسکن معتقدند که اگر بخواهيم مهمترين عامل رشد فزاينده قيمت زمين و مسکن را نام ببريم بيترديد سوداگري در اين عرصه، رتبه اول را به خود اختصاص خواهد داد، موضوعي که فرماندار شهرستان زنجان نيز آن را قبول داشته و ميگويد: برخي از فعاليتهاي صورت گرفته در حوزه مسکن به صورت خريد فيش بوده که عمده اين زمينها نيز مربوط به خارج از محدوده شهري زنجان است.
رضا عسگري ، ميافزايد: اين قبيل شرکتهاي تعاوني مسکن براي اينکه بتوانند رضايت افرادي را که سرمايه خود را در حوزه مسکن و در اختيار اين تعاونيها قرار دادهاند جلب کنند، فيشهاي صادر شده را در قالب خريد و فروشهاي غيررسمي و غيرقانوني افزايش دادهاند.
مسکن، سرمنزل مقصود سرمايهگذاران در شهر زنجان
آمار حاکي از آن است که در کشور و در هر ثانيه 8 ميليون تومان نقدينگي توليد شده و با نگاهي به يکي از مناطق شهر زنجان به نام شهرک کارمندان، درمييابيم که اين منطقه به سرمنزل مقصود سرمايهگذاران بخش مسکن تبديل شده و گفتههاي رئيس کميسيون شهرسازي شوراي اسلامي شهر زنجان نيز حاکي از آن است که نبود تعريف کاربردي از محل سرمايهگذاري باعث سوق يافتن سرمايههاي راکد مردم به سمت مسکن شده است.
سرور رحيما زنجاني با بيان اينکه منطقه شهرک کارمندان شهر زنجان، منطقهاي محدود بوده و اين محدوديت نيز به دنبال خود انحصار ميآورد، ميگويد: انحصار به وجود آمده باعث ايجاد رقابت و در نتيجه افزايش قيمتها خواهد شد.
طالقاني جنوبي؛ نقطه آغازين گراني مسکن در ابهر
ابهر به عنوان دومين شهر بزرگ استان و نيز يکي از شهرهاي صنعتي اين منطقه از گزند سوداگري حوزه مسکن در امان نبوده و به گفته رئيس شوراي اسلامي اين شهر، قيمت مسکن در ابهر نسبت به چند سال قبل افزايش چشمگير و فاحشي داشته، به طوري که رئيس شوراي اسلامي شهر ابهر ،در اين خصوص ميگويد: عوامل زيادي در به وجود آمدن چنين روند صعودي در قيمت زمين و مسکن نقش داشته است.
سيدنعمتالله نجيبحسيني با تاکيد بر اينکه قيمت فعلي زمين و مسکن به هيچ وجه قيمت واقعي نبوده و قيمتها کاذب است، عنوان ميکند: مسکن مهري که در ابتداي امر بسيار ارزان در اختيار نيازمندان واقعي حوزه مسکن قرار ميگرفت، امروز نزديک به 200 ميليون تومان معامله ميشود که بيترديد اگر اين قيمت در همان زمان آغاز ساخت و ساز مسکن مهر اعمال ميشد، قشر عظيمي از مردم نمي توانستند صاحبخانه شوند
هيدج رنج کمبود زمين کاربري مسکوني را به دوش ميکشد
از شهر بزرگ ابهر به يکي از شهرهاي کوچک استان زنجان ميرويم. هيدج که از ديرباز نام خود را با حکيم هيدجي عجين کرده، اين روزها قادر نيست نسخه حکيمانه براي دغدغه مسکن بپيچد.
چرا که نايب رئيس شوراي اسلامي شهر هيدج نيز معتقد است که يکي از مهمترين دلايل روند صعودي قيمت زمين و مسکن در اين شهر به مسائلي چون محدوده و حريم شهري و نيز طرح تفصيلي که در سال 92 ابلاغ شده است برميگردد.
عباس عسگري ، با يادآوري اينکه طرح جامع تفصيلي هيدج 269 هکتار را شامل ميشود ميگويد: از اين ميزان محدوده، متاسفانه فقط 100 هکتار داراي کاربري مسکوني است که از اين ميزان نيز پراکندگي جمعيت به گونهاي است که در يک منطقه شاهد تراکم 100 نفري و در برخي از مناطق شهر هيدج نيز تراکم 8 نفري را داريم، اين در حالي است که به طور متوسط 47 نفر در هر هکتار در اين شهر زندگي ميکنند.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از مهر، برخيها با تحت فشار گذاشتن مديران و مسئولان حوزه مسکن استان و يا بده و بستان با برخي صاحبان قدرت و سياسيون براي تهديد و تطميع مديران حوزه مسکن، سعي در رسيدن به اهداف خود دارند تا زمينهاي خارج از محدوده خود را وارد حريم شهري کرده و تغيير کاربري دهند و يا زمينهاي فاقد ارزش را به قيمتهاي کلان بفروشند. و همين اقدامات آشفتگي در حوزه مسکن را موجب شده است.
منبع :