عصر آذربایجان

گزارش خبر

آیا "دریاچه ارومیه" در مسیر تبدیل شدن به بیابان قرار گرفته است

آیا "دریاچه ارومیه" در مسیر تبدیل شدن به بیابان قرار گرفته است

1402/05/02

عصر آذربايجان- رئيس پژوهشکده علوم‌زمين سازمان زمين‌شناسي کشور گفت: از سال ?? درياچه اروميه تبديل به "پلايا" شد؛ در حال حاضر بايد براي اين درياچه به گونه‌اي برنامه‌ريزي کنيم که از محيط پلايايي به سمت بياباني شدن نرود، در غير اين صورت اثري از اين درياچه باقي نمي‌ماند

راضيه لک با بيان اينکه درياچه اروميه در شرايط برگشت‌ناپذير قرار دارد، اظهار کرد: ما بايد با برنامه‌ريزي شرايطي را فراهم کنيم که محيط پلايايي (زمين‌هايي که علف و گياه در آن نرويد و زميني سخت و کوبيده شده داشته باشد) درياچه اروميه به سمت بياباني‌شدن نرود.

وي با تأکيد بر اينکه اين درياچه در هيچ زماني خالي از مطالعه و تحقيق نبوده است، افزود: آخرين مطالعاتي که بر روي اين حوضه آبريز انجام شد، در زمينه پايش شورابه‌هاي آن در زمان‌هاي مختلف است.

رئيس پژوهشکده علوم‌زمين سازمان زمين‌شناسي با بيان اينکه سازمان زمين‌شناسي و اکتشافات‌ معدني کشور نخستين نهاد علمي بود که اعلام کرد درياچه اروميه در معرض خشک شدن قرار دارد، اظهار کرد: تز دکتري من بر روي درياچه مهارلو بود و از آنجايي که شرايط اين درياچه مشابه درياچه اروميه است، تصميم گرفتيم مطالعه بر روي درياچه اروميه را آغاز کنيم و زماني که ما مطالعه بر روي اين درياچه را آغاز کرديم، سطح آب اين حوضه آبريز به سرعت در حال کاهش بود.

لک ادامه داد: در کنار آن با همکاري برخي از محققان محيط‌زيستي با مسئولان وزارت نيرو ديدار و اعلام کرديم اگر روند عدم تخصيص حقابه درياچه اروميه ادامه يابد، اين حوضه تبديل به پلايا و بعد از آن خشک خواهد شد که در آن زمان مسئولان وزارت نيرو با اين گفته موافق نبودند و تأکيد داشتند که خشک شدن درياچه اروميه به دليل تغيير اقليم است و عوامل انساني و سدسازي و عدم تخصيص حقابه در خشک شدن اين درياچه نقش کمتري دارد!

رئيس پژوهشکده علوم زمين سازمان زمين‌شناسي کشور تصريح کرد: از اين رو همايشي با همکاري دانشگاه برلين در اين دانشگاه با حضور متخصصان برگزار شد و برخي از مسئولان وزارت نيرو نيز در آن حضور يافتند و در اين همايش نيز وزارت نيرو متأسفانه گزارشي در خصوص تغيير اقليم و افزايش گرماي 2 درجه سانتي‌گراد ارائه و اعلام کردند درياچه اروميه به همين دليل خشک شده است.

وي اضافه کرد: در اين همايش يکي از متخصصان حوزه تغيير اقليم به اين گزارش اعتراض کرد و گفت افزايش دماي 2 درجه سانتي‌گراد علمي نيست و اگر اين ميزان افزايش دما باشد، ما بايد آلمان را ترک کنيم و پيشنهاد داد بايد عوامل انساني مورد بررسي قرار گيرد.

لک با بيان اينکه برگزاري اين همايش اثرات خوبي بر رويکرد وزارت نيرو داشت، بيان کرد: بعد از اين همايش، مسئولان وزارت نيرو بيشتر به اين موضوع توجه کردند ضمن آنکه در اين زمينه نتيجه مغزه‌گيري ما از درياچه اروميه استخراج شد و به آنها نشان داديم بر اساس اين نتايج اين درياچه در طول 13 ميليون سال گذشته با نوسانات آبي مواجه بوده اما هيچ‌گاه خشک نشده است.

رئيس پژوهشکده علوم زمين سازمان زمين‌شناسي با تأکيد بر اينکه آنچه که درياچه اروميه را در آستانه نابودي قرار داده، مديريت ناکارآمد در بخش منابع آب است، افزود: ما از زيرزمين آب‌هاي زيرزميني را استخراج کرديم، به گونه‌اي که چشمه‌هايي که وارد اين درياچه مي‌شدند، خشک و بي‌رمق شدند و از روي زمين نيز حقابه اين درياچه را نداديم!

وي گفت: آنچه که آب‌هاي سطحي درياچه اروميه را تأمين مي‌کند، تنها محدود به آب‌هاي سطحي و رودخانه‌ها نمي‌شود، بلکه آب‌هاي زيرزميني در آن نقش دارد که در حال حاضر به آن نمي‌رسد؛ از اين رو از سال 90 اين درياچه تبديل به پلايا شد.

رئيس پژوهشکده علوم زمين سازمان زمين‌شناسي در اين‌باره توضيح داد: زماني که محيطي تبديل به پلايا مي‌شود، به نظر من نمي‌توان آن را به شرايط قبل بازگرداند؛ چرا که محيط رسوبي، تغيير کرده و ما براي درياچه اروميه شرايطي را فراهم کرديم که برگشت‌ناپذير است و زمان زيادي را مي‌طلبد تا به تراز اکولوژي قبل بازگردد.

لک با تأکيد بر اينکه حفظ پلاياها دشوار است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بايد براي اين درياچه به گونه‌اي برنامه‌ريزي کنيم که از محيط پلايايي به سمت بياباني شدن نرود، در غير اين صورت اثري از اين درياچه باقي نخواهد ماند.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها