عصر آذربایجان

گزارش خبر

چه آثاري از معماري تبريز برجاي مانده است

چه آثاري از معماري تبريز برجاي مانده است

1403/02/09

گروه سيري در استان ها: استاد معماري دانشگاه هنر اسلامي تبريز با اشاره به قدمت بالاي معماري در اين کهن شهر، گفت: تبريز داراي 10 عنصر هويتي و کالبد معماري است که مي‌توان از منظر هر يک به بررسي آثار برجاي مانده از معماري دوران‌هاي مختلف در اين شهر پرداخت البته تهيه نقشه باستان شناسي تبريز براي حفظ هويت ده گانه از ضروريات است.

 احد نژاد ابراهيمي ، در خصوص اسناد تاريخي باقيمانده از معماري تبريز، اظهار کرد: متاسفانه شناخت ما از معماري تبريز براي دوران پيش از اسلام بسيار کم است.
وي ادامه داد: اکنون نيز به رغم مصوبه کشوري مبني بر تهيه نقشه‌هاي باستان شناسي براي يافتن نشانه‌هاي آن دوران اما اين موضوع عملياتي نشده است.
وي افزود: اين مصوبه هيچ گاه در تبريز مطالبه و عملياتي نشده است و نقشه باستان شناسي شهر تبريز و حتي ديگر شهرهايي چون مراغه و هشترود انجام نگرفته و لايه هاي فرهنگي آن‌ها در گمنامي قرار دارد.
وي ادامه داد: تنها يک لايه در محوطه مسجد کبود تبريز شناسايي شده و موزه عصرآهن که مملو از آثار باستاني است در نتيجه اين شناسايي، اکنون در معرض ديد عموم قرار دارد، به طور قطع سايت‌ها و لايه‌هاي ديگري نيز در سطح شهر وجود دارد که نيازمند شناسايي هستند.
نژاد ابراهيمي گفت: قلعه‌ها و ديگر آثار باستاني به دليل عدم وجود نقشه‌هاي باستاني در تبريز مفقود شده و طرح‌ها و فعاليت‌هاي عمراني شهر بدون شناخت اين آثار و بدون کارهاي اصولي انجام مي‌گيرد.
وي با بيان اين‌که شناخت ما از معماري تبريز در دوران قبل از اسلام بسيار محدود بوده و فقط محوطه مسجد کبود نشانه‌اي از آن زمان به ما داده است، اظهار کرد: اطلاعات ما از دوران بعد از اسلام تا قرن سوم و چهارم نيز محدود است.
اين استاد دانشگاه در خصوص نشانه‌هاي هويت کالبدي معماري و شهرسازي تبريز، گفت: نخستين نشانه مربوط به تجاري بودن شهر تبريز است، تبريز در مسيرهاي جاده ابريشم، جوجي و تجارت ادويه قرار داشت و کاروان‌ها در آن زمان از تبريز عبور مي‌کردند و مشغول تجارت مي‌شدند، اين موضوع نشان از اهميت بزرگترين بازار سرپوشيده تاريخي اين کهن شهر است که حتي مارکوپلو نيز از اين بازار صحبت به ميان مي‌آورد، خوشبختانه اين بازار همچنان برجاي مانده است.
وي با اشاره به سومين هويت شهر تبريز، افزود: تبريز به دليل نزديکي به مرزهاي روسيه و عثماني، يک شهر دفاعي بود، از حصارهاي آن زمان تقريبا همه چيز نابود شده و فقط تعدادي سردرب شکسته باقيمانده است.
وي ادامه داد: يکي از اين سردرب‌ها، »باغميشه قاپيسي« است که اکنون کنار آن، يک ساختمان 6طبقه ساخته شده است، ديگر سردرب‌ها را به طور مصنوعي ساخته‌ايم، »استانبول قاپيسي« را به جاي اين‌که در جاي خود مرمت کنيم، به خاطر اين‌که در ديد عموم باشد، به جاي ديگر انتقال داده‌ايم، گويي تاريخ را مسخره کرده‌ايم.
نژاد ابراهيمي با بيان اينکه تبريز به عنوان باغشهر ايران شناخته مي‌شد، اظهار کرد: اکنون اثري از باغشمال، باغ صاحب آباد و صبا باقي نمانده و همگي تخريب شده‌اند و اين هويت مهم تاريخي را نيز از دست داده‌ايم.
وي ادامه داد: تبريز يک شهر عالم خيز و علمي بود، به گفته‌ي ژان شاردن جهانگرد، تبريز داراي 57مدرسه مانند مدرسه سيدحمزه، اکبريه، صادقيه، کاظميه، طالبيه و ساير مدارس با عالمان بزرگي بود ولي اکنون از ميان اين مدارس تاريخي، فقط مدرسه حاج صفرعلي مانده است.
وي ادامه داد: تبريز شهر مساجد نيز بوده است، نزديک 80 مسجد تاريخي در اين شهر وجود دارد که تنها 37 مورد آن در بازار مسقف تبريز هستند متاسفانه برخي از مساجد تاريخي شهر بازسازي شده‌ و بخشي از هويت تاريخي آن‌ها رفته اما همچنان تاريخ در اين مساجد باقي مانده است.
اين استاد دانشگاه با بيان اين‌که هفتمين عنصر هويتي تبريز، خانه‌هاي تاريخي است، اظهار کرد: خوشبختانه تعدادي از اين خانه‌ها باقيمانده ولي گاه خبر تخريب اين هويت شهرمان را نيز مي‌شنويم.وي افزود: هشتمين عنصر هويتي تبريز، راه‌ها و مسيرها است، اين راه‌ها بسيار مهمتر از خود آثار تاريخي هستند به طور مثال مسير مقصوديه يک راه 700 ساله و کوچه باغ يک مسير يکهزار ساله است اما چون اهميت آن‌ها را نمي‌دانستيم، اين راه‌هاي قديمي را نيز تخريب کرده‌ايم.وي يادآور شد: مسير جاده معروف ابريشم که قدمت 2هزار و 500 ساله دارد که داخل شهر را با يک پروژه بزرگ تجاري از بين برده‌ايم اين مسير از ميدان قطب تا مقابل مسجد کريم خان و کبود و سپس رحلي بازار امتداد داشت.
وي ادامه داد: نهمين عنصر، کنسولگري‌هاي قديمي بود وقتي به تاريخ تا سال 1320 نگاه کنيم، مي‌بينيم که در تبريز تعداد هفت يا هشت مورد کنسولگري وجود داشت اما اکنون تنها ساختمان کنسولگري آلمان باقي مانده است.
نژاد ابراهيمي گفت: دهمين عنصر هويتي تبريز، قبرستان‌ها هستند، تمام اين قبرستان‌ها نابود شده و هيچ اثري از قبرستان چرنداب، بيلانکوه، ستارخان، اماميه، مارالان و طوبي نمانده يا مثل قبرستان مقبره العرفا در شرايط بد فرهنگي و اجتماعي محيطي قرار دارند، يکي از عناصر شهر ما وجود قبرستان بود تا به معاد و آخرت فکر کنيم.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از ايرنا،وي افزود: از مجموع 10 عنصر هويتي شهر تبريز تنها چهار مورد باقي مانده و اگر اکنون به فکر برنامه احيا و نگهداري آثار برجاي مانده آن دوران‌ها نباشيم، از معماري تبريز فقط در خاطره‌ها و تاريخ ياد خواهد شد.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها