عصر آذربایجان

گزارش خبر

حذف ادبيات از کنکور؛ آلزايمر فرهنگي

حذف ادبيات از کنکور؛ آلزايمر فرهنگي

1401/04/12

گروه فرهنگي: بيست و پنج سال پيش، زماني که در يکي از مدارس ، ادبيات فارسي درس مي‌دادم، پژوهشگري با پرسشنامه وارد دفتر مدرسه شد.

 سعيد اسلام‌زاده

 گروه فرهنگي: بيست و پنج سال پيش، زماني که در يکي از مدارس ، ادبيات فارسي درس مي‌دادم، پژوهشگري با پرسشنامه وارد دفتر مدرسه شد.
 تحقيق او درباره کيفيت کتاب‌هاي درسي و شناخت دانش آموزان از ادبيات بود. طبيعتا پاسخ من به بسياري از پرسش‌ها منفي بود. مدير مدرسه گفت چرا اينقدر بدبيني؟
گفتم بدبين نيستم. آينده را نگاه مي‌کنم. گروهي در سازمان سنجش تصميم گرفته‌اند که ادبيات و دروس عمومي را از کنکور حذف کنند. طبيعي است که با گردش مالي در کلاس‌هاي کنکور که عمدتاً به رياضي و فيزيک و شيمي و زيست مربوط است، ادبيات و درس‌هاي اين‌چنيني جايگاهي ندارد. اما فکر مي‌کنيد چرا ادبيات حذف مي‌شود؟ آيا تصميم‌گيران به فرهنگ و هنر ايران علاقه ندارند؟ گمان نمي‌کنم.
به نظرم بخشي از ماجرا، منافع اقتصادي حاصل از کلاس‌هاي کنکور و کتاب‌هاي آموزشي است. از سوي ديگر مي‌دانيم که کنکور بار رواني فوق‌العاده سنگيني براي خانواده و جوانان دارد. انرژي جواني که مي‌تواند در راه مفيدتري صرف شود، خرج کنکوري مي‌شود که با شيوه‌هاي ديگر انتخاب دانشجو اتفاقاً نتيجه بهتري دارد و دست کم دانش‌آموزان ما هم با سوادتر بار مي‌آيند.
 تعارف نداريم که هر آنچه به نام علم و دانش و آگاهي مي‌شناسيم در 4 سال دبيرستان به بهانه پديده وحشتناکي به نام کنکور به باد هوا مي‌رود. همه مي‌دانيم که براي موفقيت در کنکور شما نياز به سواد و خلاقيت نداريد. فقط بايد تکنيک تستزني را بدانيد. اهميت ندارد که سعدي و مولانا و امام محمد غزالي چه گفته‌اند.
 بايد بلد باشي با تکنيک‌هاي تست‌زني گزينه درست را انتخاب کني. فکر مي‌کنم سؤالات هم با همين هدف طراحي مي‌شوند. آزمون بزرگ کنکور در اين سال‌ها به نفع بي‌سوادي عمومي جامعه دانشجويان ما برنده بوده است.  در نظام آموزشي که در زمان اوج توان يادگيري انسان، او را به بسته‌هاي آموزشي عادت مي‌دهد که هيچ خلاقيت و توان دانش‌سنجي ندارد، در نهايت بايد به خروجي دانش‌آموز و دانشجويي فکر کنيم که بدون سواد و دانش در زمينه تخصصي رشته خود، صرفاً قدرت بالاي تست‌زني دارد تا بتواند رتبه تک رقمي در کنکور کسب کند.
 آنچه بيست و پنج سال پيش درباره کتاب‌هاي ادبيات فارسي گفتم، که البته ديگر واژه ادبيات هم از آن حذف شده، ناظر بر اين مسأله بود که کتاب‌هاي فارسي از ادبيات خالي شده‌اند. متن‌هاي سست از نظر زبان و نثر و نداشتن جذابيت براي نسل جوان، کتاب فارسي را صرفاً به عنوان کتاب امتحاني که خيلي هم اهميت ندارد براي دانش‌آموز تصوير مي‌کند. خلاصه آن‌که تعجب نکنيد اگر ادبيات فارسي از کنکور حذف شود. شايد اگر همه تلاش دبيرستان‌ها براي فرستادن دانش‌آموز به دانشگاه نبود، مي‌گفتم که بودن يا نبودن ادبيات در کنکور اهميت چنداني ندارد.
 اما حذف ادبيات از کنکور، يعني در طول سال‌هاي دبيرستان، درس ادبيات فارسي بي‌بخارترين درس خواهد بود که نه معلم و نه دانش‌آموز رغبتي به حضور در کلاس نخواهند داشت. چرا که در کنکور تأثيري ندارد. اين مسأله تبعات جانبي فراواني دارد که مي‌توان يک يک آن‌ها را برشمرد و درباره آن‌ها حرف زد.
تجربه تدريس در دبيرستان‌ها به من نشان داده که ضعف اصلي دانش‌آموزان در دروس فني و رياضي و حتي علوم انساني، به دليل ضعف در ادبيات و درک متن است. دانش‌آموزاني که پس از دوازده سال درس خواندن از نوشتن چند خط متن ساده فارسي عاجزند و نمي‌تواند متن ساده درس را روخواني کنند و بفهمند.
 حالا اگر ادبيات را از کنکور حذف کنيم، يعني پشت‌پا زده‌ايم به بخش بزرگي از فرهنگ. يعني دانش‌آموزاني بدون حافظه تاريخي و فرهنگي تحويل جامعه مي‌دهيم.
يعني تا چند سال آينده هيچ دانش‌آموزي نمي‌تواند دو خط فارسي بخواند و بنويسد. واقعيت اين است که ما منتظر حذف کنکور بوديم اما حالا با حذف درسي که پايه فهم همه دروس است مواجه شده‌ايم. آقايان تصميم گير در وزارت علوم!
 حذف ادبيات از کنکور فقط تسهيل در روند کار دلالال آموزش در کنکور است و نتيجه‌اي جز آلزايمر فرهنگي براي نسل‌هاي بعدي ندارد. ادبيات هر سرزميني مهم‌ترين دانش و دستاورد آن ملت است، اين حذف، يعني فراموشي ادبيات فارسي در دبيرستان‌ها.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها