عصر آذربایجان

گزارش خبر

ساز دف بيش از هفت هزار سال قدمت دارد

ساز دف بيش از هفت هزار سال قدمت دارد

1402/04/11

گروه فرهنگي: محقق و پژوهشگر موسيقي آييني ايران گفت: دف يک ساز عرفاني باستاني است که قدمت آن به دوران سومر و بيش از هفت هزار سال پيش مي‌رسد. ئاسو نادري روز در حاشيه جشنواره ملي دف‌نوازي و مولودي‌خواني »نواي وحدت« اظهار کرد: ساز دف در دوران باستان در پرستش‌گاه نواخته و پوست آن از حيواناتي که قرباني مي‌شدند، تهيه مي‌شد.

گروه فرهنگي:  محقق و پژوهشگر موسيقي آييني ايران گفت: دف يک ساز عرفاني باستاني است که قدمت آن به دوران سومر و بيش از هفت هزار سال پيش مي‌رسد. ئاسو نادري روز در حاشيه جشنواره ملي دف‌نوازي و مولودي‌خواني »نواي وحدت« اظهار کرد: ساز دف در دوران باستان در پرستش‌گاه نواخته و پوست آن از حيواناتي که قرباني مي‌شدند، تهيه مي‌شد.
وي با اشاره به اينکه چوب و پوست که با آن دف ساخته مي‌شود هر 2 برگرفته از طبيعي هستند و همين امر هم بر تقدس دف افزوده است، افزود: در دوران باستان بيشتر دف‌نوازان زن بودند و بانو »آننا« اشعار خود را همراه با دف مي‌خواند و دف‌نوازي در دوران باستان بيشتر در اماکن مذهبي رايج بود.
اين مدرس دف و محقق موسيقي آييني ايران گفت: در دوران اسلامي نيز باز هم دف به نوان يک ساز مقدس در خانقاها و تکايا نواخته مي‌شد و ساز دف هنگام خواندن اشعار در مدح و ثنا پيامبر اکرم(ص) و اهل بيت (ع) (مولودي‌خواني) به کار مي رفت.
وي اضافه کرد: در مناطق غرب ايران نيز دف نوازي به عنواني سازي خانقايي توسط نوادگان شيخ عبدالقادر گيلاني گسترش پيدا کرد و در محافل خانقايي و ذکر دارويش از اين ساز استفاده مي‌شد.
نادري يادآور شد: در دوره معاصر ساز دف علاوه بر دارويش خانقاها و تکاياي مذهبي طرفداراني در بين ساير هنرمندان نيز پيدا کرد و گروه‌نوازي و تک نوازي دف در بين مردم رايج شد و هم اکنون هزاران دف‌نواز در ايران و ساير کشورهاي اسلامي در اين رشته فعاليت مي‌کنند.
وي تاکيد کرد: در بسياري از مناطق استان‌هاي آذربايجان‌غربي، کردستان و کرمانشاه نيز دف طرفداران خاص خود را دارد و شهر سنندج (مرکز استان کردستان) به عنوان پايتخت دف جهان شناخته شده است.
جشنواره دف‌نوازي و مولودي‌خواني »نواي رحمت« مهاباد در حالي به ايستگاه آخر رسيد که هم برگزار کنندگان و هم شرکت کنندگان اين جشنواره که مناسبت برگزاري آن به 2 مناسبت مهم عيد سعيد قربان و بمباران شيميايي سردشت مزين شده بود، از عدم حضور و استقبال مسوولان استاني و شهرستاني دلسرد شده بودند.
عدم حضور مسوولان، پوشش کم‌رنگ رسانه‌ها را نيز به دنبال داشت و اگر واقع ‌بينانه هم به قضيه نگاه کنيم، اين انتقاد هم منطقي و درست است و اميدواريم براي برگزاري جشنواره سوم هم عوامل اجرايي و هم مسوولان نقاط ضعف را برطرف و بر تقويت نقاط قوت آن تاکيد کنند.
در مهاباد که به شهري فرهنگي، شهرت دارد و مردم هميشه پاي برنامه‌هاي فرهنگي و هنري هستند، اگر مسوولان امر کمي همت به خرج مي دادند، حضور و مشارکت مردم براي برگزاري جشنواره هاي از اين دست بيشتر و حتي پيدا کردن حاميان مالي هم ممکن بود.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از ايرنا ،دومين جشنواره دف‌نوازي و مولودي‌خواني »نواي رحمت« مهاباد با معرفي نفرات و گروه‌هاي برتر هر بخش به کار خود پايان داد.
آيين اختتاميه دومين جشنواره دف‌نوازي و مولودي‌خواني »نواي رحمت« که به مناسبت عيد قربان و گراميداشت شهداي بمباران شيميايي سردشت سوم و چهارم تير ماه در تالار وحدت شهرداري مهاباد برگزار شد، بامداد دوشنبه با معرفي نفرات برتر هر بخش پايان يافت.
طبق اعلام هيات داوران اين جشنواره در بخش تک‌نوازي رده سني الف (کمتر از 19 سال) به ترتيب نازنين مهربانيان و نيايش ذاکري مهر به صورت مشترک مقام اول، مهشاد حيدري و عارف پارسا نژاد به صورت مشترک دوم و نهال کماني و آراز شيخي را به صورت مشترک به عنوان رتبه سوم انتخاب کردند.
در بخش تک‌نوازي گروه سني ب (بالاي 19 سال) نويد حسين زاده مقام نخست، کيميا اکبرپور و سلام داوردان به صورت مشترک مقام دوم و مهدي نخعي و علي غفورپور به صورت مشترک مقام سوم را کسب کردند.
در بخش مولودي خواني نيز هيات داوران گروه سماء به سرپرستي ماهان ياسيني از سنندج را به عنوان گروه اول، گروه بيدل به سرپرستي علي اصغر ظاهر گرجي از تربت جام و گروه شور عاشقان به سرپرستي محمدقهرمان نژاد از بوکان را براي اين بخش انتخاب کردند.
در بخش گروه‌نوازي نيز هيات داوران گروه هيوا به سرپرستي امير حسين کرامت از کرمان و گروه آيريا به سرپرستي ليلي شيرازي از اصفهان را به صورت مشترک رتبه نخست، گروه آوين به سرپرستي مريم گلسرخي زاده از يزد و گروه نجما به سرپرستي رضا دزائي پور از مازندران را به صورت مشترک به عنوان رتبه دوم و گروه طيار به سرپرستي اجلال رحيمي از سنندج را رتبه سوم انتخاب کردند.
دف يکي از سازهاي کوبه‌اي در موسيقي ايراني است که شامل حلقه‌اي چوبي است که پوست نازکي بر آن کشيده‌اند و با ضربه‌هاي انگشت مي‌نوازند؛ اين ساز از سازهاي ضربي ايراني شبيه به دايره ولي بزرگ‌تر از آن و با صداي بم‌تر است و در دوره اسلامي ايران، اين ساز براي پشتيباني از ساز و حفظ وزن به‌کار مي‌رفته و رکن اصلي مجالس محافل اهل ذوق و عرفان بوده و براي آنکه طنين بهتري داشته باشد، روي دف پوست آهو مي‌کشيدند.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها