توليدکنندگان با چنگ و دندان بازار را سرپا نگه داشتهاند
1398/08/02
سرويس اقتصادي: بي توجهي به ظرفيتهاي موجود در صنعت نساجي موجب شده تا اين صنعت با ظرفيت کامل به کارگيري نشود در حالي که ميزان اشتغالزايي اين صنعت بالا است.
سرجين بافت، نيک ريس، مهريس، پويا ريس، فرش سهند، کوکما و نخ تاير از صنايع مهم نساجي استان زنجان هستند که در سال هاي اخير عليرغم تحريم هاي موجود توانسته اند حرفي براي گفتن در صنعت داشته باشند.
ميزان سرمايه گذاري و اشتغالزايي اين صنعت بالا بوده و کيفيت محصولات توليدي اين واحدها نيز مشتريان خاص خود را دارد.
شرايط آب و هوايي خوب زنجان سرمايهگذاران اين بخش را به زنجان آورده تا اين صنعت در زنجان رونق يافته و از نظر فناوري نيز رتبه دوم کشور را کسب کند.
اين واحدهاي توليدي که ميتوانند براي کشور نيز مثمر ثمر باشند انواع نخ با سيستمهاي ريسندگي الياف کوتاه و بلند، فرش، پارچه، پارچه پردهاي، فاستوني، جين، الياف مصنوعي، انواع منسوج نبافته اسپانلس و پوشاک آنتي باکتريال را توليد مي کنند.
زنجان ظرفيت توليد انواع نخ پنبه و مخلوط ويسکوز و پلي استر با عنوان سيستم ريسندگي الياف کوتاه به ميزان 25 هزار و 500 تن در سال را دارد.
همچنين زنجان داراي بزرگترين واحد توليدکننده نخ و منسوج استخوانبندي خاورميانه بوده و به عنوان قطب صنعت نساجي کشور 60 درصد صنايع قدرتمند نساجي ايران را به خود اختصاص داده است.
اما اين روزها به قول توليد کنندگان اين واحدهاي صنعتي دچار مشکلات عديده اي هستند. در حالي که مسئولان رضايت نسبي از فعاليت هاي نساجي در زنجان دارند اما فعالان اين بخش به دليل وجود مشکلاتي بر سر راهشان از مسئولان گلايهمند هستند.
*قدمت 30 ساله واحدهاي نساجي زنجان
بيشتر واحدهاي نساجي استان زنجان داراي قدمت 30 ساله هستند و نيازمند به روز رساني تجهيزات و دستگاه هاي مورد استفاده هستند که تحريم هاي موجود موجب شده تا نتوانند تجهيزات خريداري کنند.
ارائه تسهيلات با نرخ 18 درصد نيز براي صاحبان اين صنعت نمي صرفد و ترجيح مي دهند تا اين نوع تسهيلات را دريافت نکنند.ضمن اينکه اين واحدها در با مشکل تامين مواد اوليه نيز مواجه هستند.
رئيس سازمان صنعت،معدن و تجارت استان زنجان با اشاره به تکميل زنجيره توليد صنايع نساجي در استان زنجان، ميگويد: واحدهاي ريسندگي، بافندگي رنگرزي و توليد پوشاک در استان زنجان فعال است.ناصر فغفوري با بيان اينکه از 5 قدرت نساجي ايران سه مورد در زنجان به صورت بخش خصوصي فعاليت ميکنند، ادامه ميدهد: هيچ يک از واحدهاي توليد نساجي استان ظرف 5 سال گذشته تعطيل نشده است.
وي با اشاره به اضافه شدن نساجي ماد بافت به گردونه توليد استان، ميگويد: قانون ممنوعيت واردات نساجي رونق خاصي به کارخانجات نساجي در زنجان داده است.
اين مسئول سهم اشتغال حوزه نساجي در استان را 30 درصد عنوان ميکند و ادامه ميدهد: توليد نخهاي پنبهاي الياف کوتاه جزو اولويتهاي سرمايهگذاري استان است که با احداث واحدهاي جديد نساجي اين امر نيز محقق ميشود.
رئيس سازمان صنعت،معدن و تجارت استان زنجان ميگويد: سرجين بافت به عنوان بزرگترين واحد توليدي نساجي استان زنجان در شهرک صنعتي علي آباد فعاليت ميکند که در حال حاضر 100 درصد دستگاههاي مورد نياز آن خريداري شده است.
فغفوري ارزش ريالي اين پروژه 350 ميليارد تومان ميداند و ميگويد: بخشي از ماشينآلات اين کارخانه مدرن به کمرگ رسيده است.
وي ادامه ميدهد: در حوزه نساجي براي اولين بار علاوه بر حمايتهاي تعرفهاي، ممنوعيت واردات نيز اعمال ميشود که اين امر موجب افزايش فعاليتهاي نساجي در استان شده است.
"نيک سرشت"معاون امور اقتصادي استاندار زنجان ميگويد: اگر چه تحريمها مشکلاتي را براي واحدهاي نساجي ايجاد کرد، اما فرصتهايي را نيز در اختيار اين صنعت قرار داد.
*بالا بودن قيمت نهايي منسوجات
وي معتقد است،بالا بودن قيمت نهايي منسوجات موجب کاهش قاچاق شده است و واردات را به دليل وجود ظرفيت در کشور کاهش داده است.اين مسئول با اشاره به سرمايهگذاري چند صد ميلياردي صنايع نساجي به ويژه در استان، ميگويد: اين صنعت داراي بازار خوبي در داخل و خارج است.نيک شرست آينده صنعت نساجي را روشن ترسيم ميکند و ادامه ميدهد: اميدواريم اين صنعت به صورت مستمر ادامه يابد.
وي ميگويد: صنعت نساجي استان فاصله بسياري با برندهاي جهاني دارد اما گامهاي خوبي در اين زمينه برداشته است.
اين مسئول اضافه ميکند: صنعت نساجي استان از نظر توليد از برندهاي جهاني دور نيست اما در زمينه ماشينآلات به دليل نو شدن و استفاده از فنآوريهاي نوين هنوز راه دارد.
در سالي که به نام رونق توليد مزين شده است استفاده از اين ظرفيت مي تواند موجب رونق اين صنعت و رونق اشتغال در استان و کشور شود در حالي که سنگ اندازي ها از جمله تحريم ها اجازه قد کشيدن به اين صنعت قديمي زنجاني ها را نمي دهد.
نائب رئيس اتاق بازرگاني استان زنجان در گفت و گو با خبرنگار موج رسا،وضعيت نساجي زنجان را خوب نمي داند و معتقد است،توليد کنندگان در تامين مواد اوليه با مشکل مواجه بوده و سرمايه آنها به يک چهارم کاهش يافته است.
*توليد کنندگان نساجي در بخش صادرات مشکل دارند
محمود ضرابي با بيان اينکه توليد کنندگان در بخش صادرات نيز به دليل تعهدات ارزي مشکل دارند، افزود: توليد کنندگان نمي توانند مبالغي که ارسال مي کنند به راحتي در سيستم بانکي ثبت کنند.وي مي گويد: توليد کنندگان مواد اوليه کارخانجات را از خارج از کشور تهيه مي کنند که مشکلات بسياري به همراه دارد.
اين کارآفرين زنجاني با اشاره به اينکه تحريم ها باعث شده تا سيستم ارزي قفل شود، افزود: فعالان عرصه نساجي و پوشاک در حال حاضر درگير به روز نبودن تجهيزات هستند و با اين وضعيت دلار خريد تجهيزات مشکل شده است.
ضرابي با بيان اينکه بيشتر تکنولوژي صنعت نساجي از اروپا تامين مي شود، افزود: اين امر نيز به دليل مشکلات ارزي موجود دچار مشکل شده است.وي صنعت نساجي را وابسته به پوشاک عنوان کرده و مي گويد: پوشاکي ها با مشکل قاچاق مواجه هستند و متاسفانه در حال حاضر قاچاق از کمرگ رسمي و در منطقه ويژه اقتصادي اتفاق مي افتد.
مديرعامل شرکت نانو مهيار با بيان اينکه پوشاکي که از طريق مناطق آزاد وارد کشور مي شود،عوارض پرداخت نمي کند، بيان ميکند: اگر چه ظواهري درست شده است اما به اين ظواهر نيز توجه نمي شود و پوشاک به همان شکل وارد کشور مي شود که داراي هزينه کمتري بوده و موجب کاهش قدرت رقابت براي توليد کنندگا ن داخلي مي شود.
وي با اشاره به مشکل درصد حق کارفرما به عنوان يکي از مشکلات توليد کنندگان،ادامه مي دهد: ضروري است حق کارفرمايي را از 23 به 15 کاهش دهند.
اين کارآفرين بر ضرورت پرداخت تسهيلات با سود کم بهره به توليد کنندگان تاکيد کرد و گفت: اين صنعت اشتغالزايي و ارزش افزوده بالايي داشته و نيروي کار بيشتري را جذب مي کند
وي گفت: بايد روي بحث پوشاک برنامه ريزي شود تا شاهد رشد اين صنعت بوده و معضل بيکاري کم کم ريشه کن شود.
*کارخانجات نساجي استان زنجان با 30 تا 50 درصد ظرفيت کار مي کنند
ضرابي تصريح کرد: در حال حاضر برخي کارخانجات نساجي استان زنجان با 30 تا 50 درصد ظرفيت کار مي کنند و برخي ها نيز تعطيل هستند.وي با اشاره به مشکلات واحد توليدي نيک ريس در زنجان، ادامه داد: اين واحد با 100 درصد ظرفيت کار نمي کند.
نائب رئيس اتاق بازرگاني استان زنجان با بيان اينکه زماني واحد توليدي نيک ريس به نوبت اجناس را تحويل مي داد،افزود: اين واحد امروز با مشکلات عديده اي مواجه هست.
صنعت نساجي يکي از قديمي ترين و مهم ترين صنايع جهان است که همواره به دليل اشتغالزايي بالا و نقش صنعتي، اقتصادي و اجتماعي مورد توجه سرمايه گذاران بوده است.
همچنين سابقه طولاني زنجان درزمينه توليد انواع پارچه و الياف مي تواند موجب کاهش بيکاري در صورت توجه به اين صنعت شود.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از موج رسا، به گفته دست اندر کاران صنعت نساجي، سالانه 20 هزار تن نخ پنبه و 35 ميليون مترمکعب پارچه در استان زنجان توليد و بافته ميشود که در صورت بي توجهي مسئولان اين ميزان توليد نيز ممکن است به شدت کاهش يابد چرا که در حال حاضر صنايع فعال اين حوزه در زنجان با ظرفيت 100 درصدي فعاليت نمي کنند.
منبع :