شبکه مويرگي تقلب زير پوست بازار طلا
شبکه مويرگي تقلب زير پوست بازار طلا
1398/05/14
سرويس اقتصادي: بازار طلا بعد از التهابات چند ماه اخير با دغدغه جدي در ارتباط با ورود شبکه مويرگي طلاهاي تقلبي زير پوست اين بازار روبروست که به نظر ميرسد آسيب جدي به اقتصاد مشتريان اين بازار ميزند. در حالي که برخي سودجويان در بازار طلا به دنبال عرضه و فروش طلاهاي تقلبي آن هم بيشتر از نوع خارجي هستند، به اذعان بسياري از فروشندگان و صاحبان صنوف طلا قاچاق بيشتر از مسير ترکيه و دوبي انجام ميشود وي در اين ميان طلاي با عيار پائين که اغلب از جمهوري آذربايجان به اردبيل وارد ميشود در اين بازار جولان ميدهد.
يکي از طلافروشان اردبيل با بيان اينکه طلاي با عيار زير 18 تقلب محسوب ميشود و ما چند مورد خريد غافلگيرکننده را از سودجويان شاهد بوديم، اظهار کرد: از همين شهر تبريز فروشندهاي طلايي را به ما تحويل داد که بعد از محک زدن مشخص شد که اين طلا تقلبي بوده و تنها با آب طلا روکاري شده بوده است.
محمدتقي نيازمند خاطرنشان کرد: ما اغلب اجناس خود را از تهران تهيه ميکنيم که انصافا در بين طلاهايي که از تهران خريد ميشود در اين 30 سال هيچگونه جنس تقلبي مشاهده نکرديم و همه طلاها با عيار 18 به ما تحويل داده شده است.
وي حضور بازرسان استاندارد را به صورت موردي در طول سال براي عيارسنجي طلاهاي ارائه شده در بازار طلافروشان يادآور شد و گفت: در کنار برخي طلاهاي تقلبي که توسط سودجويان عرضه ميشود، آنچه که ما را در کنار نوسانات بازار رنج ميدهد عدم ثبات قيمتها در بازار طلا و ارزش افزوده است که به واقع مشتريان ما را ناراضي ميکند. *اذعان به وجود طلاهاي تقلبي در بازار اردبيل رئيس کميسيون بازرسي و نظارت اتحاديه طلافروشان استان اردبيل نيز بيان کرد: طلاهاي تقلبي عمدتا از ساير شهرها به اردبيل منتقل ميشود که ما به محض اطلاع از ورود طلاهاي تقلبي افراد را در اختيار اتحاديه و ماموران آگاهي قرار ميدهيم تا نسبت به دستگيري آنها اقدام شود. اشکان طالبي افزود: گاه شمشهاي تقلبي نيز که در حقيقت پلاتين و ديگر فلزات بکار گرفته شده با رويه طلا هستند وارد بازار ميشود که به محض اطلاع آنها را به مسئولان امر گزارش ميدهيم.
وي گفت: انتظار داريم خانوادهها از خريد و فروش طلاهاي با عيار پائين و پلاکهاي سبک وزن پرهيز کنند چرا که در مرحله فروش با مشکلي جدي روبرو ميشوند.
طالبي در مورد عرضه طلاها با عيار پائين به ويژه 14 عيار تصريح کرد: طلاي استاندارد در ايران 18 عيار است اما گاه طلاهاي قديمي و عرضه شده از سوي مردم جمهوري آذربايجان با عيار 14 اتفاق ميافتد که در اين زمينه نيز اتحاديه نظارت دقيقي را انجام ميدهد.
وي با بيان اينکه به هيچ وجه از هندوستان و پاکستان طلاهاي تقلبي وارد اردبيل نشده و شايعات در اين زمينه تائيد نميشود، اضافه کرد: بنده به عنوان رئيس کميسيون بازرسي و نظارت اعلام ميکنم در کنار استاندارد نمونهبرداريها و عيارسنجيهاي دقيق را انجام ميدهيم تا در اين چرخه طلاهاي تقلبي وارد نشوند. *نوسانات قيمت، بازار طلافروشي را به رکود کشيده است يکي ديگر از فروشندگان طلا در بازار زرگران اردبيل به خبرنگار ما، گفت: طلاهاي تقلبي در بازار طلافروشان اعم از ساخت و فروش وجود دارد که در اغلب موارد اين امر به دليل ورود طلا از مبادي مختلف کشورمان به مقصد اردبيل است که در چند مورد شاهد برخورد جدي اتحاديه و نيروي انتظامي با افراد متقلب بوديم.
مهديزاده خاطرنشان کرد: در اين بازار بيشترين ضرر و زيان متوجه طلافروشان است و از همين روي بايد جلوي عرضه طلاهاي تقلبي و با عيار پائين گرفته شده و مجموعههاي نظارتي در اين زمينه فعال شوند.
وي بيان کرد: با توجه به اينکه عيار طلا در اروپا 14 است طلاهاي عرضه شده از جمهوري آذربايجان و ساير مناطق نيز با اين عيار اتفاق ميافتد که خريد و فروش آن نيز به صرفه نيست.
مهديزاده به نوسانات بازار طلا اشاره و خاطرنشان کرد: 80 درصد اين نوسانات ناشي از اعمال ارزش افزوده براي مشتريان است که خريداران طلا راغب نيستند اين ارزش افزوده را با اين اوضاع اقتصادي پرداخت کنند.
وي ادامه داد: بهتر است در اين شرايط سخت اقتصادي برنامهريزيها به گونهاي باشد تا اعمال ماليات در اين حوزه در شرايط حداقلي باشد. *طلاهاي تقلبي از ترکيه و دوبي قاچاق ميشود اما رئيس اتحاديه زرگران و طلافروشان استان اردبيل نيز يادآور شد: اعضاي اتحاديه متشکل از پنج عضو است که هر يک از اعضا غير از وظايف ديگر طبق قانون نظام صنفي کميسيونهاي تعريف شده اعم از کميسيون بازرسي، فني، حل اختلاف، رسيدگي به شکايات مردمي و کميسيون آموزش فعاليت ميکنند.
طالبي اظهار کرد: کميسيون بازرسي وظيفه خطيري را دارد که متشکل از 5 نفر از اعضاي اصلي و تعدادي زيرمجموعه کميسيون فعاليت ميکنند که از وظايف آنها رصد محيط بازار و جلوگيري از فعاليت افرادي است که بدون مجوز و اطلاع اتحاديه در بازار مبادرت به عرضه طلا و جواهرات ميکنند. وي گفت: اتحاديه در کنار بررسي طلاها در صورت نداشتن کارت حمل طلا آنها را به اداره آگاهي معرفي ميکند و در صورت پائين بودن عيار طلاهاي عرضه شده به بازرسي صمت و تعزيرات ارجاع ميدهد. رئيس اتحاديه زرگران و طلافروشان استان اردبيل با بيان اينکه اتحاديه براي ساماندهي بازار به لحاظ تقلبي بودن و عيار پائين تمامي عرضهکنندگان داراي مجوز پخش طلا را موظف کردهاند که قبل از پخش به اتحاديه مراجعه کنند، تصريح کرد: تمامي طلاها در کنار بررسي عيارشان سعي ميشود تا از عرضه و ورود به چرخه فروش ممانعت شود و افراد متخلف به مراجع ذيصلاح معرفي ميشوند.
طالبي به فعاليت گشت مشترک بازرسي و نظارت صمت و استاندارد همراه با بازرسي اتحاديه به صورت گشتهاي مشترک ماهانه اشاره کرد و گفت: ضمن بازرسي از ويترينها نمونهبرداريها نيز انجام ميشود که در سايه اين مراقبتها بايد گفت؛ طلاهاي کم عيار و قاچاق در اردبيل نزديک به صفر است.
وي ادامه داد: وظيفه ديگر اين کميته بازرسي از کارگاهها و سازندههاي مقيم اردبيل است که نمونهبرداري و عيارسنجي آنها انجام ميشود تا پائينتر از عيار استاندارد 750 يا همان 18طلايي وارد بازار نشود.
رئيس اتحاديه زرگران و طلافروشان استان اردبيل اضافه کرد: طلاهاي با عيارهاي پائين بيش از اين به اردبيل سرازير ميشد که متاسفانه از دو استان همجوار بود که به همت اتحاديههاي آن استانها و بازرسي اتحاديه اردبيل از عرضه آنها جلوگيري شد.
طالبي در مورد ورود طلاهاي قاچاق نيز اظهار کرد: طبق قانون اين امر ممنوع است و طلاي آب شده نيز توسط گمرک و با پرداخت ارزش افزوده آن آزاد ميباشد.
وي خاطرنشان کرد: طلاي ساخته شده قاچاق عمدتا از دو مسير ترکيه و دوبي قاچاق ميشود که با تاکيد مقام معظم رهبري و با حمايت از توليدکنندگان داخلي ميتوان جلوي ورود اين کالاها را گرفت.
رئيس اتحاديه زرگران و طلافروشان استان اردبيل به جلسات مشترک با مسئولان امنيتي، انتظامي، تعزيرات، استاندارد، پليس آگاهي، اصناف، گمرک و ... براي رسيدن به يک راهکار مناسب در کاهش کالاهاي قاچاق و عرضه طلاهاي کم عيار اشاره و تصريح کرد: اين افتخار را داريم که اولين اتحاديه نمونه کشوري شناخته شديم که از معاون رئيس جمهور و وزير صنعت لوح سپاس دريافت کرديم. طالبي از هموطنان خواست؛ تا مواظب کلاهبرداري توسط عدهاي از متخلفان در فضاي مجازي باشند و از خريد طلاي بدون فاکتور خودداري کرده و در صورت مشاهده به اتحاديه همکاري و هماهنگي داشته باشند. *تعيين عيار مصنوعات طلا وظيفه ماست مدير کل استاندارد استان اردبيل با قدرداني از تلاش رسانهها در ارتقاي آگاهي مردم از فعاليتهاي حوزه استاندارد اظهار کرد: در بحث مصنوعات طلا وظيفه ما تعيين عيار مصنوعات طلاست که به عيار 750 يا همان 18 عيار به شکل خالص انجام ميشود.
هاشم علايي خاطرنشان کرد: زماني که يک کارگاه توليدي قصد فعاليت در اين حوزه را دارد، ضمن استعلام از اماکن و خود اتحاديه بايد اخذ کد استاندارد را از اداره کل استاندارد دريافت کند. وي افزود: تا زماني که صاحبان اين کارگاهها نسبت به اخذ کد استاندارد اقدام نکنند فعاليتهاي آنها قانوني نبوده و قطعا نظارت ما بر کارگاهها منوط به اخذ اين کد است.
مدير کل استاندارد استان اردبيل بيان کرد: سالانه سه تا چهار بار نمونهبرداري آن هم به روش تصادفي انجام ميشود تا در آزمايشگاه انگ فلزات و به روش کوپولاسيون طلاي با عيار 750 با همان 18 انتخاب و مورد تائيد قرار گيرد.
علايي ادامه داد: ما براي برخي از کارگاهها اقدام به صدور پروانه کاربرد و علامت استاندارد به شکل تشويقي ميکنيم تا همچون عسل اين کارگاهها از نشان استاندارد بهرهمند بوده و بتوانند محصولات خود را عرضه کنند.
وي با بيان اينکه حدود 7 واحد و کارگاه تاکنون در اردبيل از اين استاندارد تشويقي استقبال کرده و با کد D به عنوان شناسه اردبيل محصولات خود را توليد و عرضه ميکنند، گفت: اين سازندگان موظف هستند طلاهاي خود را با کد اردبيل که در روي طلا حک ميشود وارد بازار کرده و در صورت عرضه با اين مشخصات محصول خود را به صورت مطمئن عرضه کنند.
مدير کل استاندارد استان اردبيل تصريح کرد: ما در قالب طرح طاها تلاش ميکنيم تا بازرسي از طلافروشيها را نيز در کنار ساير اصناف مورد توجه قرار دهيم تا با نمونهبرداري از طلافروشيها عيارسنجي به شکل درست انجام شود.
علايي هرگونه برخورد با متخلفان احتمالي را در اين زمينه منوط به اطلاع و آگاهي و گزارش مردمي از سوي انجمن و اتحاديه طلافروشان اعلام کرد و گفت: ما تنها تعيين عيار محصولات را داريم و اگر طلاي با ارزش کمتر به بازار عرضه شود هر گونه برخورد از طريق اتحاديه و مجموعه قضايي و انتظامي اتفاق بيفتد. وي گفت: ما آزمايشگاه مجهزي را براي عيارسنجي طلا داريم که به روش کوپولاسيون اين کار انجام ميشود که ضرورت دارد در اين روش عيار 750 مورد توجه قرار گيرد.
مدير کل استاندارد استان اردبيل از اصناف فعال در اين حوزه خواست؛ تا بدون کد استاندارد اقدام به خريد و يا فروش مصنوعات طلا نکنند و نزديکترين ارتباط و تعامل را با اتحاديه و ماموران استاندارد و اکيپهاي تلفيقي داشته باشند تا عيارسنجيها به شکل دقيق انجام شود که اين کار به نفع خود آنها خواهد بود.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از ايسنا، و سخن پاياني اينکه در بازار پرزرق و برق طلا که مشتريان گاه عاجز از هرگونه شناخت اوليه و تشخصي سره از ناسره از عيارسنجي دقيق هستند اين انصاف فروشندگان طلاست که ميتواند عيار صداقت، درستي و تقوا و پاکدستي آنها را در بازار فروش به نمايش بگذارد و قرآن چه نيک فرمود:»ويل للمطففين«.
منبع :