عصر آذربایجان

گزارش خبر

موتور توليد نقدينگي در بانکها چگونه کار مي‌کند

موتور توليد نقدينگي در بانکها چگونه کار مي‌کند

1399/06/16

گروه اقتصادي: مدير انديشکده اقتصاد مقاومتي با بيان اينکه عملکرد بانک‌ها عامل اصلي رشد نقدينگي و تورم است،گفت: عده‌اي با وام کلان بانکها ثروتمند مي‌شوندو عده‌اي نيز تورم و رکود حاصل از آن را متحمل مي‌شوند.

گروه اقتصادي: مدير انديشکده اقتصاد مقاومتي با بيان اينکه عملکرد بانک‌ها عامل اصلي رشد نقدينگي و تورم است،گفت: عده‌اي با وام کلان بانکها ثروتمند مي‌شوندو عده‌اي نيز تورم و رکود حاصل از آن را متحمل مي‌شوند.
محمد اميني رعيا اظهارداشت: در گذشته تصور مي‌شد که بانک‌ها صرفاً واسطه وجوه هستند و پولي که به عنوان سپرده جذب مي‌کنند را پس از کسر ذخاير، تسهيلات مي‌دهند. اما اقتصاددانان در ديدگاه جديد پولي حدود 7 سال است که به الگوي جديد خلق پول بانک‌ها پي برده اند.
مدير انديشکده اقتصاد مقاومتي افزود: بر اين اساس، بانک‌ها براي تسهيلات دادن نياز به جذب سپرده ندارند و لذا به صورت مستقيم براي اين مهم اقدام مي‌کنند.
 يعني فردي که به بانک رجوع مي‌کند تا وام بگيرد، بانک به او 100 واحد وام مي‌دهد که در سمت راست ترازنامه بانک به عنوان تسهيلات و در سمت چپ به عنوان سپرده شخص درج مي‌شود. به اين ترتيب، اتفاقاً عليت برعکس است و اين تسهيلات است که سپرده ايجاد مي‌کند. پس از ايجاد سپرده، بانک بايد مراقبت کند که سپرده از حساب‌هاي خودش خارج نشود و همزمان تلاش کند سپرده‌هاي موجود در ديگر بانک‌ها را نيز جذب نمايد. اين کار براي اين انجام مي‌شود که حساب بانک نزد بانک مرکزي به اندازه کافي باشد.
اين کارشناس اقتصادي تصريح کرد: در واقع پس از ايجاد سپرده، بانک بايد معادل درصدي از سپرده‌هايي که جذب کرده، نزد بانک مرکزي ذخيره داشته باشد که حساب آن با حساب سپرده‌هاي موجود در بانک جداست. حال اين سپرده بانک نزد بانک مرکزي، يا با جذب سپرده از ديگر بانک‌ها شارژ مي‌شود يا از طريق پايه پولي و خط اعتباري و يا اگر کمبود داشته باشد، به صورت اضافه برداشت و با پرداخت جريمه.
اميني رعيا گفت: مطابق با اين الگو، بانک خلق کننده اصلي پول است چون همه تسهيلات را بانک‌ها مي‌دهند و هر تسهيلاتي که داده مي‌شود هم تبديل به سپرده مي‌شود و مجموع سپرده‌ها هم نقدينگي را تشکيل مي‌دهد. در نتيجه بانک با پرداخت تسهيلات، خلق پول مي‌کند و نقدينگي را افزايش مي‌دهد. متناسب با اين اقدام، شرکت داري، خريد ارز، ملک داري و ساير اتفاقاتي که در سمت راست ترازنامه بانک يعني بخش دارايي‌هاي بانک رخ مي‌دهد هم خلق پول است.
به اعتقاد مدير انديشکده اقتصاد مقاومتي، اين تعريف جديد از خلق پول و شيوه آن، خيلي از مناسبات اقتصادي را تغيير داده است.
 بر اين اساس بانک ديگر يک بنگاه اقتصادي صرف نيست بلکه نهادي است که با مجوز حاکميت و بانک مرکزي امکان خلق پول و افزايش نقدينگي دارد. چنين نهادي داراي يک قدرت در اقتصاد است و با حکمراني پول  مي‌تواند در جامعه جهت دهي ايجاد کند.
با چنين قدرتي، در صورتي که بانک برخلاف اهداف و منافع ملي عمل کند، به زيان عموم جامعه خواهد بود. مثلاً اگر بانک تسهيلاتي بدهد که در بخش مولد هزينه نشود و در فعاليت‌هاي غيرمولد به کار گرفته شود، زيان آن را مردم خواهند داد. چرا که تسهيلات دهي همان خلق پول بانک است که باعث افزايش نقدينگي مي‌شود و اگر اين افزايش نقدينگي به توليد منجر نشود تورم زا خواهد بود و ضررش را همه مردم مي‌دهند.
اين پژوهشگر بانکي گفت: در نتيجه مي‌توان گفت که عملکرد بانک‌ها عامل اصلي رشد نقدينگي و تورم است و در صورتي که از قدرت خلق پول درست استفاده نکنند، سودش را خودشان و سوداگران مي‌برند اما ضررش را همه مردم مي‌دهند. به همين دليل بايد نظارت هوشمندانه و عمومي بر عملکرد بانک‌ها وجود داشته باشد و آنها در راستاي اهداف کلان کشور حرکت کنند.
اميني رعيا افزود: در حال حاضر چنين وضعيتي وجود ندارد؛ خلق پول بي ضابطه توسط عمده بانک‌هاي کشور انجام مي‌شود و هيچ پاسخگويي نسبت به آن وجود ندارد و نظارت درستي هم انجام نمي‌شود. همين باعث شده تورم، رکود و شکاف طبقاتي به وجود بيايد؛ عده‌اي با تسهيلات کلان که از بانک‌ها مي‌گيرند ثروتمند مي‌شوند و عده‌اي نيز تورم و رکود حاصل از اين اقدام بر آنها تحميل مي‌شود.
وي تصريح کرد: تنها در يک مورد در يکي از بانک‌ها، در يک شب به يک نفر 2,000 ميليارد تومان وام داده شد که هيچوقت هم پس داده نشد؛ خب اين يعني بانک با قدرتي که داشته براي يک نفر خلق پول کرده و تسهيلات داده و او مشخص نيست پول را صرف چه کاري کرده و آن را پس هم نداده است. يا در يک بانک ديگر، بيش از 40 فقره معادل 70 هزار ميليارد تومان تسهيلات در اختيار يک سري شرکتهاي خاص برخلاف قواعد تسهيلات کلان بانک مرکزي قرار گرفته است که وضعيت آن مشخص نيست.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از  مهر،مدير انديشکده اقتصاد مقاومتي گفت: براي مقابله با چنين وضعيتي بايد خلق پول بانک‌ها ضابطه مند شود و در راستاي اهداف کلان کشور قرار گيرد و با نظارت هوشمندانه و عمومي بر خلق پول بانک‌ها، جلوي انحراف گرفته شود.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها