عصر آذربایجان

گزارش خبر

آذربايجان بهشت داروهاي گياهي ايران

آذربايجان بهشت داروهاي گياهي ايران

1399/07/06

گروه گزارش : کشورهاي ايران و ترکيه با توجه به شرايط خاص جغرافيايي، غني‌ترين منبع و تنوع گياهان دارويي را در دنيا به خود اختصاص داده‌اند اما جاي تأسف است که طبق آمار، تنها کمتر از نيم درصد تجارت جهاني گياهان دارويي در اختيار ايران است و فرصت‌هاي موجود در اين حوزه با وجود توصيه‌هاي فراواني که به اقتصاد مقاومتي و فاصله گرفتن از اقتصاد نفتي مي‌شود، مورد استفاده و توجه کشاورزان و ساير مردم قرار نمي‌گيرند.استان آذربايجان شرقي علاوه بر پتانسيل بالاي طبيعي که براي کشت و رشد انواع گياهان دارويي تقريباً در تمام شهرهاي خود دارد، ضرورت خاصي نيز براي زير کشت بردن زمين‌هاي اطراف درياچه اروميه توسط گياهان کم آب، از جمله همين گياهان دارويي، احساس مي‌کند و لازم است مسئولين توجه ويژه اي براي فرهنگ سازي و تشويق کشاورزان منطقه به استفاده از ظرفيت‌هاي اقتصادي و محيط زيستي کاشت گياهان دارويي داشته باشند.

گروه گزارش :  کشورهاي ايران و ترکيه با توجه به شرايط خاص جغرافيايي، غني‌ترين منبع و تنوع گياهان دارويي را در دنيا به خود اختصاص داده‌اند اما جاي تأسف است که طبق آمار، تنها کمتر از نيم درصد تجارت جهاني گياهان دارويي در اختيار ايران است و فرصت‌هاي موجود در اين حوزه با وجود توصيه‌هاي فراواني که به اقتصاد مقاومتي و فاصله گرفتن از اقتصاد نفتي مي‌شود، مورد استفاده و توجه کشاورزان و ساير مردم قرار نمي‌گيرند.استان آذربايجان شرقي علاوه بر پتانسيل بالاي طبيعي که براي کشت و رشد انواع گياهان دارويي تقريباً در تمام شهرهاي خود دارد، ضرورت خاصي نيز براي زير کشت بردن زمين‌هاي اطراف درياچه اروميه توسط گياهان کم آب، از جمله همين گياهان دارويي، احساس مي‌کند و لازم است مسئولين توجه ويژه اي براي فرهنگ سازي و تشويق کشاورزان منطقه به استفاده از ظرفيت‌هاي اقتصادي و محيط زيستي کاشت گياهان دارويي داشته باشند.
*بايد ظرفيت‌هاي گياهان دارويي به مردم معرفي شود
بابک موسوي، کارشناس حوزه اقتصاد کشاورزي در خصوص وضعيت و پتانسيل‌هاي اقتصاد گياهان دارويي در ايران و به ويژه آذربايجان شرقي گفت: يکي از اصلي ترين ايراداتي که مي‌توان به مسئولان دولتي در حوزه گياهان دارويي گرفت، بحث معرفي ظرفيت‌ها و کارآمدي‌هاي گونه‌هاي مختلف گياهان دارويي و نيز فرهنگ سازي استفاده از آنها به جاي دارويي هاي شيميايي است.وي ادامه داد: آذربايجان شرقي با توجه به آب و هوا و موقعيت خاص جغرافيايي که از آن برخوردار است، به طور طبيعي و بدون نياز به کشت و مراقبت، محل رشد دائمي انواع گياهان با ارزش دارويي است که بعضاً مي‌بينيم اين گياهان در دامان طبيعت به طور طبيعي در حجم قابل ملاحظه‌اي رشد يافته‌اند، اما مردم و حتي کشاورزان به دليل عدم شناخت و آگاهي بي تفاوت از کنار آنها عبور مي‌کنند. بنابراين در چنين شرايطي نمي‌توان از کاشت هدفمند و صادرات اين محصول صحبت کرد.موسوي افزود: به اين ترتيب قبل از هر اقدام ديگري و مهم‌ترين کاري که بايد انجام شود، بحث فرهنگ سازي و آشنايي مردم با گونه‌هاي مختلف گياهان دارويي خواهد بود که از طريق اطلاع رساني توسط رسانه‌ها و مقامات دولتي مي‌تواند به خوبي در مدت زمان معقولي انجام پذيرد.
*استانداردسازي تمام مراحل توليد، پيش نياز ورود به بازارهاي جهاني
اين کارشناس حوزه اقتصاد کشاورزي در ادامه تاکيد کرد: در استان آذربايجان شرقي امکان کشت و رشد بيش از 450 نوع گياه دارويي وجود دارد که در وهله اول بايد مشتري مناسبي در بازارهاي داخلي در نتيجه فرهنگ سازي بازاريابي مناسب ايجاد شود و در گام دوم با افزايش کيفيت محصولات، اقدام به ورود به تجارت جهاني نمود.وي در خصوص راهکارهاي لازم براي ورود به بازار جهاني گياهان دارويي گفت: در آذربايجان شرقي عمده توليدات گياهان دارويي و نيز ساير محصولات مشابه، به صورت کاملاً سنتي انجام مي‌شود که با ادامه اين روند به هيچ وجه نمي‌توان انتظار موفقيت در صادرات را داشت. لازم است قدم‌هاي جدي در مسير سرمايه گذاري براي استاندارسازي روش‌هاي جمع آوري، خشک کردن، نگهداري، حمل و نقل و در نهايت نيز بسته بندي محصولات توليدي برداشته شود تا امکان بازاريابي مناسب در سطح جهاني فراهم شود.موسوي در خاتمه اضافه کرد: مي‌توان گفت که گياهان دارويي، دارايي مظلوم اما ارزشمند در منطقه شمالغرب کشور است که مي‌تواند در صنايع مختلفي مثل صنايع دارويي، غذايي  آرايشي و بهداشتي و ساير فرآورده‌هاي مرتبط با آنها پتانسيل بالايي براي درآمد زايي دارد. از طرف ديگر بحث توليد گياهان دارويي در حوزه‌هاي کشت، عصاره گيري، اسانس گيري، بسته بندي و داروسازي مي‌تواند اشتغال زايي انجام دهد و در جهت رفع بيکاري نقش مؤثري ايفا کند. در نهايت بايد گفت که توجه به اقتصاد گياهان دارويي مي‌تواند بخش عمده‌اي از صادرات غيرنفتي را تشکيل دهد و منبع بزرگي براي کسب درآمد باشد. نمونه اين موضوع نيز کشور آلمان است که تنها درآمد حاصل از صادرات گياهان دارويي اين کشور، از کل توليدات ناخالص ملي برخي کشورها بالاتر است.
*فعاليت 30 واحد فرآوري انواع مختلف گونه‌هاي گياهان دارويي
صابر بيگ لک، معاون مدير باغباني سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان‌شرقي نيز در خصوص آخرين وضعيت کشت گياهان دارويي در استان گفت: هم اکنون در تمام شهرستان‌هاي استان، توليد گياهان دارويي رايج است و تا به امروز 30 واحد فرآوري انواع مختلف گونه‌هاي گياهان دارويي از جمله زعفران، دمنوش ها و گل محمدي در حال فعاليت هستند که البته واحدهايي نيز براي فرآوري و بسته بندي اين توليدات، تدارک ديده شده است.وي ادامه داد: همچنين ذکر اين نکته خالي از لطف نيست که رويکرد سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي آغاز و افزايش کشت گياهان دارويي در حوزه درياچه اروميه در جهت اصلاح الگوي کشت و کشت گياهان کم آب در اين حوزه براي بهره برداري اقتصادي و کمک به احياي درياچه اروميه به طور همزمان است.صابر بيگ لک در ادامه اضافه کرد: خوشبختانه طي چند سال اخير کشاورزان سراسر استان به کشت گياهان دارويي و به خصوص گونه‌هاي خاصي که از لحاظ اقتصادي بسيار به صرفه هستند علاقه و تمايل نشان داده‌اند که سازمان جهاد کشاورزي استان نيز از اين روند حمايت بيشتري خواهد کرد.وي در ادامه افزود: از جمله گونه‌هايي که مورد توجه قرار گرفته، موسير است که امروز در بازار قيمت هر کيلوگرم آن بين 40 تا 45 هزار تومان است و در شهرهاي باسمنج، مراغه و اسکو مورد کشت قرار گرفته و برنامه داريم تا در شهرهايي چون اهر و کليبر نيز کشت آن را آغاز کنيم. همچنين کاشت گونه‌هاي ديگري چون سياه دانه و اسطوخودوس و ساير گياهان دارويي در شهرستان‌هاي کم ارتفاع که جزو مناطق دشتي آذربايجان شرقي به حساب مي آيند از برنامه‌هاي اولويت دار سازمان جهاد کشاورزي استان است.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از مهر  معاون مديريت باغباني سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان‌شرقي در پايان تاکيد کرد: گياهان دارويي از بازار فروش مطمئني برخوردار هستند و کشاورزان و علاقمندان به کشت اين گونه‌هاي گياهي، مي‌توانند صرفه اقتصادي خوبي به دست آورند. همچنين براي آغاز به کار اين عزيزان نيز تسهيلاتي در نظر گرفته شده است و از محل بند الف تبصره 18 صندوق توسعه ملي به کشاورزاني که به کاشت گياهان دارويي اقدام کنند در مناطق محروم با سود 12.5 درصد و در مناطق مستعد با 14.5 درصد تسهيلات پرداخت مي‌شود.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها