عصر آذربایجان

گزارش خبر

پول رشوه‌هاي نگرفته اميرکبير صرف قتل خودش شد

پول رشوه‌هاي نگرفته اميرکبير صرف قتل خودش شد

1401/08/01

گروه تاريخي: به گفته دکتر پلارک اتريشي، پول‌هايي که مي‌خواستند به اميرکبير رشوه بدهند و او نمي‌گرفت، صرف کشتن او شد. رشوه خواري به مفهوم کلي شامل پيشکش، مداخل، سيورسات (زاد و توشه) و جعاله گفته مي‌شد. مجموعه آن‌ها به يک نقطه مي‌رسيد که آن دزدي طبقه حاکمه از جيب مردم است و زيان آن بيش از همه گريبان طبقه رعيت و کسبه و افراد خرده پا را مي‌گرفت.

 گروه تاريخي: به گفته دکتر پلارک اتريشي، پول‌هايي که مي‌خواستند به اميرکبير رشوه بدهند و او نمي‌گرفت، صرف کشتن او شد. رشوه خواري به مفهوم کلي شامل پيشکش، مداخل، سيورسات (زاد و توشه) و جعاله گفته مي‌شد. مجموعه آن‌ها به يک نقطه مي‌رسيد که آن دزدي طبقه حاکمه از جيب مردم است و زيان آن بيش از همه گريبان طبقه رعيت و کسبه و افراد خرده پا را مي‌گرفت.
قائم مقام فراهاني صدراعظم آزاده و مقتول محمدشاه قاجار درباره اميرکبير مي‌گويد: حقيقتا من به کربلايي قربان (پدر اميرکبير) حسد مي‌برم و بر پسرش مي‌ترسم. اين پسر خيلي ترقيات دارد و قوانين بزرگ به روزگار مي‌گذارد. قائم مقام فراهاني صدراعظم آزاده و مقتول محمدشاه قاجار درباره اميرکبير مي‌گويد: حقيقتا من به کربلايي قربان (پدر اميرکبير) حسد مي‌برم و بر پسرش مي‌ترسم. اين پسر خيلي ترقيات دارد و قوانين بزرگ به روزگار مي‌گذارد.يا رابرت واتسون محقق تاريخ در اين باره مي‌نويسد: در ميان همه رجال اخير مشرق زمين و زمامداران ايران که نامشان ثبت تاريخ جديد است ميرزا تقي خان امير نظام (اميرکبير) بي همتاست. ديوجانس در روز روشن با چراغ در پي او مي‌گشت. به حقيقت سزاوار است که به عنوان اشرف مخلقوات به شمار آيد، بزرگوار مردي بود.
پول رشوه‌ي نگرفته، صرف قتل او شد
به گفته دکتر پلارک اتريشي، پول‌هايي که مي‌خواستند به اميرکبير رشوه بدهند و او نمي‌گرفت، صرف کشتن او شد.رشوه خواري به مفهوم کلي شامل پيشکش، مداخل، سيورسات (زاد و توشه) و جعاله گفته مي‌شد. مجموعه آن‌ها به يک نقطه مي‌رسيد که آن دزدي طبقه حاکمه از جيب مردم است و زيان آن بيش از همه گريبان طبقه رعيت و کسبه و افراد خرده پا را مي‌گرفت. رشوه خواري به آن مفهوم، صورت شناخته شده‌اي داشت که از شاه مملکت تا سردمداران محلات به آن خو گرفته بودند.
استعداد فراوان ايرانيان در رياکاري و تقلب
در اين باره واتسون تاريخ نويس حرفي دارد که به خواندنش مي‌ارزد: »از مجموع خصيصه‌هايي که در خوي ايرانيان رشد کرده شوق دائمي آنان براي سودجويي نامشروع است. لفظ مداخل که معادل آن را در فرهنگ انگليسي نمي‌توان يافت به گوش ايرانيان بس دلپذير است و لطف آن را کمتر اروپايي در مي‌يابد. مداخل به هر چه بتوان به رشوه و فريب و زورستاني و از هر راه نادرست ديگري به دست آورد اطلاق مي‌شود. آن‌ها استعداد فراوان در رياکاري، تقلب، اجحاف، تملق گويي و فروتني چاپلوسانه دارند. از اين رو در بين ايرانيان شغلي که فقط حقوق خوبي يا همان مواجب داشته باشد، ولي مداخل خوبي نداشته باشد حرفه‌اي است بي مقدار.«
پرتره قائم مقام فراهاني
همت اميرکبير در برانداختن رشوه خواري ستودني است. امير به کلي مافوق آن بود که کسي بتواند او را به رشوه بفريبد. او که نظام رشوه خواري از شش جهت احاطه اش کرده بود مصصم شد آن نظام را براندازد.واتسون مي‌گويد: از نظر ايرانيان فوق العاده‌ترين و شگفت انگيزترين جنبه اخلاقي امير همان فسادناپذيري مطلق او بود. پولي که اميرکبير حاضر نبود بگيرد در راه برانداختن او خرج شد.» وسواس او در درستي به حدي بود که از هديه و ارمغان هم بدش مي‌آمد و رشم مژدگاني و انعام دادن را هم منسوخ ساخت.
حربه‌هاي امير
امير با دو حربه اساسي به پيکار با رشوه خواري و رشوه گيري برخاست. يکي با درستي و پاکدامني خودش که قانون برانداختن رشوه خواري را نهاد و ديگري با سياست سختي که به قانونش، نيروي اجرايي بخشيد. در واقع نظام ميرزا تقي خان اميرکبير آفريده همين دو عامل بود يعني وضع قانون و ضمانت اجراي آن.
او به اين معني پي برده بود که تنگدستي و فقر از عناصر فلسفه مدخل و رشوه گيري است، به عبارتي سربازي که به مواجب قانوني نرسد، چرا بايد قانون را بشناسد و رشوه نگيرد؟ مگر در مورد بزرگان که هر چه غارت کنند و رشوه بگيرند باز حريص‌تر مي‌شوند. اما چون مواجب به موقع پرداخت شد رشوه گيري و زورستاني ديگر توجيهي نداشت.به دنبال آن، فرمان دولت به حکام ولايات و مباشران ماليه و سرکردگان لشکر‌ها صادر شد و که آيين رشوه و سيورسات در سراسر مملکت منسوخ است و حاکم خطاپيشه مورد مواخذه قرار مي‌گيرد و معزول مي‌شود و مباشر و کارمندان ماليه کجرو و خطاکار محاکمه مي‌شوند؛ و آنچه بي حساب برده اند از آن‌ها مسترد مي‌شوند و به علاوه بايد جريمه هم بپردازند.تقدير لفظي نخست وزير انگلستان از اميرکبيرسياست امير در اين بار سخت بود. سپاهي رشوه خوار به قانون نظامي محاکمه مي‌شد و حتي روحاني رشوه خوار از کسوت روحاني بيورن مي‌آمد و کلاه بر سرش مي‌گذاشتند و مي‌گفتند شخص غير امين نبايد در سلک امناي دين باشد.
قانون جديد تاثيري نيکو برجاي گذاشت. طوري که حتي پالمرستون نخست وزير وقت انگلستان به وزير مختار خود چنين دستور داد: مراتب تهنيت مرا در برانداختن آيين سيورسات به اطلاع اميرنظام برسانيد. اين اصلاح خردمندانه و عادلانه خدمتي به تنظيمات دولتي ايران خواهد بود.
پالمرستون يا همان هنري جان تمپل، نخست وزير انگلستان که اقدام اميرکبير در برخورد با مفاسد مالي ستود
حد مراقبت امير را در اجراي قانون تحريم سيورسات از نامه‌ها و دستور‌هاي او مي‌توان شناخت. امير به پيشکار فارس نوشت: از قراري که در روزنامه فارس نوشته اند سرهنگ لشکر سيلاخور ولايت شما که روانه ولايات بوده سر راه خود از رعايا سيورسات و مخارج گرفته و خرابي عظيمي به صيفي جات رعايا رسانده و در هر منزل چند راس الاغ و چارپا از رعايا گرفته و برده است. برايم به تفصيل بنويسيد که به کدام و چند منزل رفته و چقدر سيورسات و خراج گرفته است و به کجا آسيب رسانده و ضرر رعايا چقدر رسانده است.به گزارش عصر آذربايجان به نقل از فرارو،در نامه‌اي ديگر به اسکندرخان حاکم کرمانشاهان نوشته: از قرار معلوم سربازاني به عوض حفظ و صيانت از مال مردم و مسافران آزار مي‌رسانند و به زور پول مي‌گيرند. اگر خبر نداريد چگونه مي‌شود که من در تهران بدانم و شما در آنجا خبر نداشته باشيد. اين تغافل و تجاهل شما از چيست؟ بفرستيد صاحب منصب آنجا را بياورند و او را تنبيه معقولي کنيد و تعهد بگيريد که بعد از آن متعرض مردم نشود و اين طور رفتار و حرکات را ترک کند. مقصود از گذاشتن آن‌ها ايمني راه است نه اغتشاش. البته در اين باب بايد بسيار دقت و مراقبت نماييد.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها