عصر آذربایجان

گزارش خبر

اختلاف ارتش و سپاه در زمان جنگ ايران و عراق بر سر چه بود

اختلاف ارتش و سپاه در زمان جنگ ايران و عراق بر سر چه بود

1402/07/16

گروه تاريخي: سرهنگ حسيني نامه‌اي بسيار جالب از ظهيرنژاد خطاب به نيروي زميني ارتش در چند هفته مانده به اجراي عمليات منتشر کرده که حدود اختلافات در آن روشن است. ظهيرنژاد در اين نامه مي‌نويسد: »اکنون که خبر حمله بزرگ، خانه به خانه، مغازه به مغازه در همه‌جا و همه محافل گفته مي‌شود... خواهشمند است دستور فرماييد يک نسخه از طرح عمليات اين حمله را ... هر چه سريع‌تر به ستاد مشترک ارسال دارند که مورد بررسي و اظهارنظر قرار گيرد.«

 عليرضا نجفي

بخش دوم

 گروه تاريخي: سرهنگ حسيني نامه‌اي بسيار جالب از ظهيرنژاد خطاب به نيروي زميني ارتش در چند هفته مانده به اجراي عمليات منتشر کرده که حدود اختلافات در آن روشن است. ظهيرنژاد در اين نامه مي‌نويسد: »اکنون که خبر حمله بزرگ، خانه به خانه، مغازه به مغازه در همه‌جا و همه محافل گفته مي‌شود... خواهشمند است دستور فرماييد يک نسخه از طرح عمليات اين حمله را ... هر چه سريع‌تر به ستاد مشترک ارسال دارند که مورد بررسي و اظهارنظر قرار گيرد.«
سرهنگ حسيني همچنين به تصميم ناگهاني سپاه براي تبديل »تيپ‌«هاي خود به »لشکر« مي‌گويد و معتقد است اين لشکر‌ها استاندارد‌هاي نظامي را نداشتند. تيمسار ظهير‌نژاد، رئيس وقت ستاد مشترک ارتش، همان ايام در نامه‌اي نسبت به اين اقدام هشدار داد و نوشت اين گسترش اگر بر اساس استعداد واقعي نباشد، واقعيتي را دگرگون نخواهد کرد.برخي مورخان جنگ گفته‌اند که پس از شکست اين عمليات، گزارشي غيرواقعي درباره نتايج آن به امام خميني داده شد. ايشان در سخنراني 21 بهمن 1361 درباره جنگ به تبليغات دشمن اشاره کرده و گفته بودند که »دشمن در اين نبرد آخر‌‎ ‏گاهي مي‌گويند هفت‌هزار، گاهي مي‌گويند پانزده هزار، ما از ايرانيان را يعني از اين‌‎ ‏سپاهيان ايران را کشتيم و از بين برديم، بيش از چهارهزار ما نفرستاديم در جبهه‌ها.«
در واقع به ايشان اعلام کرده بودند چهارهزار نفر در اين عمليات شرکت کرده‌اند، اين درحالي بود که در آن عمليات فقط حدود شش هزار نفر شهيد و هشت هزار نفر نيز زخمي شدند.هاشمي رفسنجاني درباره گزارش نتايج والفجر چنين مي‌گويد: »يکي از مواردي که از امام مخفي کرده بودند، گزارش از تلفات عمليات والفجر مقدماتي بود. با اطلاعاتي که معمولاً از جا‌هاي مختلف مي‌گرفتم، متوجه شدم که تلفات ما واقعاً وحشتناک بود. تا جايي که تا آخر رسما گفته نشد آمار تلفات انساني ما در شهادت، جانبازي و اسارت چقدر بود.«
اختلاف ارتش و سپاه پس از شکست در عمليات والفجر
اختلافات پس از شکست در عمليات والفجر به نقطه‌اي بحراني رسيده بود. خود محسن رضايي درباره اين اختلافات چنين نوشته است: »بعد از والفجر مقدماتي ايشان [صياد شيرازي] آمد و نشست و گفت اگر شما نپذيريد که وحدت فرماندهي در جنگ حاصل شود، ما ول مي‌کنيم و مي‌رويم و چه کار مي‌کنيم و فلان مي‌کنيم. ما گفتيم اصلا اين حرف حرفِ بي‌خود و بي‌ربطي است.«
والفجر مقدماتي طرح پيشنهادي سپاه بود. پس از شکست، فرصت عملياتي را به ارتش دادند تا عملياتي را در زمين پيشنهادي‌اش با همراهي نيرو‌هاي سپاه برگزار کند، اما ارتش عراق در آن دوره از جنگ وضعيت خوبي داشت بنابراين عمليات ارتش نيز که «والفجر 1» نام گرفت و در فروردين 62 اجرا شد هم به شکستي تلخ بدل شد.حدود يک سال پس از والفجر 1 و در اسفند 1363 فرماندهان سپاه »عمليات بدر« را طراحي و اجرا کردند که نتيجه اين عمليات نيز شکست بود. هاشمي فرماندهي عمليات بدر را به محسن رضايي داده بود. رضايي مي‌نويسد: «مطرح شد که من فرمانده هستم و برادرمان صياد هم از من تبعيت بکند. منتها قرار شد که هيچ‌کسي اين را نفهمد.«پس از شکست عمليات بدر، اختلاف‌ها چنان اوج گرفت که بنا شد ارتش و سپاه جدا از هم عمليات‌ها را طراحي، فرماندهي و اجرا کنند، اما از نيرو‌هاي هم استفاده کنند.
صياد شيرازي در سال 1364 »عمليات قادر« را طراحي و اجرا کرد که ناموفق بود. بنابر ادعاي برخي، صياد شيرازي به هاشمي وعده داده بود که پس از اين عمليات جنگ را در عرض پنج روز خاتمه خواهد داد.شهيد صياد ناکامي ارتش در اين عمليات را ناشي از عدم همکاري سپاه مي‌دانست. محسن رضايي نيز با اشاره به مشکلات اين دوره و شکست عمليات قادر مي‌گفت: »برادران ارتش علاوه بر مشکلات بالا وقت زيادي را هم تلف کردند.«عبدالحسين مفيد از فرماندهان ارتش در خاطراتش به يک گردهمايي دو روزه در پاييز 64 با حضور رزمندگان ارتش براي بررسي مشکلات ارتش در جنگ اشاره کرده است. از نتايج اين گردهمايي اين بود که در ارتش »پيروي از سپاه پاسداران در تعيين هدف، ماموريت و تهيه طرح و اجرا« وجود دارد.چند ماه پس از عمليات قادر، اختلاف ميان محسن رضايي و صياد شيرازي تا بدانجا رسيد که امام خميني در تير 1365 با آن‌ها در جماران ملاقات کرد و از آن‌ها خواست »وحدت« را دنبال کنند.هرچند در پي فرمان امام، تلاش بسياري براي وحدت انجام شد، اما واقعيت اين بود که مشکلي ساختاري وجود داشت؛ آن مشکل ساختاري نيز به فرماندهي هاشمي رفسنجاني و عدم مصمم بودن وي براي يک‌پارچه کردن نيرو‌هاي مسلح ايران بازمي‌گشت. نهايتا هم اختلافات آن دو حتي پس از توصيه‌ها پابرجا ماند و صياد شيرازي در مرداد سال 1365 از فرماندهي نيروي زميني استعفا کرد. مدتي بعد نيز از استعفاي خود پشيمان شد، اما مسئولان جنگ با بازگشت وي موافقت نکردند و صياد سمت نمايندگي ولي فقيه در ارتش را عهده‌دار شد.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از رويداد24،اما حتي با استعفاي صياد شيرازي مشکلات جنگ خاتمه پيدا نکرد. ايران در دو سال پاياني جنگ شاهد لحظاتي به مراتب تلخ‌تر از سال‌هاي پيشين بود. .پايان

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها