عصر آذربایجان

گزارش خبر

8 دليل فرسودگي و شکننده بودن اقتصاد ايران

8 دليل فرسودگي و شکننده بودن اقتصاد ايران

1401/07/24

گروه تحليل: سلطاني با اشاره به اينکه تورم بالا در سال‌هاي اخيز از ديگر علت‌هايي است که اقتصادي ايران بسيار شکننده است، گفت: اين تورم بالا موجب شده که پول ملي ايران سقوط وحشتناکي را تجربه کند، به طوري که امروز ريال يکي از بي ارزش‌ترين واحد‌هاي پولي در جهان به حساب مي‌آيد.

 گروه تحليل: سلطاني با اشاره به اينکه تورم بالا در سال‌هاي اخيز از ديگر علت‌هايي است که اقتصادي ايران بسيار شکننده است، گفت: اين تورم بالا موجب شده که پول ملي ايران سقوط وحشتناکي را تجربه کند، به طوري که امروز ريال يکي از بي ارزش‌ترين واحد‌هاي پولي در جهان به حساب مي‌آيد. اين موضوع مشکلات اقتصادي بسيار زيادي را در کشور به بار آورده که تبعات آن بسيار جبران ناپذير است.
 نهاد‌هاي بين‌المللي، از جمله صندوق بين‌المللي پول، سازمان توسعه و همکاري اقتصادي و بانک‌جهاني، پيوسته در حال بررسي روند‌ها در اقتصاد‌هاي مختلف هستند و هر سال يا هر شش‌ماه، گزارش‌هايي درباره نتايج تحقيقات خود منتشر مي‌کنند. يکي از موضوعات بسيار مهم که مورد توجه اين نهاد‌ها بوده، اقتصاد‌هاي شکننده است. تعاريف گوناگوني از اين دسته اقتصاد‌ها مطرح شده و نهاد‌هاي بين‌المللي بر مبناي تعاريفي که دارند، تعدادي کشور را جزو اين گروه طبقه‌بندي مي‌کنند.
اين نهاد‌ها تاکيد دارند، آدرس اقتصاد‌هاي شکستني را بايد با نشانه‌هايي همچون تورم‌هاي بالا و بلندمدت، رشد‌هاي اقتصادي ضعيف در دوره زماني طولاني، سطح فراگير فقر، وجود شکاف‌هاي اجتماعي متعدد و ... شناخت.
به‌طور خلاصه، اقتصاد‌هاي شکننده، اقتصاد‌هايي هستند که مانند ديگر اقتصاد‌ها با ريسک‌هايي مواجه‌اند، اما ظرفيت‌هاي کافي براي مقابله با اين ريسک‌ها و طي‌کردن مسير توسعه را در اختيار ندارند، در نتيجه، همواره از ديگر اقتصاد‌ها عقب مي‌مانند و فاصله آن‌ها با ديگر اقتصاد‌ها همواره در حال افزايش است. همچنين ضعف‌هاي گوناگون در حوزه‌هاي مختلف در اين اقتصاد‌ها به شکل فراگير مشاهده مي‌شود.
چرا اقتصاد ايران شکننده است؟
احسان سلطاني کارشناس مسائل اقتصادي با اشاره به اينکه شاخص‌هاي مختلفي براي بررسي شکنندگي اقتصاد ايران مي‌توان برشمرد، گفت: »مسئله اين است که طي ده سال گذشته در نگاه خوشبينانه ايران، رشد اقتصادي صفر را تجربه کرده. اين درحاليست که در نگاه بدبينانه رشد اقتصاد ايران در دهه 90 منفي بوده است، طبيعتا زماني که براي ساليان متمادي کشور رشد اقتصادي نداشته باشد، شکست سياست گذاري‌هاي اقتصادي رخ خواهد داد.«
وي افزود: »در يک دهه اخير تشکيل سرمايه در کشور سقوط وحشتناکي داشته و ميزان فرسودگي اقتصادي به خصوص در زير ساخت‌هاي کشور بسيار وحشتناک بوده، است. علاوه بر زير ساخت‌ها در بحث خدمات نيز ما با يک چالش بزرگ فرسودگي روبرو هستيم، وسائل حمل و نقل عمومي بسيار مستهک شده اند و اين مسئله هزينه زيادي را براي کشور به همراه داشته، حتي در منازل نيز بسيار از لوازم خانگي مردم قديمي شده و فرسوده است.«
سلطاني با اشاره به اينکه تورم بالا در سال‌هاي اخير از ديگر علت‌هايي است که اقتصادي ايران بسيار شکننده است، گفت: »اين تورم بالا موجب شده که پول ملي ايران سقوط وحشتناکي را تجربه کند، به طوريکه امروز ريال يکي از بي ارزش‌ترين واحد‌هاي پولي در جهان به حساب مي‌آيد. اين موضوع مشکلات اقتصادي بسيار زيادي را در کشور به بار آورده که تبعات آن بسيار جبران ناپذير است.«
اين کارشناس مسائل اقتصادي اضافه کرد: »از سوي ديگر در حال حاضر چشم انداز اميدوارانه‌اي در سطح جامعه وجود ندارد و همين موضوع اميد به آينده را از بين برده است، در اين وضعيت مسئله اقتصاد به طور قطع با چالش‌ها و معضلات بسيار زيادي روبرو مي‌شود و امکان اصلاح وضعيت و اقدامات اصلاحي وجود ندارد.«
وي ادامه داد: »بخش ديگري از اين شکنندگي اقتصادي نيز مربوط به سياست‌هاي اقتصادي کشور در حوزه بين الملل است، درحالي که مقامات دولتي مانور زيادي بر روي عضويت ايران در پيمان شانگهاي داده‌اند، بايد گفت، عمده تجارت اين سازمان مرتبط با چين است، که خارج از اين پيمان چين شريک تجاري نخست ايران محسوب مي‌شود و شانگهاي نمي‌تواند، نفعي براي ايران داشته باشد، در مورد کشور‌هاي آسياي ميانه نيز ما با آن‌ها تجارتي نداريم، بنابراين از اين لحاظ نيز عملکرد مناسبي از سوي دولت انجام نشده است.«
سلطاني بيان کرد: »نابودي قدرت مالي قشر بسيار عظيمي از مردم نيز باعث شده توان سرمايه گذاري از بسياري از افراد جامعه سلب شود، اين نيز به خاطر افزايش فاصله قيمت‌ها در بازار با ميزان حقوق و دستمزد پرداختي است که روز به روز اين فاصله بيشتر مي‌شود، در چنين وضعيتي بازار کالا‌هاي خاص از جمله فولاد، ماشين آلات توليدي خارجي و...، که نياز به سرمايه گذاري زيادي دارند، به رکود مي‌گرايد و همين موضوع بخش توليد کشور را نيز با مشکل روبرو مي‌سازد.«
به گزارش عصر آذربايجان به نقل ازفرارو، وي با اشاره به اينکه بخش ديگري از شکنندگي اقتصادي ايران مربوط به رکود در تمامي بازار‌ها است، خاطرنشان کرد: »رکود تورمي که در بازار‌هاي مختلف سرمايه‌اي وجود دارد، حتي در بازار مسکن تقاضا را از بين برده و بازار‌ها به نوعي قفل شده است. از سوي ديگر سلطه اقتصاد خصولتي و شبه دولتي بر تمامي بازار‌هاي کشور نيز دليل ديگري است که باعث شده امروز اقتصاد ايران به اين ورطه بيفتد.«
 

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها