عصر آذربایجان

گزارش خبر

شان اجتماعي پزشکان به کدام سو مي رود

شان اجتماعي پزشکان به کدام سو مي رود

1402/06/05

گروه اجتماعي: هرچند تلاش ها و خدمات بي وقفه جامعه پزشکي براي خيل عظيم مراجعه کنندگان قابل احترام ويژه بوده و غيرقابل چشم پوشي است طوري که حمايت از پزشکان صادق، مجرب، خادم و متعهد وظيفه همگاني به خصوص نهادها و دستگاه هاي مسئول است، اما نبايد از نظر دور داشت که تعداد کمي از اين صنف با رفتارهاي نامناسب و غيرحرفه اي، نه تنها شان و منزلت پزشکان را رعايت نمي کنند، بلکه به نظام سلامت کشور زيان هاي جبران ناپذير وارد مي کنند.

گروه اجتماعي: هرچند تلاش ها و خدمات بي وقفه جامعه پزشکي براي خيل عظيم مراجعه کنندگان قابل احترام ويژه بوده و غيرقابل چشم پوشي است طوري که حمايت از پزشکان صادق، مجرب، خادم و متعهد وظيفه همگاني به خصوص نهادها و دستگاه هاي مسئول است، اما نبايد از نظر دور داشت که تعداد کمي از اين صنف با رفتارهاي نامناسب و غيرحرفه اي، نه تنها شان و منزلت پزشکان را رعايت نمي کنند، بلکه به نظام سلامت کشور زيان هاي جبران ناپذير وارد مي کنند.
اينکه پزشکي از حق قانوني ويزيت خود بيشتر مطالبه کرده و بدتر از آن براي اعمال جراحي فوري و غيراورژانسي هزينه هاي هنگفت از بيماران طلب مي کند، همواره در گوشه و کنار مراکز درماني، بيمارستان ها و مطب هاي پزشکان ديده و شنيده مي شود و به نوعي عرف غيرمجاز تبديل شده است که البته گلايه عموم را به دنبال دارد.
اين گونه رفتارهاي غيراخلاقي و زننده از سوي پزشکان که تعداد آنها نيز بسيار محدود است، به لحاظ فرهنگي، منزلت اجتماعي و جايگاه و پايگاه ويژه اين شغل شريف که با جان ميليون ها انسان دست و پنجه نرم مي کنند، به شدت دچار تزلزل و آسيب مي کند.
بدون ترديد تکليف و جايگاه ممتاز پزشکان حاذق، کاربلد، متعهد و اخلاق مدار در کشور جدا از پزشکاني است که به خاطر شرايط اقتصادي و مطامع مالي، اين شغل تاثيرگذار در نظام سلامت را وجه المصالحه خود قرار داده و آنرا با چالش هاي بسيار جدي و مهم مواجه کرده اند.
پرسشي که در اين زمينه بين افکار عمومي جامعه مطرح است، آينده منزلت اجتماعي جامعه پزشکي است و اينکه با ادامه روند نامبارک رفتارهاي غيراخلاقي، غيرانساني و اسلامي عده اي قليل، مسير اين حرفه به کدام سو سوق داده مي شود؟
رييس گروه اخلاق پزشکي دانشگاه علوم پزشکي تبريز، هدف اخلاق پزشکي را شفاف سازي موضوعات اخلاقي و ارائه اصول و قواعدي براي راهنمايي در تصميم سازي درست در حيطه هاي باليني عنوان و اظهار کرد: رعايت حق و حقوق بيماران، پدرسالاري پزشکي و محوريت پزشک يا بيمار در مراقبت هاي سلامتي، نقض محرمانه بودن اطلاعات بيمار، آزمايش داروها بر روي کودکان، افراد مجنون يا بيماران در حال احتضار و ساير بيماران نااميد يا بدون اهليت، تعريف سلامت، تعارض منافع بين پزشکان، کارفرمايان و افراد شخص ثالث و تعارض بين علايق جامعه و افراد از جمله موضوعات مهم در اين رابطه است.
دکتر عبدالحسن کاظمي گفت: اخلاق پزشکي دانشي ميان رشته اي و با حوزه هاي معرفتي مختلفي همچون پزشکي، فلسفه، الهيات و حقوق ارتباط دارد و علمي است که موضوع آن بررسي مجموعه آداب و رفتار پسنديده يا ناپسندي است که صاحبان مشاغل پزشکي بايد رعايت کنند و تلاش دارد روابط و رفتار صاحبان مشاغل پزشکي را با کليات اخلاق منطبق کند.
وي اخلاق پزشکي را سيستمي از اصول اخلاقي دانست که در ارزش ها و قضاوت هاي عمل پزشکي به کار برده مي شود و به عنوان يک رشته علمي در برگيرنده کاربرد عملي در موقعيت هاي باليني و همچنين تاريخ، فلسفه، الهيات، و جامعه شناسي است.
کاظمي با اشاره به اينکه از لحاظ تاريخي اخلاق پزشکي به وظايف پزشکان در دوران باستان منتهي مي شود، يادآور شد: آموزه هاي ديني يکي از تاثيرگذارترين ها در حيطه اخلاق پزشکي است و حيطه اخلاق پزشکي مديون دانشمندان طب اسلامي مانند علي بن اسحاق رهاوي که رفتار پزشک، نخستين کتاب اختصاصي اخلاق پزشکي را تاليف کرد، محمدبن زکرياي رازي، مجوسي اهوازي، علي بن ربن طبري و ابن سينا است که همگي اشارات اخلاق پزشکي دارند.
وي تاريخ نوين اخلاق پزشکي را مربوط به دهه 1960 دانست که در آن فيلسوفان، پزشکان، متکلمان و دين شناسان و وکلا براي پايه‌گذاري مجلات، مراکز تحقيقاتي، کميته هاي بيمارستاني و دپارتمان هاي اخلاق پزشکي و تدوين و راه‌اندازي دوره‌هاي اختصاصي اخلاق پزشکي گردهم آمدند و اين حرکت به سرعت در سراسر جهان گسترش يافت.
کاظمي ادامه داد: بر همين اساس چالش هاي جديد علم در حيطه هاي مختلف اجتماعي، فناوري هاي نوين پزشکي، دستکاري هاي ژنتيکي و محصولات تراريخته، ژنوم انساني، تکنولوژي هاي کمک باروري و تکنولوژي هاي پيشرفته نگهدارنده حيات مباحث جديدي را در حيطه‌هاي متمايزي از اخلاق پزشکي مطرح کرده است.
وي با بيان اينکه تعاريف مختلف از اخلاق پزشکي تاکنون ارايه شده است، اظهار کرد: اصول رفتار مناسب حرفه اي مربوط به حقوق و وظايف پزشک، روابط با بيماران و همکاران، اقدامات پزشک در مراقبت بيمار و همچنين روابط فردي با خانواده بيمار جامع ترين تعريف در اين زمينه است.
کاظمي به تعدادي از برنامه هاي اولويت دار گروه اخلاق پزشکي دانشگاه علوم پزشکي تبريز اشاره و اضافه کرد: برگزاري کنگره هاي داخلي و بين المللي، انتشار کتب، برگزاري کارگاه تخصصي اخلاق، برگزاري سمپوزيوم اخلاق و حقوق پزشکي در دانشگاه و سمينار اخلاق و پزشکي ويژه دستياران تخصصي و فوق تخصصي، همکاري با گروه اخلاق پزشکي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي و انعقاد تفاهم نامه همکاري با مراکز معتبر علمي و پژوهشي از جمله کميسيون حقوق بشر اسلامي، فرهنگستان علوم جمهوري اسلامي ايران کرسي حقوق بشر، صلح و دموکراسي يونسکو، گروه فقه دانشگاه امام صادق، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي و انجمن بين المللي اخلاق زيستي اسلامي از جمله اين برنامه ها بوده است.
وي توجه به رعايت اصول اخلاقي و حق و حقوق بيمار را يکي از سرفصل هاي مهم اخلاق پزشکي نام برد که در اين زمينه همکاري آحاد مردم براي جلوگيري از بروز انواع تخلفات جامعه پزشکي لازم و ضروري است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکي تبريز با تاييد اينکه برخي رفتارهاي ناپسند و نامعقول پزشکان جايگاه و شان اين شغل بسيار حساس و مهم را تحت تاثير قرار مي دهد، از اينکه در سال هاي اخير تخلفات پزشکان آذربايجان شرقي رو به ازدياد گذاشته است، ابراز تاسف کرد.
دکتر جواد احمديان به افزايش چندين برابري تعداد تخلفات پزشکان از ابتداي امسال تاکنون بر اساس ارزيابي و انجام پايش هاي نظارتي اشاره و اضافه کرد: بر همين اساس تعداد بازرسي ها و نظارت هاي روزانه از مطب هاي پزشکي، درمانگاه ها و مراکز درماني و بيمارستاني آذربايجان شرقي را افزايش داده ايم.
ارجاع حدود 600 فقره پرونده تخلفاتي جامعه پزشکان آذربايجان شرقي به مراجع
وي ارجاع حدود 600 فقره پرونده تخلفاتي جامعه پزشکان آذربايجان شرقي به مراجع مربوطه را نشانه اي از توجه خاص دانشگاه علوم پزشکي به موضوع بروز تخلفات اين جامعه دانست و ادامه داد: تعداد پزشکان متخلف محکوم شده آذربايجان شرقي در نهادهاي مسئول نيز نسبت به سال هاي قبل افزايش دارد که نشانگر تعميق و گستردگي بازرسي ها و نظارت ها است.احمديان با اشاره به اينکه بيشتر اين پرونده ها منجر به محکوميت پزشک متخلف شده و تنها موارد جزئي منجر به تبرئه شده است، اين موضوع را موجب نگراني دانست و از رسانه هاي گروهي و آحاد مردم درخواست کرد تا براي شناسايي و معرفي پزشکان متخلف معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکي را ياري کنند.
وي اخذ حق ويزيت اضافه بر تعرفه هاي اعلامي، دريافت زيرميزي، مطالبه سکه، ارز و ارزهاي ديجيتال را از جمله موارد تخلفاتي پزشکان آذربايجان شرقي اعلام کرد و با بيان اينکه سقف دريافتي و تعرفه هاي مربوط به خدمات پزشکي به طور کامل و شفاف از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي ابلاغ شده است، گفت: هر گونه قصور، تخطي و سرپيچي از قوانين موضوعه در صنف پزشکان تخلف محسوب شده و در مراجع مربوطه توسط شاکيان قابليت بررسي و رسيدگي دارد.
احمديان ادامه داد: بر همين اساس و طبق قوانين جديد در حوزه اخذ ويزيت و هزينه هاي پزشکي خارج از تعرفه هاي اعلامي، جرايم سنگيني از سوي دولت انقلابي و مردمي سيزدهم و نيز وزارت بهداشت، درمان و آموزش عالي در نظر گرفته شده و برخلاف سال هاي قبل هزينه هاي تخلفات بسيار بالاتر رفته است.
وي يادآور شد: بر همين اساس تخلفات پزشکان براي بار اول 10 برابر، بار دوم 25 برابر و براي نوبت سوم ?? برابر کل هزينه هاي اضافي و غيرقانوني اخذ شده از بيماران منظور شده است که ملزم به استرداد و پرداخت آن خواهند شد.
احمديان افزايش جرايم را عاملي براي کاهش تخلفات جامعه پزشکي اعلام و در عين حال اضافه کرد: بايد توجه داشت که بهترين و بزرگ ترين عامل براي کاهش تخلفات، تعهد به موازين اخلاقي و حرفه اي است که اين موضوع نياز به فرهنگ سازي توسط رسانه ها دارد تا پزشک خود را مقيد به رعايت قوانين و حق و حقوق تعريف شده بداند.
رييس سازمان نظام پزشکي شهرستان تبريز نيز مشکلات و مسايل اقتصادي حاکم بر کشور را دليل اصلي بروز برخي تخلفات جامعه پزشکي دانست و گفت: اما اين موضوع نمي تواند دليلي بر عدم رعايت مقررات جاري کشور از سوي پزشکان شود.
دکتر عليرضا صادق پور منزلت و جايگاه پزشک در تمام کشورها را بسيار بالا و به دليل تاثيرگذاري مستقيم بر نظام سلامت تعيين کننده دانست و اظهار کرد: ما به هيچ عنوان بروز و ظهور تخلف در اين جامعه را رد نمي کنيم اما بايد توجه داشت که با توجه به گستردگي و وسعت اين شغل، تعداد تخلفات بسيار ناچيز و پايين تر است.وي در عين حال يادآور شد: بروز تنها يک تخلف نيز براي جامعه پزشکي دردآور و تاسف بار است و بايد همه تلاش کنند تا اين حجم روز به روز روند کاهشي به خود بگيرد.
برخي پزشکان به دليل پاره اي تخلفات به سازمان تعزيرات حکومتي معرفي شدند
رييس دانشگاه علوم پزشکي تبريز نيز بر اهتمام جدي و بدون مماشات اين مجموعه براي برخورد با هر گونه تخلف جامعه پزشکي تاکيد کرد و گفت: اينکه عده اي قليل با سوء استفاده از شرايط اقتصادي و معيشت مردم در پي خالي کردن جيب هاي مردم باشند براي مجموعه نظام سلامت کشور و استان غير قابل تحمل است.
دکتر بهمن نقي پور فعال سازي تيم هاي نظارتي و بازرسي را از جمله رئوس اقدامات دانشگاه علوم پزشکي به منظور جلوگيري از بروز تخلفات و شناسايي پزشکان متخلف در 2 سال گذشته بيان و اظهار کرد: مردم استان بايد به اين نکته مهم توجه کنند که اين مجموعه با هيچ کس از نظام شغلي پزشکان تعارف ندارد.وي با اشاره به اينکه بيشتر پزشکان آذربايجان شرقي متعهد، دلسوز بيمار و افراد خدوم هستند، يادآور شد: اما بايد اذعان کرد که در اين شغل نيز عده اي براي رسيدن به مطامع مالي خود شيوه هاي نادرستي را در پيش گرفته و به جايگاه اجتماعي اين شغل بسيار مهم لطمه مي زنند.
نقي پور ادامه داد: جامعه پزشکي نيز مانند ساير رشته‌ها و شغل داراي افرادي است که اقدامات غيراخلاقي و غير انساني انجام مي دهند و ما از آنها رضايت نداريم و بدون هيچ گونه تعارفي با آنها برخورد مي‌ کنيم، البته احترام همه را نگه داشته ايم، اما اگر کسي بر تداوم تخلفات خود پافشاري کند به طور قطع طبق قانون برخورد مي کنيم.
وي وجود پزشکان دانه درشت در نظام سلامت آذربايجان شرقي را تاييد کرد و يادآور شد: در سال هاي قبل و قبل از دولت سيزدهم چنين نفراتي وجود داشت و اقدام به برخي فعاليت ها به زعم اينکه در رشته هاي تخصصي خود داراي کسوت بوده و بزرگ هستند، تخلفاتي را صورت مي دادند که در مديريت جديد با اين افراد به طور کامل برخورد شد.
نقي پور ادامه داد: اين عده قليل به دليل اينکه سال ها بر مسند بودند براي خود محدوده هاي غيرقانوني مشخص کرده بودند و هميشه مدعي رياست بودند که با اين افراد برخورد شده و از سمت مديريت و کميته‌هاي تصميم‌گيري در دانشگاه علوم پزشکي تبريز عزل شده و حتي عده اي هم به دليل پاره اي تخلفات به سازمان تعزيرات حکومتي معرفي شدند.
به گزارش  عصر آذربايجان به نقل از ايرنا،وي با تاکيد بر اينکه دانشگاه علوم پزشکي از هر گونه گزارشات مردمي مبني بر بروز هر گونه تخلف و نيز فعاليت پزشکان دانه درشت در مراکز درماني دولتي و خصوصي استان داشته باشند، استقبال مي کند، گفت: هر کسي با مستندات افراد و پزشکان زيرميزي بگير را به ما معرفي کند، در حضور خودشان و با اطلاع کامل بيمار و مردم برخورد مي‌شود.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها