عصر آذربایجان

گزارش خبر

باستان‌شناسان سراغ گورستان 2800 ساله قلايچي رفتند

باستان‌شناسان سراغ گورستان 2800 ساله قلايچي رفتند

1403/04/10

گروه سيري در استان ها: باستان‌شناسان کاوش در گورستان 2800 ساله قلايچي بوکان را آغاز کردند. اين گورستان مربوط به پادشاهي ماناها است که تا به حال کاوش نشده است.


 تپه قلايچي مربوط به عصر آهن است که در استان آذربايجان غربي، شهرستان بوکان و در روستاي قالايچي واقع شده است. قلايچي همان جايي است که در اوايل دهه 1360خورشيدي مورد تاراج گسترده قاچاقچيان و حفاران غيرمجاز قرار گرفت.از مهم ترين اين آثار به يغما رفته به 51 قطعه آجر لعابدار مي توان اشاره کرد که در سال 1370 در انباري در بندر چياسو (نزديک مرز سوئيس و ايتاليا) از سوي خانواده‌اي ايراني براي فروش عرضه شد. دکتر جان کرتيس در مقام موزه‌دار از موزه بريتانيا وقتي در 17 مهر 1370 خورشيدي از اين آثار بازديد کرد تا در صورت امکان، موزه بريتانيا آن‌ها را خريداري کند، متوجه شد اين آثار متعلق به فرهنگ «مانايي» و محوطه قلايچي است و بايد به ايران بازگردانده شود. روند حقوقي براي استرداد اين مجموعه با مشارکت دکتر جان کرتيس، کشور سوئيس و دستگاه ديپلماسي و ميراث فرهنگي ايران حدود سه دهه طول کشيد تا سرانجام در واپسين روزهاي آذرماه سال 1399 به ايران تحويل داده شد.از قلايچي آجرهاي لعابدار بيشتري کشف شده است که نشان‌دهنده اهميت بالاي قلايچي و به احتمال زياد اين منطقه همان شهر «زيرتو» يا »ايزيرتو« پايتخت مانايي‌ها است.
گفته مي‌شود محوطه قلايچي در فاصله سال هاي 1364 تا 1385 به سرپرستي اسماعيل يغمايي و بهمن کارگر حدود 9 فصل کاوش باستان‌شناسي شده است. با اين وجود گورستان قلايچي هرگز کاوش نشده است.  پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري اکنون و در پي آسيب¬‌هاي وارده به گورستان قلايچي بوکان، مجوز کاوش اين محوطه مربوط به دوره ماناها را صادر کرده است.يوسف حسن‌زاده، که سرپرست کاوش گورستان قلايچي با اين اشاره که محوطه قلايچي مربوط به پادشاهي ماناها در 2800سال پيش است و آوازه آن با آجرهاي لعابداري که از اين محل به دست آمده بود بر سر زبان‌ها افتاد، گفت: با وجود 9 فصل کاوش باستان‌شناسان در محوطه قلايچي، اما گورستان قلايچي فرصت کاوش نيافته بود. کاوش‌هاي اخير، به عنوان فصل نخست پژوهش باستان¬شناسي در اين گورستان، با حمايت گسترده شهرداري بوکان و مشارکت اداره کل آذربايجان غربي آغاز شد. در اين پژوهش-ها، ساختار معماري گورها و شيوه‌هاي تدفين مردمان دوره مانا بررسي مي¬‌شود.او اظهار کرد: اينکه هنرمندان سازنده بنا و آجرهاي لعابدار قلايچي چه کساني بودند، پرسش مهمي است که باستان‌شناسان اميدوارند با بهره‌گيري از مطالعات آزمايشگاهي بتوانند به آن پاسخ دهند.حسن‌زاده گفت: اميدواريم محوطه قلايچي و گورستان آن به مجموعه‌اي گردشگري تبديل شود و مديريت شهري بوکان با نظارت ميراث‌فرهنگي بتواند از آن بهره‌برداري و حمايت کند.به گزارش عصر آذربايجان به نقل از ايسنا،  کاوش باستان شناسي در گورستان قلايچي با مجوز پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و با حمايت شهرداري بوکان و اداره کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان آذربايجان غربي انجام مي‌شود.

منبع :

برچسب ها:

نظرات کاربران

    بازگشت به ابتدا صفحه

ارسال نظر

اخبار مرتبط

هزینه سرمایه ملی برای دریاچه ‌بیمارارومیه خیانت است

پدر علم کويرشناسي ادعا كرد
خروج

پدرعلم کویرشناسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور صرف هزینه کلان برای انتقال آب به دریاچه ارومیه کار عقلانی نیست، گفت: این دریاچه بیمار است و به هیچ عنوان احیا نخواهد شد.

۹۰ درصد فسادهای مالی ناشی از رانت اطلاعاتی در دولت است

نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي:
خروج

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: ۹۰ درصد فسادهای مالی از رانت اطلاعاتی در دولت است و پایه فساد اخلاقی نیز فساد مالی است.

بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:با توجه به وضعيت اسفبار اشتغال در آذربايجان غربي، وجود 40 هزار فارغ‌التحصيل بيکار در اين استان و بهبود وضعيت اشتغال و کسب و کار در گرو اهتمام جدي مسئولان است.

افزايش اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي استان

عصر آذربایجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش:شش ماه نخست امسال شاهد افزايش 217 درصدي اجراي احکام قضايي در خلع يد مناطق جنگلي از لحاظ مساحت در استان بوده و با توجه به نقش و اهميت منابع طبيعي بايد بهره‌برداري اصولي از آن مورد توجه جدي قرار گيرد.

تيغ مشکلات مالي بيخ‌ گلوي ناشران کتاب

گزارش
خروج

گروه گزارش: گرفتن مجوز کتاب، چاپ و انتشار آن و در ‌‌نهايت توزيع و پخش کتاب از پروسه‌هاي دشواري است که همه ناشران چه کساني که سال‌ها در اين زمينه فعاليت دارند و چه کساني که تازه وارد حيطه نشر شده‌اند از دغدغه‌هاي اصلي فعالان اين بخش به شمار مي‌رود دغدغه‌هاي ناشران استان آذربايجان غربي گلايه‌هاي زيادي از آن دارند.

تندرستی

نذري وتهديد سلامت عزاداران
خروج

گروه تندرستي:در دهه اول ماه محرم بسياري از تكايا، مساجد و حسينيه‌ها غذاي نذري مي‌دهند. هرچه هم كه به تاسوعا و عاشوراي حسيني نزديك‌تر مي‌شويم، هيات‌هاي بيشتري به خيل عزاداران و نذري‌دهندگان مي‌پيوندند و از طرفي بر گيرندگان غذاي نذري هم افزوده مي‌شود.

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي

پاسخ امام زمان (عج) به چند شبهه عاشورايي
خروج

گروه دين و انديشه:کافيست فقط چند لحظه به ماه محرم و روزهاي عزاداري بر امام حسين عليه السلام بيانديشي. اين فکر ناخودآگاه يک شيعه را به ياد امام زمان خويش مي اندازد که آن حضرت چه نگاهي به اين ماه دارد و انديشه و افکار او در اين باب چگونه است؟

مبالغه‌گويي مهم‌ترين آسيب در عزاداري‌ها است

امام جمعه مياندوآب:
خروج

گروه خبر:امام جمعه مياندوآب گفت: اغراق و مبالغه مهم‌ترين آسيب در آئين‌‌هاي عزاداري امام حسين (ع) است.

ايجاد امنيت اجتماعي پايدار نيازمند خرد جمعي

عصر آذربايجان گزارش مي‌دهد
خروج

گروه گزارش: امروزه امنيت اجتماعي به يکي از مهمترين مباحث در بحث امنيت تبديل شده است؛ ايجاد امنيت اجتماعي پايدار به ويژه در استان‌هاي مرزي، نيازمند همت جدي تمام متوليان بخش فرهنگي و اجتماعي است.

معماي حل نشده راه هاي زير زميني تبريز

گفتگو
خروج

گروه تاريخي:?راه هاي زير زميني و عجايب ناشناخته آن هميشه در فيلم هاي علمي تخيلي يکي از سکانس هاي مشهور و مورد علاقه کارگردانان و تماشاگران است و آنها را روي صندلي سينما يا مقابل صفحه جادويي تلويزيون ميخکوب مي کند.

استان زنجان ظرفيتي ناشناخته براي کشورهاي قفقاز

گزارش
خروج

گروه سياسي: استان زنجان در شمال‌غرب کشور مسافت قابل قبولي با کشورهاي قفقاز دارد، اما اين ظرفيت براي اقتصاد زنجان به خوبي به کارگيري نشده است.

درباره نشریه عصر آذربایجان

خروج

«عصر آذربایجان» نخستین نشریه منطقه ای استان های آذربایجان غربی ،آذربایجان شرقی،زنجان و اردبیل هست

سایر اخبار این موضوع

پربازدیدترین خبرها

پرتفسیرترین خبرها