پديده منحوس کتابسازي بخشي از جبر فرهنگي امروز است
پديده منحوس کتابسازي بخشي از جبر فرهنگي امروز است
1400/08/23
گروه فرهنگي: يک فعال حوزه نشر کتاب گفت: کاهش چشمگير در تعداد و تيراژ کتاب و پديدههاي منحوسي مثل کتابسازي و رزومهپروري صرفاً بخشي از جبر تاريخي و فرهنگي امروزين ما است و اگر بوروکراسي اداري ناصواب و مشکلات کيفيت چاپ را به اين ترکيب اضافه کنيم، بايد نتيجه بگيريم که وضعيت انتشار کتاب بسيار مسئلهمند و آشفته است. اميررضا حسيني تصريح کرد: بهشخصه اعتقاد دارم که وضعيت انتشار کتاب نهتنها در شهر اردبيل بلکه در جايجاي ايران پهناور با خواست اکثريت و مطالبات فرهنگي، اقتصادي و علمي کاملاً مطابقت دارد.
گروه فرهنگي: يک فعال حوزه نشر کتاب گفت: کاهش چشمگير در تعداد و تيراژ کتاب و پديدههاي منحوسي مثل کتابسازي و رزومهپروري صرفاً بخشي از جبر تاريخي و فرهنگي امروزين ما است و اگر بوروکراسي اداري ناصواب و مشکلات کيفيت چاپ را به اين ترکيب اضافه کنيم، بايد نتيجه بگيريم که وضعيت انتشار کتاب بسيار مسئلهمند و آشفته است. اميررضا حسيني تصريح کرد: بهشخصه اعتقاد دارم که وضعيت انتشار کتاب نهتنها در شهر اردبيل بلکه در جايجاي ايران پهناور با خواست اکثريت و مطالبات فرهنگي، اقتصادي و علمي کاملاً مطابقت دارد.
وي اضافه کرد: بخش عمدهاي از نابسامانيهاي وضعيت انتشار کتاب تابع شرايط کلي حاکم بر فرهنگ و جامعه است و نميتوان مقوله نشر را امري مجزا از پيکربندي اجتماعي و اقتصادي در نظر گرفت و بديهي است که نارساييهاي شديد در چرخههاي مالي و بازده اقتصادي انتشار کتاب، عموم ناشران را به سمت سياستگذاريهاي انقباضي و بازارمحور سوق ميدهد.
به گفته مدير اجرايي نشر روشنگاه، در سرتاسر ايران ناشراني وجود دارند که در برابر جبر شرايط محيطي و اقتصادي مقاومت ميکنند و ارزش کيفي آثار خود را مقولهاي از سنخ سازشگري و سهلانگاري نميدانند بااينوجود استيلاي کميت و مشروعيتسازيهاي کاذب از طريق انتشار کتاب همچنان وجه غالب و ناپسند اين عرصه فرهنگي فرهيخته است و باتوجهبه منطق بازار، اميد چنداني به اصلاح پارهاي از اين مشکلات وجود ندارد.
وي با بيان اينکه بسياري از اولويتها و ترجيحات اهل کتاب تابع منطق بازار است، ادامه داد: واقعيت ملموس پيشروي ما اين است که اقتصاد و فرهنگ ايراني بسيار سنتراليستي (مرکزگرايانه) سازمان مييابد و پايتخت کشور از قدرت و نفوذ بالايي در عرصه اجتماعي ايران برخوردار است. بر همين اساس نويسندگان ترجيح ميدهند که به کانون قدرت بازاري نزديکتر باشند.
به گفته حسيني، اين انتخاب به نويسندگان امکان ميدهد که با مخاطبان بيشتر، شهرت بيشتر، درآمد بيشتر و ارتباطات بيشتري مواجه شوند و راه هموارتري را تجربه کنند حتي خود ما که در مجموعه نشر روشنگاه صرفاً آثار فيلسوفان و روانکاوان غربي را ترجمه و منتشر ميکنيم، نهايتاً مجبور هستيم براي دستيافتن به کيفيت مطلوب چاپ و فروش گسترده کتابها از ظرفيتهاي موجود در تهران استفاده کنيم و اين شرط بلامنازع و بدون چون و چراي بازار کتاب ايران است.
بايد براي توجيه اقتصادي نشر شهرستان ها تمهيداتي انديشيده شود
مدير اجرايي نشر روشنگاه در به سؤالي مبني بر اينکه در شرايط فعلي چالشها و مشکلات ناشران اردبيلي را چه چيزهايي ميدانيد، بيان کرد: بهطورکلي فرصتها و حمايتهاي اندکي براي ناشران شهرستاني وجود دارد و درعينحال مشکلات بيشتري از ناشران تهراني دارند.
وي افزود: بزرگترين مشکل ناشران شهرستان عدم دسترسي مستقيم به بازار فروش کتاب است و اين باعث ميشود که سرمايهگذاري گستردهاي در اين حوزه اتفاق نيفتد و مشکلات مالي همواره گريبانگير ناشران شهرستاني باشد.
به گفته حسيني، مشکل ديگر ناشران مستقر در شهرستانها طولاني بودن روند اداري اخذ مجوزها و انتشار کتاب است زيرا مدت زمان لازم براي اخذ مجوزها در شهرستانها نسبت به تهران بيشتر است و اين باعث عقبماندگي ناشران شهرستان ميشود.
اين فعال حوزه نشر کتاب افزود: بهترين کاري که نهادهاي دولتي ميتوانند در اين زمينه انجام دهند ساماندهي بازار فروش کتاب و يکپارچهسازي کشوري اين بازار است.
حسيني اضافه کرد: نهادهاي دولتي ميتوانند تمهيداتي بينديشند که توجيه اقتصادي نشر کتاب در شهرستانها عقلانيتر باشد و سرمايهگذاري در اين زمينه تسهيل شود.
به ادعاي اين فعال حوزه نشر، حذف واسطهها و دلالهاي حوزه کتاب ميتواند کمک بزرگي به ناشران شهرستاني باشد و بهرهوري اقتصادي کار آنها را افزايش دهد و در زمينه کندي روند اخذ مجوزها نيز در سالهاي اخير حرکتهاي بسيار خوبي انجام شده است و سيستم يکپارچه کشوري سهولت بيشتري به ارمغان آورده است اما بازهم پارهاي از مشکلات وجود دارد و اميدواريم که وزارت فرهنگ و ارشاد روند تسهيل اخذ مجوزها را گسترش دهد.
مدير اجرايي نشر روشنگاه در جواب به پرسش چرا ناشران اردبيلي روي چاپ کتاب نويسندگان سرمايهگذاري نميکنند و صرفاً به اخذ مجوز انتشار کتاب براي نويسندگان اکتفا ميکنند، تشريح کرد: علاوه بر دلايلي که از طرف منطق بازار تحميل ميشود، دراينخصوص عدم اعتماد مخاطبان به آثار ناشران شهرستاني نيز حائز اهميت است زيرا عموم مخاطبان کتاب در ايران ايمان و اعتماد بيشتري نسبت به آثار منتشرشده در تهران دارند و تصور غالب اين است که آثار ناشران شهرستان کيفيت و دقت پايينتري دارند.
وي با بيان اينکه اين پديده فرهنگي در ساير حوزهها نيز وجود دارد و عمدتاً محصول پيشداوري و کليشههاي اجتماعي است، ادامه داد: اين نوع از قضاوتهاي الگوسازيشده نيز تأثير زيادي بر کار ناشران شهرستاني ميگذارد و بازده تلاشهاي آنها را کاهش ميدهد.
حسيني تاکيد کرد: تمام ناشران شهرستانها چنين رويکردي ندارند و برخي از آنها براي انتشار کتاب بهصورت حرفهاي سرمايهگذاري ميکنند و نشر روشنگاه در زمينه انتشار تخصصي آثار فاخر علومانساني فعاليت ميکند و ما با سرمايهگذاريهاي معقول سعي ميکنيم که کتابهاي ارزشمند متفکران غربي در اختيار مخاطبان فارسي قرار بگيرد.
وي با اشاره به اينکه نشر روشنگاه در واقع يک گروه مطالعاتي منسجم بوده و بهصورت تخصصي روي خوانشهاي مختلف از آرا و انديشههاي ژاک لاکان، فيلسوف و روانکاو مشهور فرانسوي، کار ميکند، گفت: عمده فعاليت ما روي ترجمه و انتشار آثار مرتبط با روانکاوي فرويدي - لاکاني متمرکز است و هدف ما انباشت دانش روانکاوي و گسترش دسترسي مخاطبان فارسي به منابع کليدي و مهم اين عرصه از علومانساني است.
حسيني اضافه کرد: ما در ايران اولين ناشر تخصصياي هستيم که آثار ارزشمند اين حوزه را بهصورت گسترده به فارسي ترجمه و منتشر ميکند و تاکنون بيشتر از 25 عنوان کتاب در عرصه روانکاوي ترجمه کردهايم که 9 مورد از آنها منتشر شده است.
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از ايسنا،حسيني با بيان اينکه تلاش ميکنيم آثار باقيمانده را بهمرورزمان در اختيار مخاطبان قرار دهيم، افزود: تاکنون کتابهاي مطلق شکننده اسلاوي ژيژک، پنج درس درباره? تئوري روانکاوي ژاک لاکان خوان داويد نازيو، لاکان، راهنماي مبتديان ليونل بيلي، ژاک لاکان، درآمدي فمينيستي اليزابت گروس، ژاک لاکان جاناتان اسکات لي، ژاک لاکان، گذشته و حال اليزابت رودينسکو و آلن بديو، لاکان، عليرغم همه چيز اليزابت رودينسکو، مقدمهاي باليني در روانکاوي لاکاني بروس فينک و فهم روانکاوي، متيو شارپ و جوان فالکنر را منتشر کرده و به بازار کتاب عرضه کردهايم.
منبع :